Κόσμος

Σ. Κουρτς: Η ελληνική κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε κίνδυνο

Κουρτς

Σε συνέχεια της δριμείας κριτικής που είχε ασκήσει κατά της Ελλάδας στα μέσα της εβδομάδας, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς - του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος – επανήλθε σήμερα με ιδιαίτερα σκληρές φραστικές επιθέσεις εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και με προειδοποίηση ως προς το αν υπάρχει πλέον βάση για την Ελλάδα στην Ευρωζώνη στην περίπτωση επικράτησης του "Όχι" στο δημοψήφισμα.

Σε σημερινή συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα "Εστεραιχ", ο Σεμπάστιαν Κουρτς κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι "συμπεριφέρεται άκρως λαϊκιστικά και έχει οδηγήσει τη χώρα της σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση - στο χείλος ενός γκρεμού", ισχυριζόμενος ταυτόχρονα ότι: "ένα Grexit θα ήταν αντιμετωπίσιμο για την Ευρωζώνη, αλλά δεν θα ήταν αντιμετωπίσιμο για την Ελλάδα".

Ο ίδιος "αναλύει" στη συνέντευξή του τις πιθανές συνέπειες του ελληνικού δημοψηφίσματος, διατεινόμενος πως: "εάν ο πληθυσμός ψηφίσει σήμερα Οχι, είναι αμφίβολο αν θα υπάρχει ακόμη πλέον μια βάση για την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και μετά από αυτό η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε κρατική χρεοκοπία. Εάν οι Έλληνες ψηφίσουν Ναι, η ετυμηγορία είναι υπέρ του ευρώ και με αυτή δίνουν μία ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις".

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ασκώντας εκ νέου κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ότι "από μόνη της εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οδηγεί τη χώρα της σε κίνδυνο", τονίζει ότι οι εταίροι μπορούν να είναι αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα, μόνον εφόσον η χώρα καταβάλει και η ίδια προσπάθειες, και πως, χωρίς ελληνικές μεταρρυθμίσεις, δεν είναι δυνατόν να δοθούν πλέον πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι διαφορετικά θα πρόκειται για "ένα βαρέλι δίχως πάτο".

Σχολιάζοντας πρόσφατη δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, επισημαίνει ότι: "η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ήδη και πριν από αυτή τη δήλωση απαράδεκτη. Θέλουν χρήματα και υβρίζουν την ΕΕ. Αυτό είναι ήδη θρασύ".

Στην ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής της αυστριακής Βουλής, το βράδυ της Τρίτης, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε ασκήσει δριμεία κριτική εναντίον της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ως "απόλυτα απαράδεκτη" τη στάση της Αθήνας στο θέμα της κρίσης χρέους και ως "προβληματικό" τον τόνο της ελληνικής πλευράς.

Επιπλέον, ο Σεμπάστιαν Κουρτς υποστήριξε στην ομιλία του, ότι δεν είναι καλό σημάδι για τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, αν οι Έλληνες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις, και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να επιβάλει στην ΕΕ τη γνώμη της, εκείνη η χώρα η οποία κτυπά με τον πλέον θορυβώδη τρόπο το χέρι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κατά την άποψή του, όπως την διατύπωσε στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ανεχθεί "εκβιασμούς", ενώ δεν είναι ο σωστός δρόμος η μόνιμη συνέχιση επιδότησης "ενός συστήματος που δεν λειτουργεί".

Πηγή: ΑΜΠΕ

Κόσμος

Γαλλία: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Παρίσι ζητούν έναν πιο φιλόδοξο νόμο για το κλίμα

φωτο αρχειου

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν την Κυριακή στο Παρίσι ζητώντας έναν πιο φιλόδοξο νόμο για το κλίμα, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για το δημοψήφισμα που ήθελε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για να συμπεριλάβει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο Σύνταγμα της χώρας.

Οι διαδηλωτές, συγκεντρωμένοι πίσω από ένα πανό που έγραφε "Νόμος για το κλίμα = αποτυχία της πενταετούς θητείας", πραγματοποίησαν πορεία ανάμεσα στην πλατεία Δημοκρατίας και την πλατεία της Βαστίλης στην πρωτεύουσα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δεσμευτεί ενώπιον των μελών της Σύμβασης των Πολιτών για το Κλίμα (CCC) να στείλει στους βουλευτές τις προτάσεις τους για την τροποποίηση του άρθρου 1 του Συντάγματος.

Αυτή η επιτροπή των 150 προσώπων, που επιλέχτηκε τυχαία, συγκροτήθηκε το 2019 για να δώσει λόγο στους πολίτες στο θέμα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Το κείμενο εγκρίθηκε τον Μάρτιο από την Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του Κοινοβουλίου, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν διαθέτει ευρεία πλειοψηφία.

Το νομοσχέδιο εγγράφει, στο άρθρο 1 του Συντάγματος, ότι η Γαλλία "εγγυάται την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής".

Ωστόσο, η πλειοψηφία της Γερουσίας απορρίπτει τον όρο "εγγυάται" γιατί θεωρεί ότι ο όρος αυτός μπορεί να δώσει στην προστασία του περιβάλλοντος μια μορφή προτεραιότητας έναντι των άλλων συνταγματικών αρχών.

Απέναντι στις επιφυλάξεις της Γερουσίας, όπου κυριαρχεί η αντιπολίτευση και η οποία αναμένεται να εξετάσει από αύριο, Δευτέρα, τη διατύπωση του νομοσχεδίου, η εφημερίδα Journal du Dimanche γράφει ότι ο πρόεδρος παραιτήθηκε από την ψηφοφορία. Το κείμενο όντως πρέπει να ψηφιστεί με τους ίδιους όρους και από τα δύο σώματα για να μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος.

Η γαλλική προεδρία όσο κι αν διαβεβαίωσε ότι το μέτρο "δεν θάβεται με κανέναν τρόπο", οικολόγοι, κόμματα της αριστεράς και συνδικάτα, που διαδήλωσαν σήμερα για να καταγγείλουν "ένα χαμένο ραντεβού για το κλίμα", το είδαν ως μια επιπλέον απόδειξη των υποχωρήσεων της κυβέρνησης που καταγγέλλουν.

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα

Καμπούλ: 58 οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση μπροστά από σχολείο θηλέων