Κόσμος

Φιλιππίνες: Σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του ο τυφώνας Κοπού

κπου

Ο τυφώνας Κοπού πλήττει το βορειοανατολικό τμήμα των Φιλιππίνων από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής , έχοντας ήδη καταστρέψει σπίτια κι έχοντας εκτοπίσει 10.000 ανθρώπους, δήλωσαν μετεωρολόγοι και αξιωματούχοι των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών.

Δεν αναφέρθηκαν ανθρώπινα θύματα από τη στιγμή που ο τυφώνας κατηγορίας τέσσερα, με ανέμους 210 χιλιομέτρων την ώρα, έφθασε στην παραθαλάσσια πόλη Κασιγκουράν, στις 04:00.

Ο τυφώνας προκάλεσε σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές δρόμοι και γέφυρες καθώς και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων το φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει ακόμη και τρεις ημέρες. Η πρωτεύουσα Μανίλα δεν αναμένεται να πληγεί από αυτόν τον τυφώνα.

«Δεν έχουν ακόμη αναφερθεί θύματα, δόξα τω Θεώ», ανέφερε ο Αλεξάντερ Πάμα, εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Μείωσης του Κινδύνου και Αντιμετώπισης Καταστροφών των Φιλιππίνων. «Κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες μας, έχουν καταστραφεί πολλά σπίτια, έχουν ανατραπεί στύλοι του δικτύου ηλεκτροδότησης και έχουν πέσει δέντρα κλείνοντας μεγάλους δρόμους», συνέχισε ο Πάμα και τόνισε πως 10.000 εκτοπίστηκαν στο βορειοανατολικό τμήμα του Λουζόν, του μεγαλύτερου νησιού των Φιλιππίνων.

Η πόλη Κασιγκουράν, την οποία πλήττει ο τυφώνας Κοπού, είναι απομονωμένη, σημείωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός dzBB. Περίπου 6.500 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους πριν χτυπήσει ο τυφώνας, ανέφερε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Τουλάχιστον 30 πτήσεις και δρομολόγια πορθμείων προς περιοχές των βόρειων Φιλιππίνων ακυρώθηκαν, ενώ ορισμένα δρομολόγια αστικών και υπεραστικών λεωφορείων ανεστάλησαν λόγω του κινδύνου κατολισθήσεων, ειδικά σε ορεινές περιοχές.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος Μπενίνιο Ακίνο είχε καλέσει σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τους πολίτες να μην πανικοβληθούν και να κάνουν επειγόντως προετοιμασίες για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Την τελευταία φορά που ο Ακίνο είχε κάνει τέτοια έκκληση ήταν το 2013, μία ημέρα πριν ο «υπερτυφώνας» Χαϊγιάν πλήξει τις κεντρικές Φιλιππίνες, στοιχίζοντας τη ζωή σε 6.300 ανθρώπους και αφήνοντας εκατομμύρια άστεγους.

Κατά μέσον όρο, περίπου 20 τυφώνες πλήττουν τις Φιλιππίνες κάθε χρόνο.

Κόσμος

Μαύρο ρεκόρ θανάτων στη Βρετανία: Πάνω από 1.600 σε ένα 24ωρο

 Βρετανία, COVID-19

Μαύρο ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό κατέγραψε η Βρετανία, την Τρίτη, τον υψηλότερο αριθμό από το ξεκίνημα της πανδημίας.

Τις τελευταίες 24, μόλις, ώρες κατέληξαν 1.610 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού έχει μειωθεί κατά 27%, την τελευταία εβδομάδα.

Την προηγούμενη Τρίτη καταγράφηκαν 45.533 μολύνσεις ενώ σήμερα 33.355. Όσον αφορά στον απολογισμό των νεκρών, αυξήθηκαν κατά 30%, σε μία μόνο εβδομάδα, και από 1.243, την περασμένη εβδομάδα, σκαρφάλωσαν στους 1.610 αυτήν.

Το τελευταίο μαύρο ρεκόρ θανάτων στη Γηραιά Αλβιώνα καταγράφηκε στις 13 Ιανουαρίου, οπότε πέθαναν 1.564 άνθρωποι από κορωνοϊό. Η Βρετανία η χώρα με τον χειρότερο απολογισμό θανάτων από κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο. Αρνητική πρωτιά καταλαμβάνει η Βρετανία στον ημερήσιο απολογισμό θανάτων από την πανδημία σε όλο τον κόσμο.

Η χώρα που «φλέγεται» από την έξαρση του κορωνοϊού και την επιθετική μετάλλαξη, έχει παραδοθεί, το τελευταίο διάστημα, στο έλεος της υγειονομικής κρίσης. Οι θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο φτάνουν τους 16,5 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, τη στιγμή που εννέα στις δέκα χώρες με τους πιο τραγικούς αριθμούς νεκρών ανήκουν στην Ευρώπη.

Αμέσως μετά τη Βρετανία ακολουθούν, στον τραγικό κατάλογο, συμπληρώνοντας τη μαύρη πεντάδα, Τσεχία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Λιθουανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος: Υπέρ της μεγαλύτερης παράτασης lockdown στη Γερμανία

Σουηδία: Σχεδόν 10.000 κρούσματα και 268 θάνατοι από την Παρασκευή

Κομισιόν: Στόχος να εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων μέχρι το καλοκαίρι