Ειδήσεις

Διεθνή

Πολιτισμός

Επιστήμη

Νέα θεραπεία αποκαθιστά, εν μέρει, την όραση σε τυφλά πειραματόζωα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ αποκατέστησαν σε ένα βαθμό την όραση σε τυφλά πειραματόζωα (σκύλους και ποντίκια), χρησιμοποιώντας μια νέα «υβριδική» μέθοδο, που συνδυάζει γενετική και χημική παρέμβαση. Η ελπιδοφόρα τεχνική μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει μια θεραπεία για όσους ανθρώπους πάσχουν από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα (retinitis pigmentosa), μια κληρονομική πάθηση που οδηγεί σε προοδευτική καταστροφή των φωτοευαίσθητων κυττάρων στα μάτια και έτσι σε απώλεια της όρασης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Εχούντ Ισάκοφ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), δοκίμασαν τη νέα μέθοδο σε ζώα που είχαν μια παρόμοια πάθηση. Τα πειραματόζωα κέρδισαν ξανά ένα μέρος της όρασής τους χάρη στην εισαγωγή -με τη βοήθεια ενός αβλαβούς ιού- ενός ανθρώπινου γονιδίου, το οποίο επέτρεψε στον αμφιβληστροειδή να γίνει και πάλι ευαίσθητος στο φως.

Η πάθηση προκαλεί σταδιακή απώλεια και των δύο ειδών κυτταρικών φωτοϋποδοχέων στον αμφιβληστροειδή, των κωνίων και των ραβδίων. Η βλάβη συνήθως ξεκινά από την περιφέρεια του φακού προς το κέντρο, με συνέπεια ο ασθενής να βλέπει πλέον σαν μέσα από τούνελ, καθώς χάνει την περιφερειακή όρασή του (όπως μια ψηφιακή κάμερα που χάνει πίξελ σιγά-σιγά).

Όμως, πέρα από τα κωνία και τα ραβδία, άλλα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, τα γαγγλιακά και τα διπολικά, παραμένουν ανέπαφα και είναι αυτά που οι επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν -με τη βοήθεια του γονιδίου- σε φωτοευαίσθητα. Μετά το γονιδιακό σκέλος της θεραπείας, ακολουθεί το χημικό, με την εισαγωγή μιας ουσίας που βοηθά στην μετατροπή του φωτός σε νευρικά σήματα για τον εγκέφαλο.

Η νέα τεχνική δίνει ελπίδες ότι μελλοντικά η απώλεια της όρασης λόγω της συγκεκριμένης πάθησης θα είναι αναστρέψιμη, τουλάχιστον εν μέρει. Τα τυφλά ποντίκια που έκαναν τη θεραπεία, ήσαν σε θέση να βρουν το δρόμο τους σε έναν λαβύρινθο, τον οποίο προηγουμένως ήσαν ανίκανα να διασχίσουν. Επιπλέον, και οι σκύλοι, που έχουν αμφιβληστροειδή φακό πιο όμοιο με τον ανθρώπινο, μπορούσαν να διακρίνουν καλύτερα τις λάμψεις στο περιβάλλον τους.

Θα ακολουθήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, ενώ παράλληλα βρίσκονται υπό δοκιμή διαφορετικού τύπου θεραπείες της τύφλωσης από άλλες επιστημονικές ομάδες.

Επιστήμη

Κορωνοϊός: Η ομιλία σε κλειστό χώρο μπορεί να εξαπλώσει τον ιό όσο ο βήχας

κορωνοϊός πανδημία

Τη σημασία του καλού αερισμού και της χρήσης μάσκας στα καταστήματα υπογραμμίζει νέα μελέτη στη Βρετανία με επικεφαλής Έλληνες ερευνητές της Διασποράς, σύμφωνα με την οποία η συνομιλία μέσα σε κλειστό χώρο, ιδίως όταν αυτός δεν αερίζεται καλά, με κάποιον που έχει τον κορωνοϊό, μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη για να κολλήσει κανείς, όσο το να βήχει ο συνομιλητής. Αυτό οφείλεται στα μικροσκοπικά σταγονίδια που εκπνέονται κατά την ομιλία και τα οποία αιωρούνται στον αέρα για περισσότερη ώρα από όση τα μεγαλύτερα σωματίδια του βήχα.

