Ειδήσεις

Διεθνή

Πολιτισμός

Τεχνολογία

"Το ρομπότ Philae ολοκληρωσε την αποστολή του πριν απενεργοποιηθεί"

Το ρομπότ Philae (Φίλαι), που διαχωρίστηκε από το ευρωπαϊκό σκάφος Rosetta και προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κομήτη Tchouri (Τσούρι), έστειλε τα επιστημονικά δεδομένα που κατέγραψε από τον κομήτη στη διάρκεια της αποστολής του προτού αυτή ολοκληρωθεί και σταματήσει να λειτουργεί η μπαταρία του, δήλωσε σήμερα ένας εκ των ερευνητών της αποστολής.

"Λάβαμε τα πάντα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν-Πιέρ Μπιμπρίγκ αναφερόμενος στη δυσκολία της συγκέντρωσης των δεδομένων προτού το ρομπότ τεθεί σε κατάσταση αδράνειας.

Στο πείραμα αναλύθηκε δείγμα που ελήφθη από την επιφάνεια του κομήτη, στο πλαίσιο της αναζήτησης χημικών υπογραφών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ερμηνεία της δημιουργίας του Ηλιακού Συστήματος.

"Τα πάντα έγιναν όπως ήταν προγραμματισμένο", είπε ο Μπιμπρίγκ, σε τηλεφωνική του συνέντευξη από το Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

"Καταφέραμε ακόμη και την περιστροφή του (του Philae) για να μεγιστοποιήσουμε την πρόσληψη της ηλιακής ακτινοβολίας", είπε ο ίδιος.

Σε ανακοίνωσή της, η ESA αναφέρει ότι οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι.

"Υπήρξε τεράστια επιτυχία, σύσσωμη η ομάδα είναι ενθουσιασμένη", είπε ο Στέφαν Ούλαμεκ, ο επικεφαλής της επιχείρησης Rosetta.

"Τα δεδομένα που συγκέντρωσε το Philae και η Rosetta πρόκειται να καταστήσουν αυτή την αποστολή κομβική στην επιστήμη των κομητών, σχολίασε από την πλευρά του ο Ματ Τέιλορ, ένας από τους επιστήμονες του προγράμματος Rosetta.

Πριν από μερικές μέρες, το Philae προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67Ρ/Churyumov-Gerasimenko. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ένα τέτοιο βήμα, το οποίο θα μπορούσε να δώσει σημαντικές πληροφορίες για τη σύσταση των κομητών, απαντώντας στο ερώτημα αν από αυτά τα ουράνια σώματα προήλθε το νερό και οι ανθρακικές ενώσεις από τις οποίες ξεκίνησε η ζωή στη Γη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τεχνολογία

Instagram: Τεράστια αλλαγή για την εφαρμογή

instagram.jpg

Bάσει ορισμένων πληροφοριών που δημοσιεύονται σήμερα, το Instagram εργάζεται πάνω σε ένα από τα πιο περιζήτητα features. Τη δυνατότητα να δημιουργήσεις posts από τον desktop browser. Το νέο χαρακτηριστικό δοκιμάζεται εντατικά και βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

Αυτή τη στιγμή, ο μόνος τρόπος να δημιουργήσεις κάποιο post είναι είτε μέσω ενός άλλου app, είτε μέσω της φόρτωσής του mobile website μέσω ενός browser που σου επιτρέπει να το κάνεις όπως ο Chrome. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατή η δημιουργία posts μέσω του desktop website.

Δείτε την ανάρτηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Facebook: Nέα εργαλεία και λειτουργίες για τους χρήστες

WhatsApp: Αλλάζουν από το Σάββατο οι όροι χρήσης - Τι θα ισχύει

TikTok: Η εφαρμογή επενδύει στους γονείς