Κόσμος

Τέλος στα βασανιστήρια κρατουμένων στις ΗΠΑ

fulaki.jpg

Η αμερικανική Γερουσία πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία μια τροπολογία πουαπαγορεύει τη χρήση βασανιστηρίων σε κρατούμενους της κυβέρνησης, σε μια ψηφοφορία-σταθμό η οποία θέτει σε εφαρμογή ένα προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το 2009.

"Η τροπολογία αυτή παρέχει μεγαλύτερες διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ δεν θα ακολουθήσουν ποτέ πια αυτό το σκοτεινό μονοπάτι όπου θυσιάζουμε τις αξίες μας για βραχυπρόθεσμες ανάγκες ασφάλειας", είπε ο Μακ Κέιν, ο οποίος είχε βασανιστεί τη δεκαετία του '60 στο Βιετνάμ ως αιχμάλωτος πολέμου, και έχει εργαστεί χρόνια για την κατάργηση των βασανιστηρίων.

Για να γίνει νόμος και να εφαρμοστεί η τροπολογία, θα πρέπει το σχέδιο νόμου στο οποίο ανήκει να ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου. Αν περάσει, θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολη την προσπάθεια οποιουδήποτε μελλοντικού προέδρου των ΗΠΑ να επαναφέρει τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν σε κρατούμενους, όπως αυτές που χρησιμοποίησαν οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ με ξένους κρατούμενους, ιδιαίτερα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Κόσμος

Ισραήλ: Σύσταση επιτροπής έρευνας για την τραγωδία στο όρος Μερόν

Λίγη ώρα μετά την τραγωδία

Η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως της σήμερα για τη συγκρότηση μιας κρατικής επιτροπής έρευνας σχετικά με το ποδοπάτημα που οδήγησε στον θάνατο 45 ανθρώπους, κατά τη διάρκεια ενός εβραϊκού προσκυνήματος στο όρος Μερόν, στα τέλη Απριλίου.

«Αυτή η επιτροπή θα ερευνήσει το πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία και θα καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα», ανέφερε η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ένα δελτίο τύπου. Το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε σήμερα, ψήφισε υπέρ της πρωτοβουλίας αυτής.

Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία για τη σύσταση αυτής της ερευνητικής επιτροπής, καθώς τα υπερ-ορθόδοξα κόμματα, σύμμαχοι του τέως πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχαν αντιταχθεί.

Αυτή η απόφαση, μία από τις πρώτες που έλαβε η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, στην οποία δεν συμμετέχει κανένα υπερ-ορθόδοξο κόμμα, ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις κομμάτων του συνασπισμού υπό τον Ναφτάλι Μπένετ.

«Επωμιζόμαστε την ευθύνη να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα για αυτήν την τραγωδία, με τον θάνατο 45 ανθρώπων και να αποφύγουμε μια ακόμη καταστροφή», δήλωσε σήμερα ο Μπένετ.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι που αρνούνται να εμβολιαστούν

Βρετανία: Πιέσεις στην κυβέρνηση να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς