Κόσμος

Στις Βρυξέλλες οι «28» για προσφυγικό και συνεργασία με Τουρκία

προσφυγες

Με την προώθηση συμφωνίας συνεργασίας με την Τουρκία για την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και την ανάσχεση των προσφυγικών ροών να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι «28» στην τέταρτη διαδοχική Σύνοδο Κορυφής που εστιάζει στην προσφυγική κρίση.
 
Την ανάγκη να υπάρχουν σαφείς κανόνες ώστε να μπορέσει να παίξει η Τουρκία το ρόλο της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πρέπει όχι μόνο να μπορεί να κρατήσει η Τουρκία τους πρόσφυγες στο έδαφός της -και εκεί χρειάζεται βοήθεια- αλλά και να αποτρέψει τη διακίνησή τους, έτσι ώστε να μην προκαλούνται «δράματα και τραγωδίες» με θύματα πρόσφυγες, επισήμανε.

Ως προς τις παραχωρήσεις στις οποίες ελπίζει η Άγκυρα, ο Ολάντ τόνισε πως δε θα μπορούσε να προχωρήσει η απελευθέρωση των θεωρήσεων, χωρίς προϋποθέσεις, με μόνο αίτημα τη βοήθεια της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς δεν μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη άτομα που δεν υπάρχει η δυνατότητα ταυτοποίησής τους.

Σε ό,τι αφορά τα hot spots, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως θα επισκεφτεί σύντομα την Ελλάδα για να διαπιστώσει τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στις περιοχές που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.

Μετά την προστασία των συνόρων και τη δημιουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης, το επίκεντρο στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής είναι η βοήθεια προς τις χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο προσφύγων εκτός ΕΕ, έτσι ώστε να αναλάβουν και αυτές την ευθύνη που τους αναλογεί, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην Μπούντεσταγκ, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει εκ νέου πως «δεν γίνεται στα νερά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, να κυριαρχούν διακινητές», καλώντας σε συνεργασία με την Τουρκία, κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό και πολιτικές συνομιλίες στο Συριακό -μία από τις ρίζες της κρίσης- με τη Ρωσία και τις «άλλες δυνάμεις». 

Η ΕΕ επιδιώκει, μεταξύ άλλων, ενίσχυση της συνεργασίας των τουρκικών αρχών με την ελληνική πλευρά για τη φύλαξη των συνόρων και πλαίσιο στο οποίο η Άγκυρα θα δέχεται μετανάστες που επαναπροωθούνται. Στα ανταλλάγματα που περιμένει η Άγκυρα είναι οι διευκολύνσεις σε τούρκους υπηκόους για την είσοδο και τη μετακίνηση στη ζώνη Σένγκεν, κεφάλαια για τις τουρκικές δομές υποστήριξης στους πρόσφυγες και ακόμη και «ξεπάγωμα» της αδρανούς προενταξιακής διαδικασίας.

Κόσμος

Γαλλία -κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον πιθανόν να κυκλοφορεί ήδη στη χώρα

Γαλλία κορωνοϊος

Η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού πιθανόν να κυκλοφορεί ήδη στη Γαλλία, όπως είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας, Οιβιέ Βεράν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αυστηροποιεί τους περιορισμούς για να περιορίσει την εξάπλωσή του. «Δεν έχει ακόμη εντοπιστεί, αλλά είναι ζήτημα ωρών», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Βεράν σε ένα εμβολιαστικό κέντρο στο Παρίσι.

Ήδη στις γύρω χώρες έχουν εντοπιστεί κρούσματα με τη νέα μετάλλαξη, είτε έχουν εντοπιστεί «ύποπτες» περιπτώσεις. Γενικά, η ανησυχία στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο αυξάνεται, με πολλές κυβερνήσεις να λαμβάνουν και τα ανάλογα μέτρα αναχαίτισης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός - Παραλλαγή Όμικρον: 13 τα κρούσματα στην Ολλανδία από τις πτήσεις από Νότια Αφρική

Κύπρος: Παρουσιάζεται το βιβλίο - "Μακάριος - Δραματική πορεία"

Νέα Ζηλανδία: Bουλευτής των Πρασίνων πήγε με το ποδήλατο στο μαιευτήριο να γεννήσει (Φώτο)

ESPA BANNER