Κόσμος

Συρρικνώθηκε η οικονομία της Ιαπωνίας το δεύτερο τρίμηνο του 2015

οικονομια.jpg

Η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2015 στην Ιαπωνία, ένα πισωγύρισμα για την κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε έπειτα από ένα καλό πρώτο τρίμηνο.

Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) υποχώρησε κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών, που ανέρχεται περίπου στο 60% του ΑΕΠ, υποχώρησε κατά 0,8% έπειτα από αύξηση 0,4% που κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων κατέγραψαν πτώση 0,1% έπειτα από αύξηση 2,8% στο πρώτο τρίμηνο.

Η εξωτερική ζήτηση συνέβαλε από την πλευρά της αρνητικά στην αύξηση του ΑΕΠ (-0,3 της μονάδας), ενώ οι εξαγωγές ήταν κατά 4,4% μικρότερες εκείνων του πρώτου τριμήνου.

Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από τον όμιλο οικονομικής πληροφόρησης Nikkei ανέμεναν κατά μέσο όρο μία υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το τρίμηνο. Σε ετήσιους ρυθμούς, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6%, ενώ οι αναλυτές φοβούνταν ότι θα ήταν μεγαλύτερη (-1,9%).

Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση του ΑΕΠ από το τρίτο τρίμηνο του 2014. Τότε η Ιαπωνία είχε πέσει σε ύφεση, στον απόηχο μίας αύξησης του ΦΠΑ στις πωλήσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Κόσμος

Ερντογάν: Ανεπιθύμητοι θα κηρυχθούν οι πρεσβευτές 10 δυτικών χωρών που κινητοποιήθηκαν υπέρ του Οσμάν Καβαλά

ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως έδωσε εντολή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κηρύξει 10 πρεσβευτές δυτικών χωρών, μεταξύ αυτών της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, 'persona non grata', επειδή απηύθυναν έκκληση για την αποφυλάκιση του αντιπολιτευόμενου Οσμάν Καβαλά.

Ο Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017, κατηγορούμενος ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις στην Τουρκία το 2013 και ότι ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Σε μια κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν στις 18 Οκτωβρίου, οι πρεσβευτές του Καναδά, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση για μια δίκαιη και ταχεία επίλυση της υπόθεσης του Καβαλά, Τούρκου εκδότη και μαικήνα. Κλήθηκαν για εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αποκάλεσε τη δήλωση αυτή ανεύθυνη.

«Έδωσα την απαραίτητη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών μας και είπα τι πρέπει να γίνει: αυτοί οι 10 πρεσβευτές πρέπει να κηρυχθούν persona non grata αμέσως. Θα το διευθετήσετε αμέσως», είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία που εκφώνησε στο Εσκισεχίρ στη βορειοδυτική Τουρκία. Αυτοί οι πρεσβευτές «πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν την Τουρκία», είπε ο Ερντογάν κατηγορώντας τους για «απρέπεια». «Θα πρέπει να φύγουν» από τη χώρα, «εάν δεν τη γνωρίζουν πλέον», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία γνωρίζει τις συνέπειες εάν επιλέξει τον δρόμο της πρόκλησης

Ερντογάν για ΗΠΑ: Θα πάρουμε πίσω τα λεφτά που δώσαμε για τα F-35

Τουρκία: Κυκλοφόρησε νέο ροζ βίντεο με φερόμενο ως πρωταγωνιστή Τουρκοκύπριο πολιτικό του ψευδοκράτους

ESPA BANNER