Κόσμος

Υεμένη: Νέος γύρος ειρηνευτικός συνομιλιών μέσω ΟΗΕ

018447032_30300.jpg

Ένας νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών με τη μεσολάβηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Υεμένη θα πραγματοποιηθεί στην Γενεύη στα τέλη Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη.

Μάλιστα, έκανε έκκληση προς τις αντιμαχόμενες πλευρές να καταβάλουν προσπάθειες για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Ο προηγούμενος γύρος συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης της Υεμένης και των σιιτών ανταρτών Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο και κατέληξε σε αποτυχία, εξαιτίας κυρίως των διαφορών που παρουσιάστηκαν στην εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλούσε τους Χούτι να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από πόλεις που είχαν καταλάβει τον περασμένο χρόνο.

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη Ισμαήλ Ουλντ Σιχ Άχμεντ υπογράμμισε την Κυριακή το βράδυ μέσω Facebook ότι έπειτα από συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι στην Σαουδική Αραβία, κατόρθωσε να πείσει όλες τις πλευρές να παρευρεθούν στον νέο γύρο συζητήσεων στην Γενεύη στο τέλος του μήνα.

«Εκφράζοντας τις ευχαριστίες προς όλες τις πλευρές, τα Ηνωμένα Έθνη τις καλούν να επιδείξουν περισσότερη ευελιξία, καθώς μπορεί να μην υπάρξουν άλλες ευκαιρίες έπειτα στη συνέχεια», επισήμανε.

Η κυβέρνηση της Υεμένης ανακοίνωσε την Κυριακή πως συμφώνησε να δώσει το παρών στις συνομιλίες, έπειτα από την επίσημη δέσμευση των Χούτι για την εφαρμογή της απόφασης 2216 του ΣΑ.

Οι Χούτι είχαν ανακοινώσει νωρίτερα πως θα συμμετείχαν στις συζητήσεις, αλλά δεν έχουν προβεί σε νεότερο σχόλιο, έπειτα από την ανακοίνωση της κυβέρνησης. Με επιστολή τους οι σιίτες αντάρτες ενημέρωσαν τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν πως είναι έτοιμοι να συζητήσουν για την εφαρμογή του ψηφίσματος.

Το πρακτορείο ειδήσεων sabanews.net που ελέγχει η κυβέρνηση της Υεμένης μετέδωσε την Κυριακή ότι ο Ουλντ Σιχ Άχμεντ παρέλαβε μια επιστολή από τον ΓΓ του ΟΗΕ με παραλήπτη τον Χαντί, κατά την οποία ενημερώνει τον εξόριστο πρωθυπουργό ότι οι Χούτι επισήμως αποδέχτηκαν το ψήφισμα του ΣΑ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της χώρας που ηγείται του συνασπισμού των αραβικών δυνάμεων που διεξάγουν αεροπορικές επιθέσεις στην Υεμένη ενάντια στους Χούτι, καλωσόρισε την απόφαση των Χούτι να εφαρμόσουν το ψήφισμα του ΣΑ. «Θεωρείται ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για την επίλυση της κρίσης στην Υεμένη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, με μια ανοιχτή επιστολή τους 11 ανθρωπιστικές οργανώσεις κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ασκήσει πίεση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην Υεμένη να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός και στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, εν μέσω της ραγδαίας επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία και να ασκήσει πίεση προς τις εμπλεκόμενες - στον πόλεμο - πλευρές να θέσουν άμεσα σε ισχύ μια εκεχειρία και να ξεκινήσουν ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις», ανέφερε η επιστολή, που φέρει τις υπογραφές μεταξύ άλλων των διεθνών οργανώσεων αρωγής Oxfam, Δράση κατά της Πείνας και Save the Children International.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κάλεσαν το ΣΑ να απαιτήσει πιο διευρυμένη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον λαό της Υεμένης, τον ντε φάκτο τερματισμό του αποκλεισμού, καθώς και την πρόσβαση ανθρωπιστικών και εμπορικών αγαθών στις εμπόλεμες περιοχές. 

