Κόσμος

Σήμα κινδύνου για τους ελέφαντες στο Βιετνάμ

ελεφαντες βιετναμ.jpg

Ο θάνατος ενός νεαρού ελέφαντα τον προηγούμενο μήνα στο κεντρικό Βιετνάμ αποτελεί το τελευταίο πλήγμα στον πληθυσμό των ελεφάντων της χώρας, ο οποίος βαδίζει στα όρια της πλήρης εξαφάνισης.

Το ζώο, με βάρος 100 κιλά, βρέθηκε νεκρό με σοβαρές απώλειες στο δέρμα, τα πόδια και την ουρά του. Μερικές εβδομάδες πριν, ένας άλλος ελέφαντας 500 κιλών σώθηκε την τελευταία στιγμή από τραυματισμούς που προκλήθηκαν από παγίδες λαθροκυνηγών. «Πρακτικά όλοι οι θάνατοι ελεφάντων στο Βιετνάμ συνδέονται με ανθρώπινη δραστηριότητα», δήλωσε ο Νγκουιγέν Σουάν Ντανγκ, αναπληρωτής πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικολογίας και Βιολογικών Πόρων.

Σύμφωνα με έκθεση της WWF, ο αριθμός των άγριων ελεφάντων στο Βιετνάμ μειώθηκε από 2.000 τη δεκαετία του 1980 σε περίπου 100 σήμερα. Οι ελέφαντες στο Βιετνάμ κυνηγούνται για τους χαυλιόδοντες, το δέρμα, τα δάχτυλα των ποδιών τους και τις τρίχες των ουρών τους, κυρίως για διακοσμητικούς λόγους και λόγω αβάσιμων προλήψεων.

Επιπροσθέτως, οι οικολόγοι αποδίδουν τη συρρίκνωση του πληθυσμού των άγριων ελεφάντων στη λαθροθηρία και την αποψίλωση των δασών. Οι ήμεροι ελέφαντες, από την άλλη πλευρά, συχνά πεθαίνουν λόγω εξάντλησης ή πείνας, μετά τη χρησιμοποίησή τους για τουριστικούς λόγους.

Οι περίπου 100 ελέφαντες που απομένουν στο Βιετνάμ είναι χωρισμένοι σε πολύ μικρά κοπάδια και αναμένεται να αντιμετωπίσουν αναπαραγωγικές δυσκολίες. Ωστόσο τα τρία μοναδικά κοπάδια χωρίς τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζουν δυσκολίες εύρεσης τροφής και νερού λόγω της αποψίλωσης των δασών.

Σύμφωνα με τον Βαν Νγκοκ Τινχ της WWF του Βιετνάμ, η χώρα πρέπει να μάθει από τα λάθη που οδήγησαν στην εξαφάνιση των ρινόκερων και των τίγρεων της χώρας και να λάβει έκτακτα επείγοντα μέτρα για τη διάσωση των ελεφάντων.

«Οι επιστήμονες κήρυξαν επίσημα την εξαφάνιση των ρινόκερων στο Βιετνάμ το 2010. Επίσης δεν υπάρχουν ίχνη άγριων τίγρεων στη χώρα εδώ και μια δεκαετία», δήλωσε ο Τινχ.

Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Ηρακλείου: Τελική Συνάντηση των εταίρων ECORouTs

πολιτιστικο συνεδριακο κεντρο

Η Τελική Συνάντηση της Πράξης «Κοινές Δράσεις για τη δημιουργία πράσινων περιβαλλοντικά φιλικών διαδρομών μέσα σε Τουριστικές Περιοχές» με ακρωνύμιο ECORouTs, πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24/9/2021 στις 13:00 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου, με αντικείμενο τον απολογισμό της υλοποίησης της, αλλά και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της. Η συνάντηση διοργανώνεται από τον Επικεφαλής Εταίρο Δήμο Ηρακλείου / Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Οργάνωσης και Πληροφορικής, με συμμετέχοντες εκπροσώπους του Δήμου Ηρακλείου και του υπόλοιπου εταιρικού σχήματος από τους Δήμους Χανίων, Πάφου (Κύπρος) και Αραδίππου (Κύπρος).

Η Πράξη ECOROUTS εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A «ΕΛΛΑΔΑ–ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020» και μέχρι σήμερα, έχει υλοποιήσει μια σειρά από δράσεις που αφορούν τις περιβαλλοντικά φιλικές αστικές μεταφορές, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα πράσινης μετακίνησης σε όλες τις πόλεις υλοποίησης, στην Κρήτη και την Κύπρο.

Στην Τελική Συνάντηση πρόκειται να συζητηθούν επίσης, οι καλές πρακτικές που υιοθετήθηκαν από όλους τους εταίρους στις πόλεις που συμμετείχαν στην Πράξη, (Ηράκλειο, Χανιά, Πάφο, Αραδίππου), οι διαδικασίες ολοκλήρωσης, η προοπτική βιωσιμότητας της Πράξης και η χρήση των παραδοτέων της.

Η πράξη ECORouTs υλοποιείται με κεντρικούς σκοπούς:

την ελάττωση των εκπομπών CO2 και άλλων αερίων (ΝΟ2 και SO2) επιβλαβών τόσο για την ανθρώπινη υγεία, όσο και για το φυσικό περιβάλλον

την προώθηση δράσεων που συμβάλλουν στη μείωση των περιβαλλοντικών κινδύνων, οι οποίοι προέρχονται από τις αστικές μεταφορές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Τελειώνει η πεζοδρόμηση της μικρής Έβανς - Νέο εργοτάξιο στην 1821

Ηράκλειο: "Έσβησε" στην Εντατική ο οδοντίατρος

Ηράκλειο: Ντομάτες Τουρκίας και λουμπούνια Αργεντινής στο πιάτο μας!

 

ESPA BANNER