Κόσμος

12.000 αιτήματα της NSA είχε διαγράψει η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών

BND.jpg

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND, που κατηγορείται ότι κατασκόπευε εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς για λογαριασμό της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), είχε διαγράψει 12.000 αιτήματα για την παρακολούθηση αξιωματούχων, υποστηρίζει το περιοδικό Ντερ Σπίγκελ.

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η BND παρακολουθούσε μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, τη γαλλική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η λαϊκή εφημερίδα Μπιλντ έγραψε ότι στόχος παρακολουθήσεων είχαν γίνει και Αυστριακοί αξιωματούχοι.

Ωστόσο το Σπίγκελ γράφει ότι το 2013 ένας Γερμανός πράκτορας μελέτησε τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί από την NSA στην BND στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχαν ξεκινήσει οι δύο χώρες από το 2002 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως "diplo", "bundesamt" και "gov" (χαρακτηριστικές των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιούν αξιωματούχοι), ο πράκτορας εντόπισε 12.000 αιτήματα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν οι διευθύνσεις "ορισμένου αριθμού υψηλόβαθμων αξιωματούχων της γαλλικής διπλωματίας", καθώς επίσης και μελών "θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλών ευρωπαϊκών χωρών", συνεχίζει το περιοδικό.

Στις 14 Αυγούστου 2013 ο πράκτορας απευθύνθηκε στους ανωτέρους και ζητώντας να του πουν τι να κάνει με τα αιτήματα αυτά. Η απάντηση που πήρε ήταν "να τα διαγράψει".

Η εφημερίδα Μπιλντ έγραψε την Δευτέρα ότι η BND προσπαθούσε από το 2005 να κατασκοπεύσει την EADS (νυν Airbus) και τη Eurocopter (σήμερα Airbus Helicopters) για λογαριασμό της NSA. Η αποκάλυψη αυτή, στην οποία την Τετάρτη προστέθηκε και η κατηγορία για κατασκοπεία σε βάρος πολιτικών, έχει φέρει σε αμηχανία την κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ που εμφανιζόταν μέχρι τώρα ως "θύμα" των συμμάχων της.

Σύμφωνα πάντα με την Μπιλντ, η καγκελαρία ενημερώθηκε από το 2008 για τις ενέργειες σε βάρος εταιρειών όπως η Airbus αλλά δεν αντέδρασε ώστε να μην ψυχράνει τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον και να μην θέσει σε κίνδυνο τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Κόσμος

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Με φυσική παρουσία η έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνέχεια σχετικής απόφασης της Συγκλήτου του (83η Συνεδρία, 12 Μαΐου 2021) και στο πνεύμα της σχετικής ανακοίνωσης της Συνόδου των Πρυτάνεων, επιβεβαιώνει την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2021-22 με φυσική παρουσία του συνόλου της ακαδημαϊκής του κοινότητας στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και την προσφορά των μαθημάτων των συμβατικών προγραμμάτων σπουδών με φυσική παρουσία. Η απόφαση αυτή υπόκειται σε επαναξιολόγηση ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας COVID-19.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ακολουθώντας όλα τα τελευταία διατάγματα του Υπουργείου Υγείας εφαρμόζει αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα για την προστασία της υγείας των φοιτητών/τριών, του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού και των επισκεπτών στο Πανεπιστήμιο με βάση τα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα της πανδημίας COVID-19. Η πρόσβαση στους χώρους του Πανεπιστημίου θα γίνεται με τη διενέργεια ελέγχου προσκόμισης αποδεικτικού στοιχείου -safe pass-, τόσο για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και για τους/τις επισκέπτες/τριες στην πανεπιστημιούπολη.

Εν μέσω των πρωτοφανών συνθηκών και προετοιμαζόμενοι για το νέο ακαδημαϊκό έτος, η ύψιστη προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου παραμένει η ασφάλεια και η υγεία της πανεπιστημιακής του κοινότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα προγράμματα σπουδών υλοποιούνται απρόσκοπτα τηρώντας τα υψηλότερα ακαδημαϊκά πρότυπα. Με την απόφασή του για έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2021-22 με φυσική παρουσία, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ενισχύει την προσπάθεια της Πολιτείας, ενθαρρύνοντας την ακαδημαϊκή του κοινότητα στον εμβολιασμό και συνδράμει στη συλλογική προσπάθεια για ανακοπή διασποράς της πανδημίας και των θλιβερών συνεπειών της στην Κύπρο και διεθνώς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Πρόστιμα σε εργοτάξια για ανασφάλιστους εργαζόμενους

Κρήτη: Συνεχείς περιπολίες και φύλαξη "πνευμόνων πρασίνου"

Κρήτη: Μαντινάδες εμπνευσμένες... από τον κορωνοϊό