Κόσμος

Περιοδεία του Νίκου Αναστασιάδη στη Μέση Ανατολή

αναστασιάδης

Θέματα ενέργειας, το προσφυγικό και οι εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και οι σχέσεις Ιορδανίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών του προέδρου Αναστασιάδη στο Αμμάν.

Σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος θα έχει επαφές με την πολιτική και οικονομική ηγεσία της Ιορδανίας, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα.

Οι διαβουλεύσεις Λευκωσίας και Αμμάν θα επικεντρωθούν στην ενδεχόμενη συμμετοχή της Ιορδανίας, στη συνεργασία Λευκωσίας- Αθήνας - Καΐρου στον τομέα της ενέργειας και στη διεύρυνσή της σε τετραμερή, ή σε τριμερή συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Μάλτα για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μετά στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη για συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο.

Κόσμος

Κορωνοϊός – Pfizer: Δοκιμάζει χάπι για την πρόληψη της λοίμωξης

pfizer

Η αμερικανική Pfizer ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκίνησε δοκιμές πειραματικού αντι-ιικού φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα για την πρόληψη της Covid-19 σε άτομα που έχουν εκτεθεί στον κοροναϊό.

Η ανάπτυξη αντι-ιικών φαρμάκων που θα μπορούν να χορηγηθούν ευρέως για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της Covid-19 είναι το νέο μεγάλο στοίχημα για τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες όμως δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να βρουν αποτελεσματικό χάπι.

Η κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙ που ανακοίνωσε η Pfizer αφορά το πειραματικό φάρμακο PF-07321332, έναν αναστολέα πρωτεάσης που μπλοκάρει το ένζυμο το οποίο χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να πολλαπλασιαστεί. Θα χορηγηθεί σε συνδυασμό με χαμηλή δόση ριτοναβίρης, ενός παλαιότερου αντι-ιικού φαρμάκου που χρησιμοποιείται ευρέως σε συνδυαστικές θεραπείες για τον HIV.

Στη μελέτη θα συμμετάσχουν έως και 2.660 υγιείς εθελοντές 18 ετών και άνω, οι οποίοι ζουν στο ίδιο σπίτι με άτομα που έχουν διαγνωστεί με Covid-19.

Μια δεύτερη μελέτη θα εξετάσει το PF-07321332 σε μη νοσηλευόμενους ενήλικους ασθενείς με συμπωματική νόσο, αναφέρει το Reuters.

Μέχρι σήμερα, η μόνη αντι-ιική θεραπεία για την Covid-19 που έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ είναι η ρεμντεσιβίρη της Gilead Sciences, η οποία όμως χορηγείται ενδοφλεβίως.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η αμερικανική Merck ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές του πειραματικού φαρμάκου μολνουπιραβίρης για την πρόληψη της Covid-19.

Η υποψήφια θεραπεία δοκιμάζεται επίσης σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς για να διαπιστωθεί αν μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου

Κορωνοϊός: 2.130 τα νέα κρούσματα - 323 οι διασωληνωμένοι, 47 θάνατοι

Κρήτη - Κορωνοϊός: 94 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

ESPA BANNER