Ειδήσεις

Διεθνή

Πολιτισμός

Τεχνολογία

Πως να προστατεύσετε τα παιδιά σας όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο

Κίνδυνοι όπως «επικίνδυνοι» φίλοι, διαρροή προσωπικών μας δεδομένων και ένα σωρό άλλοι, «παραμονεύουν» στο διαδίκτυο για τους απρόσεκτους χρήστες και ειδικότερα, για τα μικρά παιδιά. Ειδικοί επιστήμονες έδωσαν τις πολύτιμες συμβουλές τους στους συχνά ανυποψίαστους γονείς μέσω της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

1.Ξεκινήστε τη συζήτηση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο όσο τα παιδιά είναι μικρά. Μιλήστε τους όσο είναι μικρά για τους κινδύνους που έχει το διαδίκτυο, εξηγώντας τους, ότι όπως και στη ζωή, έτσι και στο διαδίκτυο, υπάρχουν καλά και κακά πράγματα.

2. Μη κάνετε on line κάτι που δεν κάνετε face to face.  Πηγαίνετε ποτέ στην πραγματική ζωή να μιλήσετε με έναν άγνωστο; Όχι. Μη το κάνετε λοιπόν στο διαδίκτυο.

3. Μην συμπεριφέρεστε σαν κατάσκοποι. Οι γονείς παρακολουθούν αν τα παιδιά επισκέπτονται τα σωστά σάιτ, φροντίζουν για την εξάρθρωση κακόβουλων λογισμικών, αλλά δεν πρέπει να δίνουν την εντύπωση στα παιδιά τους ότι τα κατασκοπεύουν.

4. Μάθετε στα παιδιά σας να μη δέχονται δώρα από αγνώστους on line. Εξηγείστε τους να μην ανοίγουν δώρα που έρχονται με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αν δεν είστε και εσείς δίπλα τους, επίσης μη τους επιτρέπετε να ανοίγουν τα συνημμένα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

5. Ό,τι γράφεται δεν ξεγράφεται. Διδάξτε τα παιδιά σας να μη δίνουν πληροφορίες στο διαδίκτυο για την οικογένειά σας και θυμηθείτε ότι μπορεί η Google να ισχυρίζεται ότι σβήνει τις πληροφορίες που θέλετε να σβηστούν, αλλά αυτό ισχύει μόνο για την Ευρώπη.

6. Ποτέ μην αφήνετε τα ανήλικα παιδιά σας να «σερφάρουν» στο διαδίκτυο χωρίς την επίβλεψή σας. Τα παιδιά να χρησιμοποιούν πάντα τους υπολογιστές ή τα tablets σε χώρους που βρίσκονται και τα άλλα μέλη της οικογένειας και όχι στα υπνοδωμάτια τους.

7. Να είστε πάντα σε εγρήγορση και να παρακολουθείτε όσα περισσότερα πράγματα μπορείτε από αυτά που τα παιδιά σας «διαβάζουν» on line. Προσπαθήστε μέσα από απλές ιστορίες να τους εξηγήσετε τους κινδύνους που διατρέχουν, όταν επισκέπτονται τις λάθος ιστοσελίδες.

8. Να τους μιλάτε για τους κινδύνους στο διαδίκτυο νωρίς και συχνά. Μόλις τα παιδιά αρχίζουν την γνωριμία με τον υπολογιστή, όσο μικρά και αν είναι, οι γονείς θα πρέπει να τους μιλήσουν για τους ενδεχόμενους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν, αλλά αυτό δεν γίνεται εφάπαξ. Μιλάτε στο παιδί σας συχνά για το θέμα και το ενθαρρύνετε να έρχεται σε εσάς για συμβουλές, όποτε το χρειάζεται.

9. Δεν λέμε μόνο τους κανόνες στα παιδιά, αλλά περνάμε και χρόνο μαζί τους. Το θέμα εξηγούν οι ειδικοί δεν είναι οι γονείς να θέσουν τους κανόνες για το διαδίκτυο και την ασφαλή χρήση του, αλλά το παιδί να νιώσει ότι οι γονείς είναι πάντα δίπλα του και ασχολούνται μαζί του.  Μια έξυπνη λύση είναι ο γονιός να είναι «φίλος» με το παιδί του και on line!

