Ειδήσεις

Διεθνή

Πολιτισμός

Ευ ζην

Αγαπήστε τους γείτονές σας και μειώστε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής!

Οι σχέσεις καλής γειτονίας και η διαβίωση σε ένα περιβάλλον όπου πρυτανεύει η ατμόσφαιρα της κοινωνικής συνοχής μπορεί να μειώσει αισθητά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Ενώ οι μελέτες μέχρι σήμερα είχαν αποδείξει ότι ο θόρυβος, η ρύπανση και η πυκνότητα επισκέψεων σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού μπορεί να έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Έρικ Κίμ του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ενδιαφέρθηκε για το αντίθετο. Να βρει δηλαδή τι θα μπορούσε να είναι προστατευτικό για τη λειτουργία της καρδιάς όσον αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο έντυπο Επιδημιολογίας και Κοινοτικής Υγείας, της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης (BMJ).

Για τέσσερα χρόνια, οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 5.000 ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας τα 70 χρόνια (εκ των οποίων τα δύο τρίτα ήταν γυναίκες ), και οι οποίοι δεν είχαν κάποιο γνωστό πρόβλημα με την καρδιά τους κατά την έναρξη της μελέτης. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να βαθμολογήσουν σε μια κλίμακα 7 σημείων, το αίσθημα του «ανήκειν» στην κοινότητα, την ύπαρξη γειτόνων που μπορούν να βοηθήσουν σε περίπτωση προβλημάτων ή το αίσθημα εμπιστοσύνης που τους διακατέχει απέναντι στην πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής τους .

Αναλύοντας τους 148 θανάτους που συνέβησαν εξ αιτίας καρδιακών προβλημάτων κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έφτασαν στην υψηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα των 7 στοιχείων είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 67% να υποστούν καρδιακή προσβολή σε αντίθεση με εκείνους τους συμμετέχοντες που συγκέντρωσαν χαμηλή βαθμολογία. Το αποτέλεσμα της μελέτης έλαβε προφανώς υπόψη και τους μείζονος σημασίας παράγοντες κινδύνου για μια πιθανή καρδιαγγειακή νόσο, όπως η ηλικία, το φύλο, η οικογενειακή κατάσταση, ο τρόπος ζωής, το βάρος ή τα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Για τον επικεφαλής της έρευνας Έρικ Κίμ τα στοιχεία που προέκυψαν «κατά προσέγγιση είναι συγκρίσιμα με εκείνα που μπορούν να εξαχθούν μεταξύ ενός καπνιστή και ενός μη- καπνιστή».

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν, βεβαίως ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων και τονίζουν ότι αυτή είναι μόνο μια παρατηρητική μελέτη η οποία δεν επιτρέπει την εξαγωγή «οριστικών συμπερασμάτων» . Αλλά σημειώνουν τη σημασία της «γειτονιάς και του κοινωνικού περιβάλλοντος» λέγοντας ότι είναι πιθανό να οδηγήσει σε πολύ ευεργετικές συμπεριφορές, όπως η σωματική άσκηση και η ευδιάθετη συμπεριφορά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ελλάδα

Πολιτισμός

Κινεζική Πρεσβεία στην Ελλάδα: Εορτάζει τα 100 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος

Κίνα πρεσβεία στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, η πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα και το Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνας στην Αθήνα θα διοργανώσουν διαδικτυακά έκθεση φωτογραφίας με θέμα «100 χρόνια Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας», Εβδομάδα Σύγχρονου Κινεζικού Κινηματογράφου και «2021 Εβδομάδα Τουρισμού και Πολιτισμού της Κίνας».

Η έκθεση φωτογραφίας «100 χρόνια Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας» θα διαρκέσει από τις 24 Ιουνίου - 24 Ιουλίου. Μέσα από μια σειρά φωτογραφιών που ζωντανεύουν την ιστορία, η έκθεση αυτή παρουσιάζει την πορεία του κινεζικού έθνους από την επανάσταση στην οικονομική ευρωστία και ισχυροποίηση υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Η Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου θα διεξαχθεί από τις 24-29 Ιουνίου. Οι προβολές θα γίνουν στην επίσημη σελίδα του Πολιτιστικού Κέντρου της Κίνας στην Αθήνα στο Facebook. Συνολικά θα προβληθούν οι εξής πέντε ταινίες: «Κρατήστε τα χέρια», «Επιχείρηση Ερυθρά Θάλασσα», «Τρέχοντας προς την άνοιξη», «Ο καιρός μας θα έρθει» και «Ιστορία τριών πόλεων».

Η «2021 Εβδομάδα Τουρισμού και Πολιτισμού της Κίνας» θα πραγματοποιηθεί από 24-30 Ιουνίου. Με το θέμα «Όμορφη Κίνα», παρουσιάζεται η ιστορία της κινεζικής ανάπτυξης μέσα από τρεις ενότητες, «Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και η ομορφιά των υποδομών της υπαίθρου», «Ταξίδι στον πάγο και το χιόνι» και «Γαστρονομία».

Παρουσιάζονται επίσης και οι προετοιμασίες για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου αλλά και η κινεζική κουλτούρα. Επίσης, οι επισκέπτες της Εβδομάδας Τουρισμού και Πολιτισμού της Κίνας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κίνας μέσα από σειρά εικονικών εκθέσεων, σύντομων βίντεο, σύντομων ψηφιακών μαθημάτων και άλλων διαδραστικών εμπειριών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη: Ποιες περιοχές "κάηκαν" από τον καύσωνα

Σύριζα: Ανακοίνωση με αφορμή τη χονδρική τιμή ηλεκτρισμού