Ειδήσεις

Διεθνή

Αλβανία: Καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα τη σύστασή της να δώσει στην Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, ανοίγοντας το δρόμο για μια απόφαση από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 28 κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου, ενώ ανακοίνωσε επίσης πως η Λιθουανία ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια για να ενταχθεί στο ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο για να γίνει η χώρα αυτή της Βαλτικής από την αρχή της ερχόμενης χρονιάς το 19ο μέλος του ενιαίου νομίσματος.

"Η Επιτροπή επιβεβαιώνει τη σύστασή της ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να χορηγήσουν στην Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας" για ένταξη στην ΕΕ, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε.

"Έχω ενθαρρυνθεί από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες" που έχουν ξεκινήσει τα Τίρανα, πρόσθεσε.

Σε έκθεσή της που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή προβάλλει τις προόδους που πραγματοποιήθηκαν από τη μικρή βαλκανική χώρα στον αγώνα κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και για την εγκαθίδρυση ενός κράτους δικαίου.

Η απόφαση να χορηγηθεί στην Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, το οποίο διεκδικεί από το 2009, θα υποβληθεί στους ηγέτες κατά τη σύνοδο κορυφής της 26ης και 27ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Ανοίγει το δρόμο για μακρές διαπραγματεύσεις με τα μέλη της ΕΕ πριν ληφθεί η απόφαση για την ένταξη της υποψήφιας χώρας.

Σχετικά με τη Λιθουανία, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσαν σήμερα το πράσινο φως για την ένταξή της στο ευρώ τον Ιανουάριο του 2015.

Η Λιθουανία θα γίνει έτσι το 19ο μέλος της ευρωζώνης. Η χώρα "εκπληρώνει τώρα όλα τα κριτήρια σύγκλισης" ανακοίνωσε η Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία "η Λιθουανία μπορεί να υιοθετήσει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2015".

Η απόφαση πρόκειται να υποβληθεί στους ευρωπαίους ηγέτες και στη συνέχεια να επικυρωθεί στα μέσα Ιουλίου από τους υπουργούς Οικονομικών. Το κοινοβούλιο θα έχει επίσης λόγο.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν χαιρέτισε "τη δημοσιονομική πολιτική και τις σοβαρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις" της Λιθουανίας. Οι προσπάθειες αυτές οδήγησαν σε μια "εντυπωσιακή αύξηση της ευημερίας των λιθουανών πολιτών", πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Κόσμος

Αλβανία: Πρωτοφανής προεκλογική παρέμβαση Ερντογάν υπέρ του Ράμα

έντι ράμα

Με εξ' αποστάσεως... παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγιναν σήμερα στην πόλη Φίερι της Αλβανίας, τα εγκαίνια νοσοκομείου- δώρο του Τούρκου προέδρου στον στενό του φίλο, όπως τον αποκάλεσε, πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, που είναι να γίνουν την Κυριακή 25 Απριλίου στη χώρα.

Το νοσοκομείο, το οποίο χαρακτηρίστηκε και από τις δυο πλευρές σύμβολο της αλβανο-τουρκικής φιλίας, ολοκληρώθηκε μόλις σε δυόμισι μήνες (!), κόστισε 70 εκατομμύρια Ευρώ και περιέχει 150 κλίνες και έξι κλινικές.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, μιλώντας στα εγκαίνια, υποστήριξε ότι το νοσοκομείο «συμβολίζει τον Ήλιο που ανατέλλει ξανά στην Αλβανία μετά από μια σκοτεινή περίοδο», ενώ αναφερόμενος στην πανδημία Covid 19 ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την εξασφάλιση στην Αλβανία μεγάλου αριθμού των κινέζικων εμβολίων.

Ο Ράμα είπε ακόμα ότι το νοσοκομείο αποτελεί την αφετηρία μιας κοινής με την Τουρκία πορείας, που θα μετατρέψει το υγειονομικό σύστημα στην Αλβανία σε success story και σημείο αναφοράς και για τις γειτονικές χώρες.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Αλβανία είναι τυχερή που έχει την Τουρκία «τόσο φίλη και ταυτόχρονα τόσο έτοιμη να βρεθεί δίπλα στην Αλβανία».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και σε άλλους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως είναι η αναστήλωση των πολιτιστικών αξιών στα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων Αργυροκάστρου και Μπερατίου, την ανάπτυξη του τουρισμού, την επένδυση στον βιομηχανικό τομέα, την λειτουργία στα Τίρανα κλάδου του πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης.

Από τη δική του πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας εξ' αποστάσεως, αναφέρθηκε «στον αδελφό αλβανικό λαό» όπως τον χαρακτήρισε, και στην ανερχόμενη στρατηγική συνεργασία, η οποία κατά τον Ερντογάν, πηγάζει από την κοινή ιστορία πολιτισμού μεταξύ των δύο λαών. Στο πλαίσιο αυτό, επωφελήθηκε της ευκαιρίας να ευχηθεί στον αλβανικό λαό για το Ραμαζάνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διάβημα της Αθήνας στην Τουρκία για παρενόχληση του γαλλικού πλοίου νότια της Κρήτης

Μπαχτσελί: «Η Ελλάδα θα χάσει το κεφάλι της» – Επίθεση σε Μητσοτάκη και Δένδια

Σύμβουλος Ερντογάν : «Η Αλεξανδρούπολη μας ανήκει!»