Κόσμος

Σκληρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών θα λάβει η Δανία

προσφυγες

Η Δανία δεν βλέπει να μπαίνει τέλος στο κύμα των προσφύγων και των μεταναστών που συρρέουν στις σκανδιναβικές χώρες και σκοπεύει να σκληρύνει τη μεταναστευτική πολιτική της, προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Η Ευρώπη αγωνίζεται να βρει μια κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος, όμως πολλές χώρες αποφασίζουν μόνες τους να λάβουν πιο αυστηρά μέτρα και να ενισχύσουν τους ελέγχους στα σύνορά τους. Εντός της ημέρας οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν στη Μάλτα για μια διήμερη, ειδική σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στο μεταναστευτικό.

Ο Ράσμουσεν είπε ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να μειώσει το χρονικό διάστημα ισχύος της άδειας διαμονής στη χώρα, να εφαρμόσει μέτρα ώστε να απελαύνονται ευκολότερα όσοι μετανάστες δεν δικαιούνται άσυλο και να περικόψει τα επιδόματα των προσφύγων, για δεύτερη φορά μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

"Συνήθως η πίεση είναι μικρότερη τον χειμώνα, όμως τώρα συμβαίνει το αντίθετο. Οι γειτονικές μας χώρες ενισχύουν τα μέτρα... Για αυτόν τον λόγο επίσης χρειάζεται να κάνουμε άλλο ένα βήμα, αν θέλουμε να προστατεύσουμε τη Δανία", δήλωσε ο Ράσμουσεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Φινλανδία έχει μειώσει τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζει αν κάποιος δικαιούται άσυλο και η Νορβηγία επιδιώκει να στείλει πίσω στη Ρωσία ορισμένους Σύρους που πέρασαν τα σύνορα των δύο χωρών για να αιτηθούν άσυλο από το Όσλο. Η γειτονική Σουηδία, η χώρα που υποδέχεται τους περισσότερους πρόσφυγες από οποιαδήποτε άλλη, συγκριτικά με τον πληθυσμό της, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα τους στεγάσει όλους και ζήτησε κατεπείγουσα βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Frontex, ο Οργανισμός Διαχείρισης των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο, μόνο στα ελληνικά νησιά έφτασαν 540.000 πρόσφυγες.

Οι αστυνομικές αρχές της Δανίας εκτιμούν ότι τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν μπει στη χώρα 20.900 πρόσφυγες και μετανάστες. Τον Οκτώβριο 3.600 άνθρωποι αιτήθηκαν άσυλο στη Δανία. Συγκριτικά, στη Σουηδία έχουν γίνει δεκτοί μέχρι σήμερα 120.000 άνθρωποι.

Ο Ράσμουσεν θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες των προτάσεών του την Παρασκευή και υποστήριξε ότι για ορισμένες από τις πρωτοβουλίες του δεν θα χρειαστεί η έγκριση του κοινοβουλίου.

Το λαϊκιστικό, αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, που αναδείχθηκε σε δεύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. "Η κυβέρνηση κατέληξε τελικά στο συμπέρασμα ότι η παρούσα κατάσταση δεν είναι υποφερτή για τη Δανία", έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο ηγέτης του κόμματος Κρίστιαν Τίλεσεν Νταλ.
 

Κόσμος

AUKUS: «Απαράδεκτος» ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία, λέει η Φον ντερ Λάιεν

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Βρετανία.

«Μια χώρα μέλος μας αντιμετωπίστηκε με τρόπο που δεν είναι αποδεκτός (…) Θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη και γιατί», είπε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού που αντιδρά στην ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας, της αποκαλούμενης AUKUS, η οποία είχε ως συνέπεια να ακυρωθεί από την πλευρά της Αυστραλίας η λεγόμενη «σύμβαση του αιώνα» για την προμήθεια 12 συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ είπε ότι κανείς δεν συμβουλεύτηκε, ούτε ενημέρωσε την ΕΕ για αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν αργότερα απόψε τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, στη δίωρη συνεδρίαση που θα έχουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη συνεδρίαση αυτή θα προεδρεύσει ο Μπορέλ, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει για τα αποτελέσματά της.

Ειδήσεις σήμερα:

Λιμάνι Ηρακλείου: Σε έναν μήνα θα ξέρουμε τον νέο "ιδιοκτήτη"

Ξεπέρασε τους 39 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κρήτη

Κρήτη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εισήγαγε λαθραία αλκοολούχα ποτά από τη Βουλγαρία (φώτο)

ESPA BANNER