Ειδήσεις

Διεθνή

Άρθρο Στίβεν Χόκινγκ: «Ο Αριστοτέλης,το σύμπαν και η Συρία»

Αρθρο με τίτλο «Ο πόλεμος στη Συρία πρέπει να τελειώσει» δημοσίευσε ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ στην εφημερίδα Washington Post «Ο έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης πίστευε ότι το Σύμπαν υπήρχε πάντα».
Ο λόγος που η ανθρωπότητα δεν είχε αναπτυχθεί περαιτέρω, έλεγε, «ήταν οι πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές που συχνά κατέστρεφαν πολιτισμούς» έγραψε ο Χόκινγκ. «Σήμερα οι άνθρωποι αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα. Η γνώση μας πολλαπλασιάζεται και η τεχνολογία εξελίσσεται γοργά. Ωστόσο οι άνθρωποι έχουμε ακόμα τα ένστικτα, ιδιαίτερα τα επιθετικά, που είχαμε όταν ακόμα ζούσαμε σε σπηλιές. Η επιθετικότητα ήταν προτέρημα για την επιβίωση, όμως όταν η σύγχρονη τεχνολογία συναντά τα άγρια ένστικτα, ολόκληρη η ανθρωπότητα και η υπόλοιπη ζωή στη Γη κινδυνεύουν».

Ο συγγραφέας της «Σύντομης ιστορίας του χρόνου» και πρώην καθηγητής Μαθηματικών στο Κέιμπριτζ αναφέρει ότι «σήμερα στη Συρία βλέπουμε τη σύγχρονη τεχνολογία με τη μορφή βομβών, χημικών και άλλων όπλων να χρησιμοποιείται για να εξυπηρετήσει έξυπνους πολιτικούς σκοπούς. Πόσο έξυπνο είναι όμως», αναρωτιέται, «να παρακολουθείς 100.000 ανθρώπους να σκοτώνονται ή παιδιά να γίνονται στόχοι;». 
«Είναι τουλάχιστον βλακώδες να εμποδίζεται η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει σε κλινικές όπου παιδιά ακρωτηριάζονται επειδή δεν υπάρχουν βασικές προμήθειες και νεογέννητα πεθαίνουν επειδή δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι απεχθές», τονίζει ο Χόκινγκ, «και παρ' όλα αυτά ο κόσμος το παρακολουθεί ψυχρά από απόσταση. Πού είναι η αίσθηση της συλλογικής δικαιοσύνης; Τελικά ο Αριστοτέλης είχε άδικο» καταλήγει. «Το Σύμπαν έχει ηλικία 14 δισ. ετών. Είχε δίκιο όμως για τις μεγάλες καταστροφές και τον πολιτισμό. Ο πόλεμος στη Συρία δεν είναι το τέλος της ανθρωπότητας, δείχνει όμως ότι χωρίς τη δικαιοσύνη το είδος μας θα εκλείψει σίγουρα».  

ESPA BANNER