Ειδήσεις

Διεθνή

Πολιτισμός

Τεχνολογία

Εφαρμογή για «έξυπνες» συσκευές προβλέπει τη διπολική διαταραχή

Οι απότομες αλλαγές διάθεσης -από την άκρατη ενεργητικότητα σε μια κατάσταση απάθειας και τούμπαλιν- συνιστούν το φαινόμενο της διπολικής διαταραχής, που συναντάται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως.

Μια νέα πειραματική εφαρμογή για «έξυπνες» φορητές συσκευές έρχεται προκειμένου να διαγνώσει εγκαίρως τη διπολιτική διαταραχή και να προειδοποιήσει τον χρήστη πως σύντομα η διάθεσή του πρόκειται να αλλάξει.

Ο λόγος για την εφαρμογή PRIORI, η οποία αναπτύχθηκε από το τμήμα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, το οποίο μελετά τρόπους καταπολέμησης της κατάθλιψης.

Ο τρόπος που λειτουργεί η εφαρμογή είναι σχετικά απλός. Αρχικά, παρακολουθεί και καταγράψει τις συνομιλίες που πραγματοποιεί ο χρήστης στο κινητό του τηλέφωνο.

Στη συνέχεια, «πατεντάρει» κάθε διαφορά που παρατηρείται στη χροιά της φωνής του χρήστη, την κατηγοριοποιεί και ακολούθως είναι σε θέση να «προβλέψει» τις απότομες αλλαγές διάθεσης που πιθανώς να παρουσιάζει το συγκεκριμένο άτομο.

Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν γνωστοποίησε ότι μόνο η φωνή του χρήστη της συσκευής καταγράφεται και όχι εκείνη του συνομιλητή του. Έως τώρα, η εφαρμογή έχει δοκιμαστεί πειραματικά σε έξι χρήστες, που έχουν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εφαρμογή έχει αποδείξει ότι μπορεί να «προβλέψει» τις αλλαγές στη διάθεση των εν λόγω ανθρώπων. Επόμενο βήμα, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της μελέτης, είναι ο καθορισμός από την εφαρμογή των επιπέδων της διπολικής διαταραχής σε καθημερινή βάση.

«Αυτή η πιλοτική μελέτη, μας δίνει απτές αποδείξεις ότι υπάρχει η δυνατότητα πρόβλεψης της αλλαγής στη διάθεση ανθρώπων που πάσχουν από διπολική διαταραχή» τονίζει ο επικεφαλής των ερευνών του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Ζάχι Καράμ.

«Καθώς συγκεντρώνουμε όλο και περισσότερα στοιχεία, το μοντέλο μας αναμένεται να τελειοποιηθεί. Απώτερος στόχος μας είναι να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε κάθε απότομη αλλαγή διάθεσης» καταλήγει ο Ζάχι Καράμ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τεχνολογία

Το WhatsApp καθυστερεί τις αλλαγές στην πολιτική απορρήτου

WhatsApp

Η πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα καθυστερήσει τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στην πολιτική απορρήτου της που έκαναν πάρα πολλούς χρήστες της να την απεγκαταστήσουν και να αναζητήσουν εναλλακτικές εφαρμογές. 
Η εφαρμογή των προγραμματισμένων αλλαγών θα αναβληθεί για τις 15 Μαΐου (από τις 8 Φεβρουαρίου αρχικά) για να δοθεί στους χρήστες περισσότερος χρόνος "για να κατανοήσουν τις ενημερώσεις" στους όρους εξήγησε η εταιρεία σε μια ανάρτησή της.

Το WhatsApp είχε ανακοινώσει στους χρήστες του μια σειρά αλλαγές στους όρους απορρήτου του νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η ειδοποίηση - η οποία απαιτούσε από τους χρήστες να συμφωνήσουν ή στην αντίθετη περίπτωση να διαγράψουν τους λογαριασμούς τους - πυροδότησε φήμες ότι το WhatsApp θα έδινε πρόσβαση στο "αδελφό" Facebook σε μηνύματα και λίστες επαφών. Επακολούθησαν οργισμένες αντιδράσεις για τις αλλαγές.

Ο Γουίλ Κάθαρτ, επικεφαλής της υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων που είναι θυγατρική του Facebook, ανάρτησε μια δήλωση νωρίτερα αυτό το μήνα, απορρίπτοντας αυτές τις φήμες.

Ενθαρρυμένοι και από ένα υποστηρικτικό tweet του ιδρυτή των Tesla και SpaceX Ίλον Μασκ, οι χρήστες συρρέουν σε εναλλακτικές υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το κρυπτογραφημένο Signal, με αποτέλεσμα η εφαρμογή να "πέσει" για το μεγαλύτερο μέρος της Παρασκευής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρεις συλλήψεις για τον άγριο ξυλοδαρμό του σταθμάρχη του Μετρό

Ηράκλειο: Το "ευχαριστώ" των γονιών της Μάγιας σε όσους τους στήριξαν

Ήξερες ότι υπάρχουν αόρατοι ασκητές στο Αγιοφάραγγο;