Κόσμος

Τουλάχιστον 7000 μετανάστες κρατούνται στη Λιβύη

μεταναστες.jpg

Τουλάχιστον 7000 παράτυποι μετανάστες έχουν συλληφθεί, ενώ προσπαθούσαν να μεταβούν διά της θαλάσσιας οδού στην Ευρώπη και κρατούνται στη Λιβύη, γνωστοποίησε τη Δευτέρα ένας αξιωματούχος στην Τρίπολη, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για βοήθεια προς τις γειτονικές χώρες αλλά και τις χώρες της Ευρώπης.

Οι μετανάστες αυτοί, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από την Αφρική, συνελήφθησαν στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Λιβύης, και προτού οι αρχές τους απελάσουν τους μετέφεραν σε 16 κέντρα κράτησης προσφύγων στη Μιζουράτα που βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης καθώς και σε άλλες περιοχές, διευκρίνισε ο Μοχάμεντ Αμπντελσάλαμ αλ Κουεϊρί, επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης.

Η υπηρεσία αυτή εξαρτάται από την κυβέρνηση που έχει εγκατασταθεί στην Τρίπολη αφότου τον Αύγουστο του 2014 ο συνασπισμός Φατζρ Λίμπια (Η Αυγή της Λιβύης) κατέλαβε την πρωτεύουσα της χώρας.

Η αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση της Λιβύης έχει εγκατασταθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Τα κέντρα κράτησης στα οποία αναφέρθηκε ο Κουεϊρί βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχει η συμμαχία των παραστρατιωτικών οργανώσεων.

«Έως και 7000 μετανάστες κρατούνται σε αυτά τα κέντρα. Τους παρέχονται τρόφιμα, στρώματα και ιατρική φροντίδα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αξιωματούχος δεν έχει διευκρινίσει από πότε αυτοί οι μετανάστες κρατούνται όμως πρόκειται για ένα διάστημα πολλών μηνών.Ο αριθμός τους αυξομειώνεται ανάλογα τις αναχωρήσεις και τις νέες συλλήψεις.

Η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη, με φόντο τη μάχη για την εξουσία, ευνόησε τον παράνομη μετανάστευση με εφαλτήριο τις ακτές της χώρας μήκους 1.770 χιλιομέτρων τις οποίες ελέγχουν μετά δυσκολίας οι αρχές και τα διάτρητα χερσαία διάτρητα χερσαία σύνορα.

Οι ακτές της Λιβύης, απέχουν μόλις 300 χιλιόμετρα από την ιταλική νήσο Λαμπεντούζα, όπου χιλιάδες επίδοξοι μετανάστες αποβιβάζονται κάθε χρόνο.

Την Κυριακή, 500 μετανάστες που επιχειρούσαν να μεταβούν στην Ευρώπη επίσης συνελήφθησαν στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης και μεταφέρθηκαν στη Μιζουράτα.

Εξηγώντας τις δυσκολίες που συναντά η Λιβύη προκειμένου να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση, ο Κουεϊρί υπογράμμισε ότι το 2014 οι μετανάστες στέλνονταν σχεδόν αμέσως μετά τη σύλληψή τους πίσω στις πατρίδες τους, όμως φέτος η κυβέρνησή του, καθώς δεν την έχει αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα, δε μπορεί να βρει αεροσκάφη που θα το κάνουν.

Το 2014 «25.251 μετανάστες εστάλησαν στις πατρίδες τους, όμως φέτος, από τις αρχές του έτους μόλις 1.615 έχουν φύγει» επισήμανε ο ίδιος.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να υπομείνουν αυτό το βάρος μαζί με εμάς και να συνεργαστούμε προκειμένου να στείλουμε αυτούς τους μετανάστες στις πατρίδες τους με τη βοήθεια ευρωπαϊκών αεροπλάνων. Γιατί η Λιβύη πρέπει μόνη της να αναλάβει το κόστος της επιχείρησης;» διερωτήθηκε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 110.000 μετανάστες πέρασαν το 2014 από τη Λιβύη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Κόσμος

Αναστασιάδης: Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα

Νίκος Αναστασιάδης

«Η Τουρκία όχι μόνο δεν εφαρμόζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα», τόνισε σήμερα, μεταξύ άλλων,  ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε ομάδα  νέων από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Ο κ. Αναστασιάδης, δέχθηκε τους νέους στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου και στο πλαίσιο του προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ.

Ειδικότερα, μιλώντας στους νέους, ο κ. Αναστασιάδης, αφού τους καλωσόρισε θερμά είπε, μεταξύ άλλων, πως «ένα όραμα όταν κτίζαμε τη συνεργασία, ήταν το πώς αξιοποιείται, πέραν των άλλων δυνατοτήτων που δίνονται μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες, η σταθερότητα και η συνεργασία σε σωρεία θεμάτων, όπως η Ενέργεια, η Τεχνολογία, η Εκπαίδευση, το Εμπόριο, ο Τουρισμός.

Ένα από τα οράματα ήταν πώς να έχουμε, χάρη της κύριας επιδίωξης που είναι η συνεργασία και η ειρήνη στην περιοχή, τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη και για τους διαμένοντες στη Διασπορά.

Το όραμα, επίσης, ήταν, με τη βοήθεια πάντοτε του Επιτρόπου Προεδρίας, να δούμε πώς αξιοποιούμε, πέραν του επιχειρηματικού κόσμου, τους νέους που αποτελούν το μέλλον, μέσα από τις χώρες διαμονής τους για να συνεισφέρουν στον κοινό στόχο».

Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα

Πρόσθεσε ότι «θέλω να ελπίζω ότι κατά την παραμονή σας θα δείτε από κοντά και την επικρατούσα, δυστυχώς, κατάσταση στην Κύπρο που εδώ και 47 χρόνια, το ένα τρίτο του εδάφους της κατέχεται από την Τουρκία η οποία δεν συνεργάζεται και δεν εφαρμόζει, δεν υλοποιεί τα ψηφίσματα των ΗΕ. Αντιθέτως, προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα.

Πέραν του να γίνετε αυτόπτες μάρτυρες της διαχωριστικής νεκρής ζώνης και των συρματοπλεγμάτων, όμως, θα γνωρίσετε τον πολιτισμό, τις βαθιές ρίζες και τις παραδόσεις που συνδέουν τις χώρες μας».

Ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι «είμαστε κράτη με πολιτισμό χιλιάδων ετών και οι ρίζες αυτές είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις τρεις χώρες οι οποίες συνδέονται με άρρηκτους δεσμούς φιλίας».

Τέλος, ευχήθηκε «καλή παραμονή, δημιουργική συνεργασία και τα καλύτερα για τις τρεις χώρες και τους λαούς μας».

Το πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ

Νωρίτερα, παρουσιάζοντας τους νέους της ομάδας στον Κύπριο Πρόεδρο, ο κ. Φωτίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι το πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ εγκαινιάστηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με τη συμμετοχή των Προέδρων των τριών χωρών. Ο ίδιος σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι τα παιδιά που αποτελούν την ομάδα, ήδη, έχουν επισκεφθεί και τις άλλες δύο χώρες της τριμερούς συνεργασίας.

Προσέθεσε ότι οι περισσότεροι είναι Αιγυπτιώτες με κυπριακές και ελλαδικές ρίζες, καθώς και παιδιά της Διασποράς που επιθυμούν να γνωρίσουν τον Πολιτισμό και την Ιστορία των τριών χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερσίν Τατάρ: Εμμονή σε δύο κράτη και εποικισμό της Αμμοχώστου

Financial Times: Pfizer και Moderna αυξάνουν τις τιμές των εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση