Ειδήσεις

Διεθνή

Πολιτισμός

Επιστήμη

Τελικά πρέπει να είμαστε νηστικοί πριν τις εξετάσεις;

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι γιατροί συστήνουν σε κάποιον να μένει νηστικός για αρκετές ώρες (πάνω από εννέα) προτού κάνει εξέταση αίματος για έλεγχο χοληστερίνης και άλλων λιπιδίων, με το σκεπτικό ότι, αν έχει φάει πρόσφατα, τότε τα αποτελέσματα θα είναι αλλοιωμένα. Όμως μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει αυτό το «δόγμα», καθώς δείχνει ότι η νηστεία είναι πιθανώς περιττή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής Σριπάλ Μπάνγκαλόρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Circulation", σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 16.000 άνδρες και γυναίκες, που είχαν κάνει εξετάσεις αίματος για έλεγχο λιπιδίων. Από αυτούς, περίπου οι 10.000 είχαν νηστέψει για πάνω από οκτώ ώρες, ενώ οι υπόλοιποι για λιγότερες ώρες ή καθόλου.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα άτομα αυτά επί 14 χρόνια κατά μέσο όρο για να δουν κατά πόσο η νηστεία πριν το τεστ βοηθούσε στην καλύτερη πρόγνωση του κινδύνου για καρδιοπάθεια και πρόωρο θάνατο, σε σχέση με τη μη νηστεία.

Τα υψηλότερα επίπεδα "κακής" χοληστερόλης (LDL), ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων όντως σχετίζονταν, όπως αναμενόταν, με υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Όμως, μέσα σε αυτό το διάστημα των 14 ετών, δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ όσων νήστευαν κανονικά πριν το τεστ αίματος και όσων δεν το έκαναν. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους ερευνητές, το να ακολουθεί κανείς τη σύσταση για νηστεία πριν το τεστ, στην πράξη δεν έχει καμία ανώτερη προγνωστική αξία.

«Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν την χρησιμότητα της νηστείας. Μία διαγνωστική εξέταση, πριν από την οποία δεν έχει προηγηθεί νηστεία, τελικά έχει την ίδια διαγνωστική αξία με ένα τεστ μετά από νηστεία», δήλωσε ο Σριπάλ Μπάνγκαλορ. Έτσι, οι ερευνητές προτείνουν ότι οι συστάσεις που ισχύουν διεθνώς περί νηστείας πριν τις αιματολογικές εξετάσεις για λιπίδια - χοληστερίνη, πρέπει να αναθεωρηθούν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Επιστήμη

Βρετανία: Το χλωριωμένο νερό στις πισίνες μπορεί να σκοτώσει τον κορωνοϊό σε μόλις 30''!

Πισίνα

Το χλωριωμένο νερό στις πισίνες μπορεί να εξουδετερώσει μέσα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα τον κορωνοϊό, που προκαλεί την Covid-19 σύμφωνα με μια νέα έρευνα στη Βρετανία.

Ιολόγοι του Imperial College του Λονδίνου μελέτησαν την επίπτωση στον SARS-CoV-2 διαφόρων συγκεντρώσεων χλωρίου στο νερό και όπως διαπίστωσαν ο κίνδυνος μόλυνσης με Covid-19 είναι «απίστευτα» χαμηλός. «Κάναμε τα πειράματα στα εργαστήρια υψηλής ασφάλειας που διαθέτουμε στο Λονδίνο και υπό αυτές τις ασφαλείς συνθήκες καταμετρήσαμε την ικανότητα του κορωνοϊού να εισβάλει στα κύτταρα, που είναι το πρώτο βήμα της μόλυνσης. Αναμειγνύοντας τον ιό με νερό από πισίνες διαπιστώσαμε ότι δεν επιβιώνει και άρα δεν είναι πλέον μεταδοτικός. Kι αυτό, σε συνδυασμό με τον τεράστιο παράγοντα αραίωσης του ιού που μπορεί να βρεθεί σε μια πισίνα από ένα μολυσμένο άτομο, υποδηλώνει ότι η πιθανότητα εμφάνισης COVID-19 από το νερό της πισίνας είναι αμελητέα», δήλωσε η Γουέντι Μπάρκλεϊ του Imperial College, συντάκτρια της μελέτης που παρήγγειλαν το Swim England και η σχολή κολύμβησης Water Babies με την υποστήριξη της Royal Life Saving Society, καθώς ξανανοίγουν οι πισίνες στην Αγγλία.

Η καθηγήτρια Μπάρκλεϊ και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν στην έρευνα ότι μια συγκέντρωση 1,5 ml χλωρίου ανά λίτρο με pH μεταξύ 7 και 7,2 μείωσε περισσότερο από χίλιες φορές τη μολυσματικότητα του SARS-CoV-2 μέσα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα. Περαιτέρω τεστ με διαφορετικές συγκεντρώσεις χλωρίου και επίπεδα PH απέδειξαν ότι το χλώριο στο νερό των πισινών είναι αποτελεσματικότερο έναντι του κορωνοϊού με χαμηλά επίπεδα pH – πράγμα που συνάδει με τις τρέχουσες οδηγίες των υγειονομικών Αρχών της Βρετανίας, που συνιστούν συγκέντρωση 1,5 ml χλωρίου ανά λίτρο με τα επίπεδα του pH στο 7.0.

ειδησεις σημερα

Κορωνοϊός- Βραζιλία: Άλλο ένα εφιαλτικό 24ωρο με 3.459 θανάτους

Κορωνοϊός: "Φρένο" στην μαζική παραγωγή του εμβολίου της Novavax

Μιανμάρ: Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδήλωσης υγειονομικών