Υπάρχει επιστημονική συναίνεση ότι η μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων Covid-19 συμβαίνουν μέσω μετάδοσης σε κλειστούς χώρους, ιδίως τον χειμώνα. Το νέο μαθηματικό μοντέλο των ερευνητών εκτιμά ότι εάν δύο άνθρωποι -εκ των οποίων ο ένας έχει μολυνθεί από τον ιό- μιλούν σε χώρο που δεν αερίζεται καλά και κανένας δεν φοράει μάσκα, η ομιλία τους είναι πιθανότερο να μεταδώσει τον κορονοϊό, από ό,τι το βήξιμο του ενός.

Ενώ τα πιο βαριά σταγονίδια, όπως αυτά που εκκρίνονται με τον βήχα, πέφτουν στο έδαφος σε μικρή απόσταση από αυτόν που βήχει, τα μικρότερα σωματίδια που εκπέμπονται με την ομιλία, ταξιδεύουν σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων και παραμένουν περισσότερο στον αέρα, με αποτέλεσμα μία απλή συζήτηση με κάποιον φορέα του κορωνοϊού να ενέχει παρόμοιους -αν όχι μεγαλύτερους- κινδύνους με το να βρεθεί κανείς στον ίδιο χώρο με κάποιον φορέα του ιού που βήχει.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Κέιμπριτζ και Imperial Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής, Επαμεινώνδα Μαστοράκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Proceedings of Royal Society A» της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας, υπολόγισαν ότι χρειάζονται ελάχιστα δευτερόλεπτα για να ταξιδέψουν τα σταγονίδια της ομιλίας δύο μέτρα. Γι' αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρειάζονται μάσκες, τήρηση αποστάσεων και καλός αερισμός στους κλειστούς χώρους, ώστε να μη συσσωρεύονται τα πιθανώς μολυσμένα σωματίδια στον εγκλωβισμένο αέρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η μελέτη εκτιμά ότι είναι ανασφαλές να στέκεται κάποιος χωρίς μάσκα σε απόσταση δύο μέτρων από έναν άνθρωπο με κορωνοϊό που μιλάει. Σύμφωνα με την έρευνα, μία ώρα αφότου ένας μολυσμένος άνθρωπος έχει μιλήσει επί μισό λεπτό, το αερόλυμα που έχει απομείνει περιέχει πολύ περισσότερα ιικά σωματίδια από ό,τι μετά από ένα βήξιμο. Σε έναν στενό και κλειστό χώρο αυτή η ποσότητα αιωρούμενου κορωνοϊού θεωρείται αρκετή για να τον μεταδώσει. Το κατά πόσο αυτό, όντως, θα συμβεί, θα εξαρτηθεί από τα πόσα σωματίδια θα εισπνεύσει κάποιος, γι' αυτό είναι ζωτικό να φοράει μάσκα.

Οι ερευνητές δημιούργησαν και έναν δωρεάν online υπολογιστή (Airborne.cam) που βοηθά να υπολογίσει κάποιος τον κίνδυνο να μολυνθεί σε κλειστό χώρο μόνο από τα αερομεταφερόμενα σωματίδια. Ο υπολογιστής, που αναπτύχθηκε από τον ελληνικής καταγωγής ερευνητή Σάββα Γκαντώνα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από καταστηματάρχες, ξενοδόχους, εργοδότες κ.ά. για να υπολογίσουν κατά πόσο είναι επαρκής ο αερισμός στους χώρους τους.

Σύμφωνα με το εν λόγω εργαλείο, η παραμονή μίας ώρας σε ένα κατάστημα 250 τετραγωνικών μέτρων με μέγιστη χωρητικότητα 50 ατόμων και αερισμό ανάλογο των γραφείων, έχει ως αποτέλεσμα μία πιθανότητα περίπου 8% να κολλήσει κάποιος κορονοϊό, εάν υποτεθεί ότι υπάρχουν πέντε άνθρωποι φορείς του κορονοϊού και κανείς δεν φοράει μάσκα. Εάν ο αερισμός βελτιωθεί, ο κίνδυνος μπορεί να πέσει κάτω από το 2%, ενώ το ίδιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μοντέλου, μπορεί να συμβεί εάν όλοι φορούν μάσκα μόνιμα μέσα στον κλειστό χώρο.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός - Έρευνα: Τα παιδιά του Δημοτικού έχουν το 1/16 του ιικού φορτίου των 80άρηδων

Κρήτη: Βεντέτα από τα παλιά... κλείνει με τρεις βαφτίσεις

Το "θαύμα" που έσωσε τη ζωή Κρητικού - Ταξίδευε στο εξωτερικό ανασφάλιστος