10. Πείτε τους να είναι φίλοι και να έχουν επαφές στο διαδίκτυο μόνο με ανθρώπους που γνωρίζουν! Μάθετε στα παιδιά σας ότι εσείς πρέπει να έχετε γνώση για τις διαδικτυακές επαφές τους και αν δεν το δεχτούν, εξηγείστε ότι αυτός είναι ένας από τους κανόνες που θέτετε προκειμένου να σερφάρουν.

Και τέλος κάτι πολύ σημαντικό! Μη διστάσετε ποτέ να μαθαίνετε και να επιμορφώνεστε εσείς οι ίδιοι για πράγματα που αφορούν το Διαδίκτυο και δεν τα γνωρίζετε και μην αφήνετε ποτέ την επιμόρφωση των παιδιών σας σε τρίτους. Να θυμάστε ότι εσείς έχετε την αποκλειστική ευθύνη για την επιμόρφωση των παιδιών σας και μην αγοράζετε συσκευές για το διαδίκτυο, που δεν γνωρίζετε πώς να χειριστείτε!

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Πολιτισμός

Ιταλία: Η ανάσυρση αρχαίων ελληνικών κεραμικών από ναυάγιο του 7ου π.Χ αιώνα (Βίντεο)

ναυαγιο ιταλια

Σημαντικά νέα στοιχεία σχετικά με την εμπορική δραστηριότητα του αρχαίου κόσμου, ήρθαν στο φως από μια υποβρύχια αρχαιολογική ανακάλυψη που έγινε στο κανάλι του Otranto, στην Ιταλία. Σύμφωνα με την χρονολόγηση των πολυάριθμων κεραμεικών σκευών που ανασύρθηκαν από ναυάγιο κορινθιακού πλοίου προκύπτει πως οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας στην αρχαιότητα ξεκίνησαν νωρίτερα απ' ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε κατά την διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του Αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), που ξεκίνησαν το 1918, σε μια θαλάσσια περιοχή 22 μιλίων από τις ιταλικές ακτές και σε βάθος 780 μέτρων! Οι εργασίες σταμάτησαν αμέσως προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα, με έξοδα της ίδιας της TAP , η ενάλια αρχαιολογική έρευνα η οποία έφερε στο φως πολύτιμα ευρήματα που κουβαλούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, στο κορινθιακό ναυάγιο εντοπίστηκαν πάνω από 200 κεραμικά σκεύη, μεταξύ των οποίων αγγεία, αμφορείς, και φλιτζάνια κρασιού που χρησιμοποιούσαν στις συναντήσεις τους οι εκπρόσωποι της υψηλής κοινωνίας αλλά και κάποια υπολείμματα τροφών. Για την ασφαλή μεταφορά τους μάλιστα κάποια από τα κεραμεικά ήταν τοποθετημένα σε μεγάλα πήλινα βάζα. Από το σύνολο των σκευών που υπήρχαν εντός του ναυαγίου ανασύρθηκαν και μεταφέρθηκαν, σε πρώτη φάση, τα 22, με την βοήθεια ενός ειδικού υποβρυχίου που διαθέτει καλωδιακή καθοδήγηση και αντλία αναρρόφησης.Οι ειδικοί με έκπληξη διαπίστωσαν, από τις ειδικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν τα ευρήματα, πως χρονολογούνται στον 7ο π.Χ. αιώνα, αρκετά νωρίτερα δηλαδή από την περίοδο που υποδείνκυαν μέχρι σήμερα τα υπάρχοντα ιστορικά στοιχεία. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και ο Υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Dario Franceschini, μιλώντας στην εφημερίδα «Corriere della Sera», έκανε λόγο για «μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη».

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανακτηθούν, σταδιακά και με την ίδια υποβρύχια τεχνολογία, τα υπόλοιπα ευρήματα που συνεχίζουν να βρίσκονται εντός του ναυαγίου. Στόχος του ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού είναι όταν ολοκληρωθεί η επιχείριση ανάσυρσή τους και η συνακόλουθες απαραίτητες επιστημονικές επεξεργασίες, να εκτεθούν, όλα μαζί, σε κάποιο μουσείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρέθηκε άθικτο DNA γυναίκας που ανήκε σε άγνωστη ανθρώπινη γενεαλογική γραμμή

Ιωάννινα: Βρέθηκε προϊστορικό στρώμα κατοίκησης από την Εποχή του Χαλκού

Ισραήλ: Στο "φως" οινοποιείο ηλικίας 1.500 ετών (βίντεο)

ESPA BANNER