Κόσμος

Συνελήφθη ο ταμίας του κυβερνώντος κόμματος στη Βραζιλία

sillipsi.jpg

Η σύλληψη του ταμία του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών Ζουάου Βακάρι από την αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας για το κύκλωμα διαφθοράς στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βραζιλίας, την Petrobras, κλιμακώνει τις πιέσεις που ασκούνται στην πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, καθώς στην υπόθεση εμπλέκονται πλέον μέλη του στενού κύκλου των συνεργατών της.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ομοσπονδιακή αστυνομία συνέλαβε τον Βακάρι στο σπίτι του στο Σάο Πάολο και τον μετήγαγε στην πόλη Κουριτσίμπα, στη νότια Βραζιλία. Εκεί θα περάσει από δίκη για διαφθορά, δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η σύλληψη του ταμία του PT, του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 12 χρόνια, φέρνει την έρευνα πιο κοντά στην πρόεδρο προσωπικά, ιδίως εάν αποκαλυφθεί ότι τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν από την Πετρομπράς χρησιμοποιήθηκαν στην προεκλογική της εκστρατεία το 2010 ή το 2014.

Το κυβερνών κόμμα κατήγγειλε τη σύλληψη, ανακοίνωσε πάντως ότι ο Βακάρι εγκαταλείπει τον θώκο του ταμία του PT για νομικούς λόγους. Σε ανακοίνωση του κόμματος εκφράζεται η βεβαιότητα πως είναι αθώος.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Σέρζιου Μόρο διέταξε τη σύλληψη του Βακάρι αφού πέντε κατηγορούμενοι κατέθεσαν πως κατασκευαστικές εταιρείες που αναλάμβαναν υπεργολαβίες για την Πετρομπράς την υπερχρέωναν και παροχέτευαν ένα μέρος των κερδών τους στο PT, μέσω του Βακάρι.

Κόσμος

Παραμένει το χάσμα Βελιγραδίου - Πρίστινας: Έφυγαν με άδεια χέρια από τις Βρυξέλλες

Σερβία Βούτσιτς

Οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου αναχώρησαν από τη σημερινή συνάντησή τους, που διεξήχθη υπό την αιγίδα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, έχοντας διαπιστώσει την αποτυχία της, όμως δέχθηκαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους, ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος αντιπρόσωπος Μίροσλαβ Λάιτσακ.

«Ήταν η πρώτη συνάντηση με τον Αλμπίν Κούρτι ως πρωθυπουργό του Κοσόβου. Δεν ήταν εύκολη, όμως είναι σημαντικό ότι πραγματοποιήθηκε», δήλωσε. «Οι δύο ηγέτες είχαν μια πολύ ανοιχτή και ειλικρινή συνομιλία για το τι περιμένει καθένας τους από το διάλογο (...) και η διαδικασία θα συνεχισθεί», πρόσθεσε.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έδωσε μια πολύ λιγότερο αισιόδοξη εκδοχή για τη συνάντηση. «Δεν συμφωνήσαμε σε τίποτε απολύτως. Ο άνθρωπος (ο Κούρτι) ήρθε να με ρωτήσει, 'πότε θα αναγνωρίσετε το ανεξάρτητο Κόσοβο;'. Του είπα 'ποτέ' και εξερράγη», αφηγήθηκε. «Ποτέ στη ζωή μου δεν είχα παρευρεθεί σε τέτοιου είδους συνάντηση. Μια πλήρης έλλειψη ευθύνης», πρόσθεσε εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό. «Φοβάμαι πολύ, διότι αντιλαμβάνομαι τώρα τον βαθμό της ανευθυνότητας τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Ωστόσο θα συνεχίσουμε το διάλογο», κατέληξε.

Η συνάντηση ήταν «πολύ δύσκολη», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συμμετέχοντες. «Το γεγονός ότι δέχθηκαν να συνεχίσουν τη διαδικασία είναι από μόνο του θετικό», πρόσθεσε.

Ο νέος πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι εξέφρασε από την πλευρά του τη λύπη του για την απόρριψη των προτάσεών του από τον Σέρβο πρόεδρο. «Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική από την πλευρά μας. Θα συμμετάσχουμε σ' αυτή τη διαδικασία που είναι δύσκολη», δήλωσε προς τα μέσα ενημέρωσης του Κοσόβου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

EE: Κατηγορηματικό «όχι» στην προοπτική επαναχάραξης συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια

Αφγανιστάν: Στα χέρια των Ταλιμπάν ακόμη έξι περιφέρειες

«Φρένο» Τζόνσον σε Ερντογάν για λύση δύο κρατών στην Κύπρο