Κόσμος

Συρία: Κοντά σε συμφωνία ΗΠΑ και Ρωσία για την εναέρια ζώνη ασφαλείας

018783708_30300.jpg

Κοντά σε συμφωνία που θα θέτει κανόνες για την αποφυγή ατυχημάτων μεταξύ των αεροσκαφών τους στους αιθέρες της Συρίας βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

ΗΠΑ και Ρωσία ευελπιστούν ότι η συμφωνία για την εναέρια ασφάλεια θα αποτρέψει μία δυσάρεστη τροπή στο συριακό πόλεμο, εν μέσω μάλιστα, των δύο ξεχωριστών επιχειρήσεων που διεξαγάγουν οι δύο χώρες στην περιοχή

Εμπειρογνώμονες των δυο δυνάμεων είχαν χτες, Τετάρτη, τον τρίτο γύρο επαφών με στόχο να υπάρξει κάποια συμφωνία για τη συμπεριφορά που θα πρέπει να ακολουθούν τα αμερικανικά και τα ρωσικά αεροσκάφη όταν θα επιχειρούν στον συριακό εναέριο χώρο.

Η εντατικοποίηση των στρατιωτικών επαφών μεταξύ των Ουάσιγκτον και Μόσχας έρχεται στον απόηχο της αποκάλυψης πως ένα ρωσικό και ένα αμερικανικό μαχητικό πέταξαν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων το Σάββατο, με τους πιλότους να έχουν οπτική επαφή με το άλλο αεροπλάνο.

Οι ΗΠΑ ωστόσο έχουν απορρίψει όλες τις ρωσικές προτάσεις για αναβάθμιση των στρατιωτικών επαφών ή για ενίσχυσή τους με συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο, καθιστώντας παράλληλα σαφές πως η συνεννόηση με τη Μόσχα αποσκοπεί μόνο στην αποφυγή ατυχημάτων και δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αναγνώριση της ρωσικής στρατηγικής στη συριακή κρίση.

 

Κόσμος

Κορωνοϊός - Πορτογαλία : Σε κίνδυνο το σύστημα παροχής ιατρικού οξυγόνου στα νοσοκομεία

πορτογαλία κορωνοϊός

Τα νοσοκομεία στην Πορτογαλία που έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με COVID-19 κινδυνεύουν να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση για ιατρικό οξυγόνο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μιγκέλ Γκιμάρες έπειτα από την μερική κατάρρευση του συστήματος παροχής ιατρικού οξυγόνου στο δίκτυο ενός μεγάλου νοσοκομείου εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης.

Συνολικά 53 ασθενείς χρειάστηκε να μεταφερθούν χθες, Τρίτη, το βράδυ από το Νοσοκομείο της Λισαβόνας Fernando Fonseca ώστε να μην καταρρεύσει πλήρως το σύστημα παροχής οξυγόνου του.

Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη οξυγόνου, αλλά το γεγονός ότι οι δεξαμενές δεν μπορούν να παράσχουν το ιατρικό οξυγόνο με την απαιτούμενη πίεση για τόσο πολλούς ασθενείς ταυτόχρονα, είπε ο Γκιμάρες στον ραδιοφωνικό σταθμό Observador.

«Αυτό που συμβαίνει σε αυτά τα νοσοκομεία, και κυρίως στης Λισαβόνας, είναι ότι έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τις δυνατότητές τους… Είναι αυτό που αποκαλούμε ‘ιατρική των καταστροφών’ «, σημείωσε ο ίδιος.

«Παρέχουμε στους ασθενείς τις υπηρεσίες που μπορούμε υπό αυτές τις συνθήκες. Η μόνη λύση είναι να τους μεταφέρουμε σε άλλα νοσοκομεία. Το πρόβλημα είναι αν τα άλλα νοσοκομεία είναι επίσης πλήρη», προσθέτει.

Η Πορτογαλία, η οποία έχει καταγράψει 653.878 κρούσματα κορωνοϊού και 11.012 θανάτους, αγωνίζεται για να διαχειριστεί την αύξηση που παρατηρήθηκε μετά τα Χριστούγεννα, με τα νοσοκομεία να χρησιμοποιούν τα δύο τρίτα των κλινών των ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19 και τα στρατιωτικά νοσοκομεία να έχουν μετατρέψει τις καφετέριές τους σε θαλάμους για να δημιουργήσουν περισσότερο χώρο.

Το Νοσοκομείο Fernando Fonseca ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το σύστημά του προμήθειας και διοχέτευσης ιατρικού οξυγόνου είναι πλέον σταθερό και υπό μόνιμη παρακολούθηση.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων Infarmed ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι η χώρα έχει πλεόνασμα παραγωγής ιατρικού οξυγόνου και κάλεσε τα νοσοκομεία να δημιουργήσουν αποθέματα για να αποφύγουν δυσκολίες.

Ο πρόεδρος των υγειονομικών αρχών της πρωτεύουσας Λούις Πίσκο δήλωσε σήμερα στο δίκτυο RTP ότι τα νοσοκομεία εργάζονται για να αυξήσουν τα αποθέματά τους και να βελτιώσουν τα δίκτυα διανομής τους προκειμένου να αποφορτίσουν το δίκτυο, μια διαδικασία που εκτιμάται ότι απαιτεί περίπου δύο εβδομάδες.

«Υπήρχαν περίπου 100 επιπλέον ασθενείς που εξαρτώνταν από τη λειτουργία του συστήματος οξυγόνου σε σχέση με όσους έπρεπε να υπάρχουν», είπε ο Πίσκο αναφερόμενος στο νοσοκομείο Fernando Fonseca.

Ειδήσεις σήμερα

Έρευνα του ΠΟΥ στην Γουχάν: Δωροδοκούν και εκφοβίζουν συγγενείς θυμάτων για να μην μιλήσουν

Εμβόλια: Η AstraZeneca αρνείται να συμμετάσχει σε συνομιλίες με την Κομισιόν

Μπιλ Γκέιτς: Έκπληκτος από τις θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία