Ειδήσεις

Διεθνή

Πολιτισμός

Τεχνολογία

Για πρώτη φορά εσπρέσο στο... διάστημα!

Τι λείπει στους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού; Ο ζεστός και μυρωδάτος καφές! Μια καθημερινότητα για τους γήινους είναι πολυτέλεια για αυτούς που δουλεύουν στο διάστημα καθώς οι συνθήκες που επικρατούν περιορίζουν τις τροφικές τους συνήθειες.

Η γνωστή εταιρεία ιταλικού καφέ  Lavazza συνεργάστηκε με την η αεροδιαστημική μηχανολογική εταιρεία Agrotec  και δημιούργησαν μια συσκευή με το όνομα ISSpresso. Η ISSpresso έχει τη δυνατότητα να παράγει καφέ σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας- που επικρατούν στο διάστημα- για πρώτη φορά. 

Ακούγεται πολυτέλεια; Ο David Avino, διευθυντής της εταιρείας Agrtotec λέει πως ένα ποτήρι φρεσκοφτιαγμένου καφέ έχει τρομερά θετική επίπτωση στην ψυχολογία.

 

Οι μηχανικοί αντιμετώπισαν αρκετές προκλήσεις στην δημιουργία αυθεντικού ιταλικού espresso στο διάστημα. Αρχικά αντικατέστησαν τον πλαστικό σωλήνα που μεταφέρει το νερό μέσα σε μια τυπική μηχανή espresso με ένα σωλήνα χάλυβα που μπορεί να αντέξει εξαιρετικά υψηλές πιέσεις. Το μηχάνημα μπορεί επίσης να κάνει το τσάι και το ζωμό για τους αστροναύτες στον Διαστημικό Σταθμό.

Ένα πρωτότυπο δοκιμάζεται σήμερα από την Argotec, και αργότερα μέσα στο 2014, πρώτη γυναίκα αστροναύτης της Ιταλίας, Samantha Cristoforetti αναμένεται να κάνει την αποστολή της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και να λειτουργήσει την πρώτη μηχανή espresso στα 260 μίλια πάνω από την Γη... Η καλύτερη θέα για να απολαύσεις έναν καφέ;

Πολιτισμός

«Κρουσώνας: Στα Χνάρια του Καπετάν Σατανά»: Πάει στο .. 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Αντώνης Γρηγοράκης

Η νέα ταινία «Κρουσώνας: Στα χνάρια του Καπετάν Σατανά» σε σκηνοθεσία Βίκης Αρβελάκη και σενάριο Κατερίνας Μπικάκη θα συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες. Οι ημερομηνίες της δια ζώσης προβολής στην Θεσσαλονίκη και της διαδικτυακής προβολής θα ανακοινωθούν.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που φέτος θα διεξαχθεί από 24 Ιουνίου - 4 Ιουλίου, είναι ένα από τα δέκα καλύτερα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ παγκοσμίως, με διεθνή αναγνώριση.

Το Ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ – παραγωγής 2021 – αναφέρεται στην προσωπικότητα και την δράση του αρχηγού της ανταρτικής ομάδας «Σατανά», Αντωνίου Γρηγοράκη. Ένα πολυεπίπεδο κινηματογραφικό «πορτρέτο» του ίδιου και ανθρώπων που στελέχωσαν την αντιστασιακή του ομάδα, ρίχνουν φως στην πολυτάραχη εποχή που έζησε.

Trailer https://youtu.be/Pm6Naq8eKLs

Facebook https://www.facebook.com/KroussonasDocumentary

 

Λίγα λόγια για την ταινία

O πόλεμος δεν είναι παραμύθι. Ιστορία ενός λαού δεν είναι μόνο η επική. Πλέκεται υπομονετικά με τις χρυσές μικροϊστορίες των ανθρώπων οι οποίες δημιουργούν τα μεγάλα γεγονότα. Τα βουνά του Κρουσώνα, στις ανατολικές παρειές του Ψηλορείτη, υπήρξαν η μάνα τροφός των ανταρτών της Ομάδας Σατανά. Ήταν εκείνοι που δεν δίστασαν να αγωνιστούν για αυτό που υπαγόρευε η συνείδησή τους.

Ποιές ήταν οι πύρινες ψυχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που επισφράγισαν με την δράση τους την παρουσία τους στον τόπο;

Ποιος ήταν ο Καπετάν Σατανάς, και πόση φωτιά να είχε στην ψυχή για να τα βάλει με τους δαίμονες;

 

Σκηνοθεσία | Βίκη Αρβελάκη

Αρχισυνταξία - Σενάριο | Κατερίνα Μπικάκη

Eπιστημονική Ομάδα | Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης - Γιώργος Α. Τζωράκης

Έρευνα | Κατερίνα Μπικάκη - Νίκος Παρασκευάς - Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης - Γιώργος Α. Τζωράκης

Διευθυντής Φωτογραφίας | Μιχάλης Μπούχλης

Μοντάζ | Μιχάλης Μπούχλης

Μουσική | Γιώργης Μανωλάκης

Μίξη Ήχου | Teemu Takalo

Μετάφραση - Υποτιτλισμός | Αδάμ Αρβελάκης

Παραγωγή | Cyclos Film

Συμπαραγωγή | Κέντρο Πολιτισμού Κρήτης

Mε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών «Αντώνης Γρηγοράκης»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο - Τουρισμός: Κερδίζει ... έδαφος η πολυτέλεια στις διακοπές

Κρήτη: Έβαλε τέλος στη ζωή του - Τον βρήκε ο πατέρας του

Λιανεμπόριο - Ηράκλειο: Κλειστά τα καταστήματα την Κυριακή 9 Μαϊου