Ειδήσεις

Διεθνή

Πολιτισμός

Επιστήμη

Χιλή: Ανατινάζουν βουνό για να εγκαταστήσουν ένα μεγάλο τηλεσκόπιο

Η κορυφή ενός βουνού ύψους 3.000 μέτρων στις Χιλιανές Άνδεις θα ανατιναχτεί αύριο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα οροπέδιο, όπου θα εγκατασταθεί το μεγαλύτερο οπτικό τηλεσκόπιο του κόσμου, το Ευρωπαϊκό Υπερβολικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (E-ELT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO).

Η έκρηξη θα τινάξει στον αέρα τα τελευταία 40 μέτρα ενός βουνού στη Βόρεια Χιλή, σκορπώντας ολόγυρα σχεδόν ένα εκατ. τόνους βράχων. Μάλιστα, η σπάνια και θεαματική έκρηξη θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου (στις 19:30 έως 21:30 ώρα Ελλάδος), στο Livestream (new.livestream.com/ESOastronomy) ή στο YouTube (youtube.com/user/ESOobservatory), για να τις παρακολουθήσει όποιος θέλει από οπουδήποτε στη Γη.

Το E-ELT, που θα έχει διάμετρο 39 μέτρων και θα κάνει παρατηρήσεις στο οπτικό και στο εγγύς υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, έχει ήδη βαφτιστεί «το μεγαλύτερο μάτι του κόσμου προς τον ουρανό». Θα είναι σε θέση να συλλάβει 15 φορές περισσότερο αστρικό φως από οποιοδήποτε άλλο οπτικό τηλεσκόπιο σήμερα λειτουργεί. Οι εικόνες του από το σύμπαν θα είναι 16 φορές πιο καθαρές από αυτές του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ».

Οι αυξημένες αυτές δυνατότητες κάνουν από τώρα τους αστρονόμους να ονειρεύονται τις νέες ανακαλύψεις που θα μπορέσουν να κάνουν, στα βάθη του χώρου και του χρόνου, έως τις εσχατιές του ορατού σύμπαντος. Πιθανότατα επίσης, για πρώτη φορά, θα μπορούν να κάνουν απευθείας οπτικές παρατηρήσεις εξωπλανητών, εν δυνάμει φιλόξενων για ζωή.

Το τηλεσκόπιο, που αναμένεται να είναι έτοιμο το 2022, κατασκευάζεται από μία κοινοπραξία 15 χωρών και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες διακρατικές επιστημονικές συνεργασίες στην παγκόσμια ιστορία.

Εξάλλου, μια άλλη αξιοσημείωτη εξέλιξη ήταν ότι πλέον είναι πλήρες το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο της Γης, το ALMA (Atacama Large Millimeter Array), επίσης του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO), που βρίσκεται εγκατεστημένο στην κατάξερη έρημο Ατακάμα της Χιλής, σε υψόμετρο περίπου 5.000 μέτρων.

Η τελευταία από τις συνολικά 66 τεράστιες αντέννες του τηλεσκοπίου μόλις έφτασε στην περιοχή. Οι αντέννες, που είναι «πιάτα» διαμέτρου 12 μέτρων η κάθε μία, συναρμολογούνται και δοκιμάζονται σε χαμηλότερο υψόμετρο (2.900 μέτρων) και σταδιακά μετακινούνται στην τελική θέση τους πάνω σε τεράστια φορτηγά που έχουν 28 γιγάντιους τροχούς.

Σύντομα οι 66 αντέννες του τηλεσκοπίου ALMA θα λειτουργούν από κοινού, δίνοντας έτσι αυξημένες δυνατότητες στο τηλεσκόπιο, το οποίο ήδη, έστω και με λιγότερα «πιάτα» όλο αυτό το διάστημα (και παρά τις απεργίες των εργαζομένων που ζητούν μεγαλύτερες αμοιβές λόγω των δύσκολων συνθηκών εργασίας σε τόσο ακραίο περιβάλλον), έχει ήδη κάνει σημαντικές αστρονομικές παρατηρήσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Επιστήμη

Πλανήτης Αφροδίτη: Νέα στοιχεία για την «αδερφή» της Γης

πλανήτης αφροδίτη

Μπορεί η Αφροδίτη να βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Γη και να πιστεύαμε μέχρι σήμερα ότι γνωρίζουμε τα πάντα γι’ αυτήν, στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε. Τα νέα στοιχεία που έφερε στο «φως» της δημοσιότητας  η NASA είναι εντυπωσιακά.

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος της, το  Parker Solar Probe, που πέρασε από τον γειτονικό μας πλανήτη κατέγραψε ραδιοκύματα φυσικής προέλευσης. Συγκεκριμένα βρέθηκε 833 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Αφροδίτης, στα πλαίσια της ιονόσφαιρας. Πρόκειται για την πρώτη απευθείας μέτρηση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης εδώ και 30 χρόνια και αποκαλύπτει μεγάλες διαφορές σε σχέση με όσα γνωρίζαμε.

Ειδικότερα, έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο Geophysical Research Letters, επιβεβαιώνει πως τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης περνούν μεγάλες αλλαγές κατά τη διάρκεια του 11ετούς ηλιακού κύκλου.

Το Parker Solar Probe χρησιμοποίησε το όργανο FIELDS για να ανιχνεύσει και να καταγράψει ραδιοκύματα χαμηλών συχνοτήτων. Όπως και η Γη, έτσι και η Αφροδίτη διαθέτει ένα ηλεκτρικά φορτισμένο επίπεδο αερίων στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, στην ιονόσφαιρα. Αυτή η «θάλασσα» αερίων και πλάσματος εκπέμπει φυσικά ραδιοκύματα τα οποία κατέγραψε το διαστημικό σκάφος.

Οι επιστήμονες συνέκριναν το σήμα με τις μετρήσεις που είχαν από το 1992 για να υπολογίσουν την πυκνότητα της ατμόσφαιρας του πλανήτη και είδαν ότι η ατμόσφαιρα είναι πολύ λεπτότερη εν έτη 2021. Αυτό θεωρούν πως συμβαίνει λόγω των ηλιακών κύκλων αλλά και γιατί η ιονόσφαιρα της Αφροδίτης είναι συνδεδεμένη με αυτούς. Έτσι, γίνεται πιο πυκνή όταν υπάρχει μέγιστη ηλιακή δραστηριότητα και λεπτότερη στην ελάχιστη ηλιακή δραστηριότητα σε αυτόν τον 11ετή κύκλο. Οι επιστήμονες ελπίζουν να έχουν περισσότερες λεπτομέρειες στα χέρια τους με μελλοντικές αποστολές.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε τα ραδιοκύματα από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης:

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο «Μονόκερως» είναι η μικρότερη και κοντινότερη στη Γη μαύρη τρύπα που έχει ανακαλυφθεί

Tζόζεφ Ασμπάκερ: Εξωγήινοι υπάρχουν, αλλά δεν θα τους δούμε

Ροζ Υπερπανσέληνος: Έρχεται το φωτεινότερο φεγγάρι του έτους