Κόσμος

Ο Φιντέλ Κάστρο έκανε την πρώτη του εμφάνιση έπειτα από τρεις μήνες

fidel-castro.jpg

Συνάντηση με 19 παραγωγούς τυριών, σε μία από τις πολύ σπάνιες φορές που βγαίνει πλέον από το σπίτι του, είχε ο Φιντέλ Κάστρο. Η δημόσια εμφάνιση του 88χρονου ιστορικού ηγέτη της Κούβας, η πρώτη εδώ και τρεις μήνες, πραγματοποιήθηκε τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση του αδελφού του και νυν προέδρου Ραούλ Κάστρο για την επίσημη συμφωνία με τις ΗΠΑ και την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών έπειτα από ένα μεγάλο «διάλειμμα» 54 ετών. 

Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης δείχνουν τον 88χρονο Φιντέλ σώο και αβλαβή. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος αυτών των έκτακτων εμφανίσεων. Η προηγούμενη φορά ήταν με φοιτητές της Βενεζουέλας και ήταν επίσης η πρώτη έπειτα από διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. 

Η ιστορική προσέγγιση των δύο κρατών, για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ανακοινώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου από τους προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο. Η – προσωρινή – σιωπή του Φιντέλ είχε ερμηνευτεί τότε από πολιτικούς αναλυτές ως διαφωνία. Η προσέγγιση αυτή, υποστήριζαν, δεν θα είχε συμβεί εάν ο Φιντέλ ήταν στην εξουσία. 

Έναν μήνα μετά ωστόσο, ο ιστορικός ηγέτης έσπασε τη σιωπή του με μία επιστολή στην εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Granma. «Δεν εμπιστεύομαι την πολιτική των ΗΠΑ. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι απορρίπτω μία ειρηνική λύση στις συγκρούσεις», είχε γράψει μεταξύ άλλων.
 

Κόσμος

Βρετανία - κορωνοϊός: Μόνο πέντε θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Βρετανία, κορωνοϊός

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 2.047 κρούσματα κορωνοϊού και πέντε θανάτους που επήλθαν μέσα σε διάστημα 28 ημερών μετά τη διάγνωση με Covid-19 των ασθενών.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία επίσης, 35.188.981 άνθρωποι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid και 17.214.436 έχουν κάνει και τις δύο.

Την αισιόδοξη εκτίμηση ότι στη Βρετανία θα έχει περάσει τον Αύγουστο ο κορωνοϊός εξέφρασε πρώην επικεφαλής της ομάδας για τους εμβολιασμούς. Όπως τόνισε, μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα θα υπάρχει ασφάλεια.

Την ίδια ώρα, στη Γηραιά Αλβιόνα έχουν λάβει την πρώτη δόση τουλάχιστον τα τρία τέταρτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης: Υπέρ της άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων για τις πατέντες των εμβολίων

Μέρκελ κατά της άρσης της πατέντας: Μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των δόσεων

Φον ντερ Λάιεν: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μπορούν να λειτουργήσουν από τον Ιούνιο