Ειδήσεις

Διεθνή

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για την υπόθεση της Συρίας και την προθεσμία παράδοσης των χημικών

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και πολλαπλές διαρροές στον διεθνή Τύπο, χαρακτηρίζουν την σημερινή επικαιρότητα γύρω από την υπόθεση της Συρίας. Αφενός μεν δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον γ.γ. του ΟΗΕ μία έκθεση με τρομακτικά στοιχεία για τις επιπτώσεις του εμφυλίου στα παιδιά της Συρίας. Η έκθεση επισημαίνει ότι οι αντάρτες έχουν στρατολογήσει ανήλικους μαχητές, χρησιμοποιώντας παράλληλα μεθόδους εκφοβισμού σε κατοικημένες ζώνες. Το κείμενο περιγράφει με λεπτομέρειες αποτρόπαια κρούσματα βασανισμού, με παιδιά να πέφτουν θύματα βιασμών, ξυλοδαρμού με μεταλλικές βέργες, ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα και αφαίρεση νυχιών με τανάλιες.

«Οι ωμότητες αυτές πρέπει να σταματήσουν τώρα. Καλώ έτσι όλες τις πλευρές της διένεξης να λάβουν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των παιδιών στη Συρία», αναφέρει στον επίλογο της έκθεσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, η οποία σημειωτέον δόθηκε χθες στην δημοσιότητα ενώ ήταν στα χέρια του ΟΗΕ τουλάχιστον 15 μέρες πριν..

Ταυτόχρονα μεγάλη συζήτηση γίνεται για το αν θα πρέπει απλά να ανανεωθεί η προθεσμία αφοπλισμού των χημικών της Συρίας που έληξε χθες ή να επιβληθούν κυρώσεις από τον ΟΗΕ.

Η Ρωσία πιστεύει ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» για να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ψήφισμα για τη βελτίωση της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Συρία, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

Μετά τη διακοπή των συνομιλιών της Γενεύης, χωρίς απτά αποτελέσματα ειδικά στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την πολιορκημένη πόλη Χομς, η Δύση και ορισμένες αραβικές χώρες που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση της Συρίας προετοιμάζουν ένα κείμενο ψηφίσματος που ελπίζουν να τεθεί στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

«Είμαστε αντίθετοι με την ιδέα της συζήτησης του ψηφίσματος αυτή τη στιγμή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι πολύ νωρίς», ανέφερε όμως ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ. «Πιστεύουμε ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε ο Β. Τσούρκιν Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, οι πρωτοβουλίες αυτές συνήθως καταλήγουν σε ένα «πολιτικοποιημένο» κείμενο, δηλαδή επικρίνουν το συριακό καθεστώς, ενώ η Μόσχα ζητά «μια ρεαλιστική προσέγγιση».

Η Γαλλία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες όπως επίσης και τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Λουξεμβούργο, η Αυστραλία και η Ιορδανία είχαν συναντήσεις χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, για να αναπτύξουν το σχέδιο, αλλά ακόμη δεν φαίνεται ότι είναι έτοιμες.

ESPA BANNER