Επίσης, την θέσπιση ενός ανεξάρτητου διεθνούς παρατηρητηρίου για την διεξαγωγή έρευνας για εύρεση αποδεικτικών στοιχείων για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από και τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές και η επιβολή εμπάργκο όπλων σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Κόσμος

Κορωνοϊός - Πορτογαλία : Σε κίνδυνο το σύστημα παροχής ιατρικού οξυγόνου στα νοσοκομεία

πορτογαλία κορωνοϊός

Τα νοσοκομεία στην Πορτογαλία που έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με COVID-19 κινδυνεύουν να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση για ιατρικό οξυγόνο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μιγκέλ Γκιμάρες έπειτα από την μερική κατάρρευση του συστήματος παροχής ιατρικού οξυγόνου στο δίκτυο ενός μεγάλου νοσοκομείου εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης.

Συνολικά 53 ασθενείς χρειάστηκε να μεταφερθούν χθες, Τρίτη, το βράδυ από το Νοσοκομείο της Λισαβόνας Fernando Fonseca ώστε να μην καταρρεύσει πλήρως το σύστημα παροχής οξυγόνου του.

Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη οξυγόνου, αλλά το γεγονός ότι οι δεξαμενές δεν μπορούν να παράσχουν το ιατρικό οξυγόνο με την απαιτούμενη πίεση για τόσο πολλούς ασθενείς ταυτόχρονα, είπε ο Γκιμάρες στον ραδιοφωνικό σταθμό Observador.

«Αυτό που συμβαίνει σε αυτά τα νοσοκομεία, και κυρίως στης Λισαβόνας, είναι ότι έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τις δυνατότητές τους… Είναι αυτό που αποκαλούμε ‘ιατρική των καταστροφών’ «, σημείωσε ο ίδιος.

«Παρέχουμε στους ασθενείς τις υπηρεσίες που μπορούμε υπό αυτές τις συνθήκες. Η μόνη λύση είναι να τους μεταφέρουμε σε άλλα νοσοκομεία. Το πρόβλημα είναι αν τα άλλα νοσοκομεία είναι επίσης πλήρη», προσθέτει.

Η Πορτογαλία, η οποία έχει καταγράψει 653.878 κρούσματα κορωνοϊού και 11.012 θανάτους, αγωνίζεται για να διαχειριστεί την αύξηση που παρατηρήθηκε μετά τα Χριστούγεννα, με τα νοσοκομεία να χρησιμοποιούν τα δύο τρίτα των κλινών των ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19 και τα στρατιωτικά νοσοκομεία να έχουν μετατρέψει τις καφετέριές τους σε θαλάμους για να δημιουργήσουν περισσότερο χώρο.

Το Νοσοκομείο Fernando Fonseca ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το σύστημά του προμήθειας και διοχέτευσης ιατρικού οξυγόνου είναι πλέον σταθερό και υπό μόνιμη παρακολούθηση.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων Infarmed ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι η χώρα έχει πλεόνασμα παραγωγής ιατρικού οξυγόνου και κάλεσε τα νοσοκομεία να δημιουργήσουν αποθέματα για να αποφύγουν δυσκολίες.

Ο πρόεδρος των υγειονομικών αρχών της πρωτεύουσας Λούις Πίσκο δήλωσε σήμερα στο δίκτυο RTP ότι τα νοσοκομεία εργάζονται για να αυξήσουν τα αποθέματά τους και να βελτιώσουν τα δίκτυα διανομής τους προκειμένου να αποφορτίσουν το δίκτυο, μια διαδικασία που εκτιμάται ότι απαιτεί περίπου δύο εβδομάδες.

«Υπήρχαν περίπου 100 επιπλέον ασθενείς που εξαρτώνταν από τη λειτουργία του συστήματος οξυγόνου σε σχέση με όσους έπρεπε να υπάρχουν», είπε ο Πίσκο αναφερόμενος στο νοσοκομείο Fernando Fonseca.

Ειδήσεις σήμερα

Έρευνα του ΠΟΥ στην Γουχάν: Δωροδοκούν και εκφοβίζουν συγγενείς θυμάτων για να μην μιλήσουν

Εμβόλια: Η AstraZeneca αρνείται να συμμετάσχει σε συνομιλίες με την Κομισιόν

Μπιλ Γκέιτς: Έκπληκτος από τις θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία