Κόσμος

Σοβαρές παρατυπίες στις Αλβανικές εκλογές

ekloges.jpg

Από το πρωί μέχρι τις 13:00 παρατηρήθηκαν παρατυπίες σε 12 από τα συνολικά 38 εκλογικά κέντρα του δήμου Χειμάρας.

Έναρξη ψηφοφορίας με καθυστέρηση: Από τα 38 εκλογικά κέντρα του συνόλου του δήμου η ψηφοφορία ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου 2 ωρών στα εκλογικά κέντρα 

Απαγόρευση εισόδου παρατηρητών του ΚΕΑΔ - Ομόνοιας: Έχει απαγορευθεί η είσοδος των παρατηρητών.

Παρεμβάσεις υπαλλήλων δήμου και μελών αριστερής συμμαχίας: Υπάλληλοι του δήμου και στελέχη της αριστερής συμμαχίας συνοδεύουν ηλικιωμένους υποψηφίους και με την ανοχή της επιτροπής εισέρχονται μαζί τους στο παραβάν στα εκλογικά κέντρα. Δύο στελέχη του δήμου και του κτηματολογίου έχουν καθίσει έξω από τα εκλογικά κέντρα και απειλούσαν τους ψηφοφόρους.

Απαγόρευση συνοδείας ηλικιωμένων από μέλη της οικογενείας τους: Αντιθέτως, δεν επιτρέπεται η παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους από μέλη της οικογενείας τους (παιδιά-εγγόνια).
 
Διαφορετικός κατάλογος ψηφοφόρων: Σε μερικά εκλογικά κέντρα ο επίσημος κατάλογος των ψηφοφόρων διαφέρει από αυτόν που έχει αναρτηθεί στην είσοδο του σχολείου.

Σε πολλά κέντρα - σύμφωνα με στελέχη του ΚΕΑΔ- ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι σε συγκεκριμένα εκλογικά κέντρα, ψήφισαν και σε άλλα με πλαστά στοιχεία ταυτότητας.

Παραβίαση καλπών και σφραγίδων ασφαλείας: Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι έχουν αλλάξει τα καπάκια και οι σφραγίδες ασφαλείας σε μερικά εκλογικά κέντρα. 

«Το ΚΕΑΔ-Ομόνοια Χιμάρας εφιστά την προσοχή στα δύο συγκεκριμένα εκλογικά κέντρα καθώς και στο εκλογικό κέντρο 4591 λόγω των διαρκών παρεμβάσεων της εκπροσώπου της αριστερής συμμαχίας Μίρκας Γκιτσάλη που είναι και σύζυγος του νυν αντιδημάρχου» αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΕΑΔ.

tanea.gr

Κόσμος

Μαδρίτη: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της απονομής χάριτος στους Καταλανούς αυτονομιστές

Διαδήλωση στη Μαδρίτη

Χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσαν στη Μαδρίτη την Κυριακή εναντίον κυβερνητικών σχεδίων για την απονομή χάριτος στους 12 Καταλανούς πολιτικούς που καταδικάστηκαν για την αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας της περιοχής το 2017, μια κίνηση που οι διαδηλωτές θεωρούν απειλή για την εθνική ενότητα.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας Κάρμεν Κάλβο έδωσε τη σαφέστερη ένδειξη ακόμη ότι η απονομή χάριτος στους Καταλανούς αυτονομιστές ήταν «κοντά» σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή με την εφημερίδα La Vanguardia, αλλά το θέμα διχάζει τους Ισπανούς.

Περίπου το 63% των Ισπανών αντιτίθεται στην απονομή χάριτος, ενώ περίπου το 25% την υποστηρίζει και περίπου το 6% δήλωσε αδιάφορο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή για το niusdiario.es, μια διαδικτυακή εφημερίδα.

«Πρέπει να το σταματήσουμε τώρα, γιατί για να απονείμεις χάρη πρέπει να δείξεις μεταμέλεια, και οι αυτονομιστές δεν θα το δείξουν αυτό», δήλωσε ο Κάρλος Μπαντέτασα 47 ετών, επιχειρηματίας, στη συγκέντρωση, όπου πολλοί διαδηλωτές κυματίζουν κόκκινες και κίτρινες εθνικές σημαίες.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular, PP), το ακροδεξιό κόμμα Vox και ο κεντρώοι Ciudadanos συμμετείχαν στο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του Κολόμβου της Μαδρίτης. H κινητοποίηση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) με μικρή καθυστέρηση λόγω τεχνικών προβλημάτων. Η αστυνομία εκτιμά πως συγκεντρώθηκαν περίπου 25.000 διαδηλωτές.

Ερωτηθείσα πότε η Ισπανική κεντροαριστερή κυβέρνηση μπορεί να εγκρίνει τη χάρη, η κα. Κάλβο είπε στη Vanduardia: «Σύντομα, είναι κοντά. Αφού φτάσει η έκθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου, θα ακολουθήσει αμέσως. Θα πρέπει να φτάσει η απόφαση σύντομα στο υπουργικό συμβούλιο.»

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας δήλωσε σε μη δεσμευτική έκθεση τον περασμένο μήνα ότι αντιτίθεται σε πιθανή απονομή χάριτος στους Καταλανούς αυτονομιστές.

Καταδίκασε εννέα Καταλανούς ηγέτες τον Οκτώβριο του 2019 σε φυλάκιση μεταξύ εννέα και 13 ετών για κατηγορίες για υποκίνηση για διοργάνωση ενός μη εξουσιοδοτημένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία και την έκδοση μονομερούς μονομερούς δήλωσης ανεξαρτησίας.

Τρεις άλλοι καταδικάστηκαν για ανυπακοή αλλά δεν φυλακίστηκαν.

Διαβάστε επίσης: