Ειδήσεις

Διεθνή

Πολιτισμός

Επιστήμη

Νέα ανακάλυψη δίνει ελπίδα σε παιδιά που πάσχουν από οστεοσάρκωμα

Μια νέα ανακάλυψη ερευνητών στη Μελβούρνη δίνει νέα ελπίδα στα παιδιά που υποφέρουν από μια μορφή καρκίνου που ονομάζεται οστεοσάρκωμα και είναι ο πέμπτος κατά σειρά πιο συνηθισμένος καρκίνος. Το ποσοστό εκείνων που επιβιώνουν, 20%-30%, μένει αμετάβλητο τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας του Νοσοκομείου St. Vincent's, έχει ανακαλύψει ένα φάρμακο το οποίο ενδέχεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη του όγκου και να επεκτείνει τη ζωή των ασθενών ή να μειώσει την ποσότητα χημειοθεραπείας και ραδιοθεραπείας που απαιτείται.

Επειδή το είδος αυτό του καρκίνου προσβάλλει συνήθως παιδιά, η δοκιμή νέων φαρμάκων, μέχρι τώρα υπήρξε πολύ δύσκολη διαδικασία. Ο Dr. Wldley, εντούτοις, επέτυχε να αναπτύξει δύο μοντέλα ποντικιών που καλύπτουν το 75% των περιπτώσεων καρκίνου στο ανθρώπινο γένος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Oncogene, ενώ η έρευνα υποστηρίχθηκε από το Καρκινολογικό Συμβούλιο Βικτώριας, το Εθνικό Ιατρικό Ερευνητικό και το Θεραπευτικό Κέντρο Αυστραλίας.

πηγή: ΑΜΠΕ

Επιστήμη

Άλλη μία σχετικά κοντινή υπέρ-Γη ανακαλύφθηκε γύρω από ένα άστρο ερυθρό νάνο

υπερ-γη

Ισπανοί αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν άλλον έναν εξωπλανήτη μεγαλύτερο από τη Γη, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο ερυθρό νάνο, το GJ 740, σε απόσταση 36 ετών φωτός από τον πλανήτη μας.

Η υπερ-Γη έχει μάζα περίπου τριπλάσια από τη Γη και ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από το άστρο της σε μόνο 2,4 μέρες (η διάρκεια του έτους του εξωπλανήτη). Λόγω της εγγύτητας της υπερ-Γης στον πλανήτη μας, ο εν λόγω εξωπλανήτης αναμένεται να αποτελέσει στόχο μελλοντικών παρατηρήσεων με τα νέα πολύ μεγάλα υπό ανάπτυξη επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αστροφυσικής των Καναρίων Νήσων, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής "Astronomy & Astrophysics", εκτιμούν ότι ο νέος εξωπλανήτης είναι βραχώδης με ακτίνα περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερη από εκείνη της Γης. Πιθανώς στο ίδιο αστρικό σύστημα βρίσκεται ένας δεύτερος μεγαλύτερος εξωπλανήτης με μάζα ανάλογη του Κρόνου (κοντά στις 100 γήινες μάζες). 

Τα τελευταία χρόνια οι αστρονόμοι αναζητούν εξωπλανήτες κατ' εξοχήν γύρω από σχετικά ψυχρούς ερυθρούς νάνους, που έχουν θερμοκρασίες τουλάχιστον 2.000 βαθμούς μικρότερες από τον Ήλιο μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ: To 58% των χρηστών social media αποφεύγουν τις χορηγούμενες αναρτήσεις των influencers

Πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο παίζουν βιντεοπαιχνίδια

Δημιούργησαν την πιο άσπρη, αλλά και πιο δροσερή από air condition, μπογιά στον κόσμο