Κόσμος

Στην Κούβα η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ

federica-mogherini.jpg

Οι συνομιλίες ΕΕ και Κούβας έχουν ως στόχο τη σύναψη «συμφωνίας πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας», η οποία θα παράσχει ένα πλαίσιο που θα διευκολύνει τις σχέσεις μεταξύ της νησιωτικής χώρας και των 28 κρατών- μελών της ΕΕ.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι έφθασε στην Κούβα, για μια επίσκεψη με στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Βρυξελλών και Αβάνας. Η Μογκερίνι που έφτασε στη νησιωτική χώρα της Καραϊβικής τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ώρα Ελλάδας είναι η πρώτη υψηλόβαθμη αξιωματούχος της ΕΕ που επισκέπτεται την Κούβα από την έναρξη των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών. 

Θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκεζ και τον υπουργό Οικονομίας αρμόδιο για τις μεταρρυθμίσεις Μαρίνο Μουρίλο. Όπως συμβαίνει συνήθως στην Κούβα δεν έχει ανακοινωθεί εκ των προτέρων συνάντηση με τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο αλλά η δυνατότητα αυτή δεν έχει αποκλειστεί από την Αβάνα. 

Η επίσκεψή της Μογκερίνι είναι επίσης μέρος της ιστορικής παράλληλης προσέγγισης με τις χώρες της Δύσης, που ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο μεταξύ της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Οι συνομιλίες ΕΕ και Κούβας έχουν ως στόχο τη σύναψη «συμφωνίας πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας», η οποία θα παράσχει ένα πλαίσιο που θα διευκολύνει τις σχέσεις μεταξύ της νησιωτικής χώρας και των 28 κρατών-μελών της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος

Κορωνοϊός – Pfizer: Δοκιμάζει χάπι για την πρόληψη της λοίμωξης

pfizer

Η αμερικανική Pfizer ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκίνησε δοκιμές πειραματικού αντι-ιικού φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα για την πρόληψη της Covid-19 σε άτομα που έχουν εκτεθεί στον κοροναϊό.

Η ανάπτυξη αντι-ιικών φαρμάκων που θα μπορούν να χορηγηθούν ευρέως για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της Covid-19 είναι το νέο μεγάλο στοίχημα για τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες όμως δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να βρουν αποτελεσματικό χάπι.

Η κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙ που ανακοίνωσε η Pfizer αφορά το πειραματικό φάρμακο PF-07321332, έναν αναστολέα πρωτεάσης που μπλοκάρει το ένζυμο το οποίο χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να πολλαπλασιαστεί. Θα χορηγηθεί σε συνδυασμό με χαμηλή δόση ριτοναβίρης, ενός παλαιότερου αντι-ιικού φαρμάκου που χρησιμοποιείται ευρέως σε συνδυαστικές θεραπείες για τον HIV.

Στη μελέτη θα συμμετάσχουν έως και 2.660 υγιείς εθελοντές 18 ετών και άνω, οι οποίοι ζουν στο ίδιο σπίτι με άτομα που έχουν διαγνωστεί με Covid-19.

Μια δεύτερη μελέτη θα εξετάσει το PF-07321332 σε μη νοσηλευόμενους ενήλικους ασθενείς με συμπωματική νόσο, αναφέρει το Reuters.

Μέχρι σήμερα, η μόνη αντι-ιική θεραπεία για την Covid-19 που έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ είναι η ρεμντεσιβίρη της Gilead Sciences, η οποία όμως χορηγείται ενδοφλεβίως.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η αμερικανική Merck ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές του πειραματικού φαρμάκου μολνουπιραβίρης για την πρόληψη της Covid-19.

Η υποψήφια θεραπεία δοκιμάζεται επίσης σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς για να διαπιστωθεί αν μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου

Κορωνοϊός: 2.130 τα νέα κρούσματα - 323 οι διασωληνωμένοι, 47 θάνατοι

Κρήτη - Κορωνοϊός: 94 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

ESPA BANNER