Κόσμος

Στις κάλπες για να εκλέξουν κυβέρνηση οι Φινλανδοί

finlandia.jpg

Στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές προσέρχονται σήμερα οι Φινλανδοί, με το κόμμα του Κέντρου (αξιωματική αντιπολίτευση) να αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί της αναμέτρησης.
Ο επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι ο βουλευτής Γιούχα Σιπίλα, 53 ετών, πρώην επιχειρηματίας και νέος πολιτικός.

Η λιτή προεκλογική εκστρατεία του έδωσε το στίγμα της μελλοντικής διακυβέρνησής του, εφόσον εκλεγεί. Ως κύριο μέλημά του έθεσε την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών ώστε η χώρα να βγει από την κρίση, έπειτα από τρία χρόνια σε έναν φαύλο κύκλο οικονομικής ύφεσης, έλλειψης μεταρρυθμίσεων και επιδείνωσης των δεικτών του κλίματος εμπιστοσύνης των νοικοκυριών.
“Η χώρα μας αξίζει κάτι καλύτερο”, έγραψε ο Γιούχα Σιπίλα στον ιστολόγιό του χθες. “Η πολιτική πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη”.

Το πρώτο ζήτημα για το οποίο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις ο Σιπίλα είναι με ποια κόμματα θα συγκυβερνήσει. Πιθανόν η επιλογή θα γίνει ανάμεσα σε επτά κόμματα, σε μια χώρα όπου οι 200 έδρες της Βουλής κατανέμονται αναλογικά. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι γνωστή πριν περάσουν αρκετές εβδομάδες.

Με δεδομένο το πόσο σοβαρά είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, “το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα είναι αρκετά δύσκολο να καθοριστεί”, προβλέπει ο Γιουχάνα Αουνεσλουόμα, καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Πέραν του κόμματος του Κέντρου, το οποίο συγκεντρώνει περίπου το 24% των προθέσεων ψήφου κι αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση, τρία κόμματα θα δώσουν μάχη για την δεύτερη θέση, καθώς τα ποσοστά του καθενός κυμαινόταν από 14 ως 17% κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Πρόκειται για τους συντηρητικούς του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ, τους Σοσιαλδημοκράτες του υπουργού Οικονομικών Άντι Ρίνε και τους Φινλανδούς (πρώην Αληθινούς Φινλανδούς) του Τίμο Σόινι, ένα δεξιό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα.
Εν όψει της ψηφοφορίας πάντως, ο Σιπίλα δεν αποκάλυψε τις προτιμήσεις του σε ό,τι αφορά τους μελλοντικούς κυβερνητικούς του εταίρους.

Επέμεινε ότι αυτό που προέχει είναι η δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει τα σχέδιά της. “Χρειαζόμαστε νέες δυνατότητες για τις επιχειρήσεις και νέες θέσεις απασχόλησης σε όλη την Φινλανδία. Χρειαζόμαστε θαρραλέες λύσεις, ηγέτες συγκεντρωμένους στον στόχο τους”, τόνισε. Ο στόχος του είναι να δημιουργηθούν 200.000 θέσεις απασχόλησης μέσα σε 10 χρόνια, καθώς η ανεργία στη Φινλανδία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2003, στο 9,2%.
Η ψήφος των Φινλανδών θα έχει σημαντική επίδραση στην πολιτική της χώρας έναντι της Ευρώπης, με τους συντηρητικούς να είναι το πιο φιλοευρωπαϊκό κόμμα και τους Φινλανδούς να τηρούν την πιο επιθετική στάση έναντι των Βρυξελλών και των παρεμβάσεων της Ε.Ε..
Πηγή; ΑΠΕ

Κόσμος

Ακάρ: Επιμένει σε «Γαλάζια Πατρίδα» και ζητά να μην εξοπλίζεται η Ελλάδα

χουλουσί ακάρ

Επιμένει στην ρητορική προκλήσεων η Τουρκία με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, να προβαίνει εκ νέου σε τοποθετήσεις περί «Γαλάζιας Πατρίδας» κατηγορώντας μάλιστα την Ελλάδα για προβοκατόρικες ενέργειες.

«Δεν έχουμε βλέψεις, νομικά, για τη γη όποιουδήποτε. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι, και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, και τα συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας μας συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», ανέφερε.

Παράλληλα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να εξοπλίζεται, χαρακτηρίζοντας αυτό ως το μάταιο.

«Κάποιες φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις προβοκατόρικες ενέργειες των Ελλήνων ομολόγων μας. Για παράδειγμα; Υπάρχει η Συμφωνία των Αθηνών που συνάψαμε αμοιβαία το 1988. Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε ότι παρόλο που υπάρχει συμφωνία για μορατόριουμ και για μη διεξαγωγή δραστηριοτήτων όπως ασκήσεις μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου και στις εθνικές μας εορτές, αυτό δεν τηρείται», είπε.

Ο Ακάρ πρόσθεσε ακόμη πως «η μεγαλύτερη ζημιά στις μάταιες προσπάθειες του Έλληνα γείτονά μας θα είναι για τον ελληνικό λαό. Οι πόροι του ελληνικού λαού δεν πρέπει να χαθούν».

Συνέχισε λέγοντας ότι «είμαστε υπέρ του να μοιραστούμε τον πλούτο αυτής της περιοχής μεταξύ των χωρών μας, με δίκαιο τρόπο και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, και να οικοδομήσουμε μαζί ένα ειρηνικό μέλλον».

 

Διαβάστε επίσης:

Κρητικός Αρχιμανδρίτης: Αν είχα γυρίσει νωρίτερα, θα ήμουν χωρίς πρόσωπο

Κρήτη: Αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι!

Καύσωνας: Τέσσερα έξυπνα κόλπα για να δροσιστούμε