Ειδήσεις

Διεθνή

Πολιτική

Παρεμβάσεις Δανέλλη στο Ευρωκοινοβούλιο για την ασφάλεια των μεταφορών

Στις συζητήσεις της Ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου για το νέο σύστημα οδικής ασφάλειας e-Call καθώς και για το νομοθετικό πακέτο για τη καταγραφή συμβάντων στην πολιτική αεροπορία συμμετείχε με παρεμβάσεις του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης. Ο έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε τη σημασία της υιοθέτησης των δύο προτάσεων για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Ε.Ε. όσον αφορά τη συνεχή βελτίωσή της ασφάλειας των μεταφορών.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το σύστημα e-Call το οποίο θα εγκατασταθεί στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και το οποίο θα καλεί τον αριθμό 112 σε περιπτώσεις ατυχημάτων, ο Σπύρος Δανέλλης ανέφερε τα εξής στην Ολομέλεια:

Το σύστημα e-Call υπάρχει και χρησιμοποιείται ήδη αλλά όχι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι μία τεχνολογία που θα σώσει 2,500 ζωές το χρόνο σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στο στόχο που έχουμε θέσει για τη μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων κατά 50% μέχρι το 2020.

Επομένως το ζητούμενο είναι να πετύχουμε την γρηγορότερη και πληρέστερη υλοποίηση αυτών των μέτρων – τόσο στα οχήματα όσο και στην υποδομή – από τα Κράτη Μέλη. Προφανώς είναι πολλοί οι παράγοντες που οδηγούν στην απώλεια ζωών στην άσφαλτο. Η συνωμοσιολογία ας μη μας αποτρέψει από την προσπάθεια μείωσης αυτών των παραγόντων. Για καθετί πρέπει να σταθμίζουμε το κόστος και το όφελος. Και ας μην ξεχνάμε η ανθρώπινη ζωή αποτελεί το ύψιστο αγαθό.

 

Όσον αφορά την έκθεση για την αναφορά περιστατικών στην πολιτική αεροπορία, ο Σπύρος Δανέλλης προέβη στην εξής παρέμβαση στην Ολομέλεια του ΕΚ:

Οι εμπορικές πτήσεις κλείνουν φέτος 100 χρόνια λειτουργίας και ο κλάδος μπορεί να καυχηθεί ότι η πτητική ασφάλεια βρίσκεται σήμερα παγκοσμίως σε υψηλότερο επίπεδο από ποτέ.

Στην Ευρώπη, μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν πως έχουμε πετύχει τον υψηλότερο βαθμό ασφαλείας παγκοσμίως. Το 2013 δε σημειώθηκε κανένα θανατηφόρο ατύχημα στα Κράτη Μέλη της EASA παρόλο που πραγματοποιήθηκαν 6 εκατομμύρια εμπορικές πτήσεις που μετέφεραν περισσότερους από 800 εκατομμύρια επιβάτες.

Η πρόκληση της πτητικής ασφάλειας λοιπόν έχει να κάνει με το μέλλον και όχι με το παρόν. Ο αριθμός των πτήσεων προβλέπεται πως θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030. Τα τεράστια προβλήματα χωρητικότητας που παρατηρούνται ήδη σήμερα στον εναέριο χώρο και στα αεροδρόμια της Ευρώπης, θα φτάσουν στο ζενίθ, δημιουργώντας πραγματικές απειλές για την ασφάλεια των πτήσεων.

Μπροστά σε ένα τέτοιο σενάριο, δε μπορούμε παρά να προνοήσουμε ώστε να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των εκατομμυρίων πολιτών της Ένωσης που επιλέγουν τις αεροπορικές μεταφορές κάθε χρόνο.

Το κείμενο που συμφωνήθηκε με το Συμβούλιο θα βοηθήσει στην εναρμόνιση των στοιχείων της πτητικής ασφάλειας και θα ενδυναμώσει τον ρόλο της κεντρικής κοινοτικής βάσης δεδομένων, καθώς και της EASA. Είναι ένα σημαντικό βήμα το οποίο θα προστεθεί φυσικά στη μεγάλη συνδρομή που θα έχουν στην ασφάλεια οι τεχνολογίες του SESAR από το 2020 και μετά."

 

Πολιτική

Δένδιας: χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα ως όπλο εναντίον της

Νίκος Δένδιας

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (Council for International Relations – Greece) με θέμα «Συζήτηση για την Ελληνική Υψηλή Στρατηγική: Η Διάσταση της Εξωτερικής Πολιτικής». Τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Χρήστος Χατζηεμμανουήλ και συμμετείχαν επίσης, οι Καθηγητές Κ. Λάβδας, Κ. Μπότσιου και Π. Σκλιάς.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε την προώθηση μιας νέας αντίληψης στην ελληνική εξωτερική πολιτική με πολυεπίπεδη θεματολογική και γεωγραφική διπλωματική προσπάθεια.

Απαντώντας στα ερωτήματα του πάνελ, ο Υπουργός σκιαγράφησε τους κύριους άξονες ενός εξωστρεφούς εθνικού σχεδιασμού και αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, την προώθηση της συνεργασίας με φίλους και εταίρους στην ευρύτερη περιοχή και τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, το δίκαιο της θάλασσας και τις οριοθετήσεις ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, το ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση των αποφάσεων της ΕΕ, την αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων με τους εταίρους και τους συμμάχους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια εκσυγχρονισμού στο Υπουργείο Εξωτερικών με αναβάθμιση μεταξύ άλλων της δημόσιας διπλωματίας.

Μεταξύ άλλων, o κ. Δένδιας επεσήμανε όσον αφορά τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, «Με δεδομένες τις δυνατότητες που είχε η χώρα, το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και την γεωγραφική της θέση,  πρέπει να δηλώσω ότι είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι για αυτό το οποίο έχει επιτευχθεί τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Θεωρούμε ότι αντιμετωπίστηκε, στο βαθμό που μπορούσε να αντιμετωπιστεί, μία μεγάλη τουρκική επιθετικότητα, ένας μη πραγματικά γνωστός σε εμάς, μέχρι αυτό το χρονικό σημείο, νεοοθωμανισμός.

Μπορέσαμε και χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα σαν όπλο εναντίον της ίδιας της Τουρκίας, δηλαδή η ίδια η Τουρκία μας βοήθησε στο να δημιουργήσουμε κατανοήσεις και συμμαχίες. Αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε με την ίδια τακτική και με τη συνεχή κινητικότητα να διευρύνουμε τους ορίζοντες και να δημιουργήσουμε τελικά αυτό το οποίο είναι το απόλυτο ζητούμενο για τη χώρα,  που είναι οι συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας».

Καταλήγοντας ο Υπουργός υπογράμμισε ότι στην υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής συντελούν αναμφίβολα η αναπτυσσόμενη οικονομία που ενισχύει τις δυνατότητες προβολής και επιρροής της χώρας, η διπλωματική δραστηριοποίηση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη που καθιστά την Ελλάδα οιονεί παράδειγμα για άλλες χώρες και γέφυρα με την ΕΕ και βέβαια, η εθνική ομοψυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Στρατηγός Φλώρος: Πέταξε με F-16 πάνω από το μνημείο του Νικόλαου Σιαλμά (βίντεο)

Δένδιας: Η παράδοση των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή

Ερντογάν: Μας ικανοποιεί η ώθηση που έχουμε πετύχει τελευταία στις σχέσεις με την Ελλάδα