Ειδήσεις

Διεθνή

Πολιτισμός

Επιστήμη

Το μοσχαρίσιο κρέας "κοστίζει" πολύ στο περιβάλλον

Η παραγωγή του μοσχαρίσιου κρέατος είναι περίπου δέκα φορές πιο επιβαρυντική για το περιβάλλον από οποιουδήποτε άλλου είδους κρέατος, όπως το χοιρινό και τα κοτόπουλα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανοϊσραηλινή επιστημονική έρευνα.

 Τα μοσχάρια χρειάζονται κατά μέσο όρο 28 φορές περισσότερη έκταση γης και 11 φορές περισσότερο νερό άρδευσης από ό,τι τα πουλερικά και οι χοίροι, ενώ παράλληλα ρυπαίνουν πολύ περισσότερο το περιβάλλον (έδαφος, νερά και αέρα). Λαμβανομένων όλων αυτών των επιπτώσεων υπόψη, το μοσχαρίσιο κρέας είναι περίπου δέκα φορές πιο "δαπανηρό" περιβαλλοντικά από τις άλλες ζωικές πρωτεΐνες, γι' αυτό οι επιστήμονες συνιστούν την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσής του.

 Οι ερευνητές του Κολλεγίου Bard της Νέας Υόρκης, του Πανεπιστημίου Γιέηλ και του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann του Ισραήλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκίντον Έσελ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

 Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα μιας δεκαετίας (2000 - 2010) από τα υπουργεία Γεωργίας και Ενέργειας των ΗΠΑ, προκειμένου να συγκρίνουν το περιβαλλοντικό κόστος (κατανάλωση φυσικών πόρων, χρήση χημικών λιπασμάτων, εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κ.α.) που έχει η παραγωγή των διαφορετικών ζωικών πρωτεϊνών, δηλαδή των επιμέρους ειδών κρέατος, καθώς επίσης των γαλακτοκομικών προϊόντων, ανάλογα με το ζώο από όπου προέρχονται.

 Η συγκριτική μελέτη επιβεβαίωσε προηγούμενες εκτιμήσεις ότι το μοσχαρίσιο κρέας επιβαρύνει πολύ περισσότερο -και με διαφορά- τη φύση με το περιβαλλοντικό «αποτύπωμά» του. Μεταξύ άλλων, τα μοσχάρια και γενικότερα τα βοοειδή απελευθερώνουν πενταπλάσια αέρια του θερμοκηπίου σε σχέση με τα πουλερικά και καταναλώνουν εξαπλάσιες ποσότητες αζώτου (μέσω των λιπασμάτων που περιέχονται στις ζωοτροφές τους).

 Από την άλλη, σε κάθε θερμίδα κρέατος από χοίρους ή πουλερικά που καταναλώνουν οι άνθρωποι, αντιστοιχούν δέκα θερμίδες ζωοτροφών. Όμως για τα βοοειδή, η αναλογία είναι σχεδόν τετραπλάσια. Ενώ το κόστος παραγωγής χοιρινού κρέατος και πουλερικών είναι περίπου το ίδιο, του μοσχαριού είναι κατά πολύ μεγαλύτερο και από τα άλλα δύο είδη.

 Ο περιορισμός της παραγωγής μοσχαρίσιου κρέατος μπορεί να αποφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι καλούν και τους καταναλωτές να συνειδητοποιήσουν ότι οι επιλογές του κρέατος που αγοράζουν, έχουν διαχρονικά μικρότερες ή μεγαλύτερες επιπτώσεις για τον πλανήτη.

 Αν και τα συμπεράσματα της μελέτης βασίζονται σε αμερικανικά στοιχεία, άλλοι επιστήμονες εκτίμησαν ότι ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι και στην ευρωπαϊκή ήπειρο κυριαρχούν τα βοοειδή, ενώ η διαδικασία παραγωγής του τελικού προϊόντος (κρέατος) είναι σχεδόν ίδια.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πολιτισμός

Δήμος Μαλεβιζίου: Εκδήλωση για την υφαντική τέχνη

«Ξετυλίγοντας το κουβάρι της κρητικής υφαντουργίας»

Τη Δευτέρα στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αφιερωμένη στην υφαντική τέχνη και την παράδοση της που διοργανώνει ο Δήμος Μαλεβιζίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μονής στο Μουσείο Υφαντικής.

Στο Μουσείο Υφαντικής της Μονής Μαλεβιζίου η υφαντική παράδοση του κρητικού πολιτισμού αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο.

Η λαϊκή τέχνη της υφαντουργίας ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα των ανθρώπων σε προηγούμενες εποχές και έδειχνε τόσο το επίπεδο τεχνογνωσίας που κατείχαν όσο και την υψηλή αισθητική που διέθεταν.

Στη βάση της οικιακής οικονομίας οι γυναίκες δημιούργησαν μια εξαιρετική τέχνη που, αν στις μέρες μας δεν προστατευτεί από κρατικούς φορείς, θα εξαλειφθεί.

Χώροι σαν το Μουσείο της Μονής φανερώνουν τη βούληση του Δήμου Μαλεβιζίου να περισώσει και να διαφυλάξει με σεβασμό αυτή την πτυχή του λαϊκού πολιτισμού της Κρήτης, αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε αυτή η τέχνη να μεταβιβαστεί στις επόμενες γενιές μέσα από ανάλογες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν:

- τα εργαστήρια κατασκευής χειροποίητων κορδονιών με την Ζωή Παπαδάκη / Εργαστίνη

- Με τις λέξεις μας υφάδι, από την συγγραφέα Αυγουστινάκη Δέσποινα .

συμμετέχει η Μικτή χορωδία του Δήμου Μαλεβιζίου /Διεύθυνση Κουτσογιαννακη Πιτσικάκη Εύα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Τσελέντης: Η σεισμική ακολουθία στο Αρκαλοχώρι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα

Κρήτη: "Οργώνουν" τη θάλασσα για τον εντοπισμό του ζευγαριού