Ειδήσεις

Κόσμος

Πολιτισμός

Πωλείται το Cirque du Soleil

cirque_du_soleil.jpg

Πωλείται το δημοφιλές παγκοσμίως Cirque du Soleil προκαλώντας αναστάτωση ακόμα και πολιτική αναστάτωση στην έδρα του, στον Καναδά.

Ο κύριος μέτοχος του Cirque du Soleil, Γκι Λαλιμπερτέ, παρά το γεγονός ότι 30 χρόνια πριν ήταν εκείνος που έσωσε τη διάσημη ομάδα από τη χρεοκοπία, ανακοίνωσε πρόσφατα την απόφαση του να πωλήσει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του.

Ο ίδιος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του Καναδά με την περιουσία του να εκτιμάται στα 1,8 δισ. ευρώ, . Η αξία του Cirque du Soleil υπολογίζεται κάπου μεταξύ 1,5 και 2,5 δισ. δολάρια και ο Γκι Λαλιμπερτέ επιθυμεί να κρατήσει πακέτο που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής αξίας.

Με αφορμή την ανακοίνωση της πρόθεσης του κυρίως μετόχου προκάλεσαν πολιτική αναστάτωση στο Κεμπέκ, ζητώντας η περιουσία του Cirque du Soleil να παραμείνει στον Καναδά.

«Το Κεμπέκ δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να χάσει ένα τόσο αναγνωρισμένο εμπορικό σήμα», δήλωσε ο Φρανσουά Λεγκό, ο οποίος ηγείται του κόμματος των συντηρητικών. 

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομίας της γαλλόφωνης περιοχής, Ζακ Ντουστ,  δήλωσε ότι δεν είναι εύκολο να βρεθεί επενδυτής από το Κεμπέκ για την εταιρεία που απασχολεί περί τα 1.400 άτομα και τα έσοδα του σε ετήσια βάση εκτιμώνται στα 700 εκατ. ευρώ, και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ένας επενδυτής από άλλη χώρα να θελήσει να μεταφέρει την έδρα της διάσημης ομάδας ακροβατών εκτός Καναδά.

Κόσμος

AUKUS: «Απαράδεκτος» ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία, λέει η Φον ντερ Λάιεν

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Βρετανία.

«Μια χώρα μέλος μας αντιμετωπίστηκε με τρόπο που δεν είναι αποδεκτός (…) Θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη και γιατί», είπε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού που αντιδρά στην ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας, της αποκαλούμενης AUKUS, η οποία είχε ως συνέπεια να ακυρωθεί από την πλευρά της Αυστραλίας η λεγόμενη «σύμβαση του αιώνα» για την προμήθεια 12 συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ είπε ότι κανείς δεν συμβουλεύτηκε, ούτε ενημέρωσε την ΕΕ για αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν αργότερα απόψε τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, στη δίωρη συνεδρίαση που θα έχουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη συνεδρίαση αυτή θα προεδρεύσει ο Μπορέλ, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει για τα αποτελέσματά της.

Ειδήσεις σήμερα:

Λιμάνι Ηρακλείου: Σε έναν μήνα θα ξέρουμε τον νέο "ιδιοκτήτη"

Ξεπέρασε τους 39 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κρήτη

Κρήτη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εισήγαγε λαθραία αλκοολούχα ποτά από τη Βουλγαρία (φώτο)

ESPA BANNER