Κόσμος

Ο Ομπάμα απέρριψε τον αγωγό Keystone XL και οι ακτιβιστές πανηγυρίζουν

μπαρακ ομπαμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε σήμερα την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Keystone XL ο οποίος θα έφθανε από τον Καναδά στη Νεμπράσκα, επτά χρόνια αφότου το αμφιλεγόμενο έργο είχε προταθεί.

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι ο αγωγός δεν θα εξυπηρετούσε τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και ότι θα υπονόμευε την θέση της χώρας ως ηγέτιδος στις προσπάθειες για κλιματική αλλαγή. «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε ότι ο αγωγός Keystone XL δεν θα εξυπηρετούσε τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Συμφωνώ με αυτήν την απόφαση», ανέφερε ο Ομπάμα.

Ο αγωγός δεν θα ήταν ούτε μαγική λύση για την οικονομία, όπως υπόσχονταν κάποιοι, ούτε ο πιο γρήγορος δρόμος για την κλιματική καταστροφή, όπως ισχυρίζονταν άλλοι, σημείωσε ο Ομπάμα. Πάντως, τόνισε ότι υπήρχε ο κίνδυνος της μη δράσης και «αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε», όπως σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι ενημέρωσε για την απόφασή του τον καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τρουντό, λέγοντας ότι αυτός «εξέφρασε την απογοήτευσή του» για την απόφαση.

Ο Keystone XL θα συνέδεε υφιστάμενα δίκτυα αγωγών στον Καναδά και στις ΗΠΑ για τη μεταφορά συνθετικού αργού πετρελαίου αλλά και υποπροϊόντων του από τα κοιτάσματα της Αλμπέρτας σε διυλιστήρια στο Ιλινόι και τελικά στις αμερικανικές ακτές στον Κόλπο του Μεξικού. Η καναδική εταιρεία TransCanada Corporation, η οποία ήλπιζε να αναλάβει το έργο της κατασκευής του αγωγού, είχε ζητήσει την προαπαιτούμενη προεδρική έγκριση για το διασυνοριακό αυτό έργο το 2008.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι επισήμανε ότι ένας κρίσιμος παράγοντας που συνέβαλε στη λήψη της αρνητικής απόφασης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι οι συνέπειες που θα είχε το έργο στο περιβάλλον.

«Ο κρίσιμος παράγοντας για την απόφασή μου ήταν ο εξής: εάν προχωρούσαμε στην κατασκευή αυτό θα υποβάθμιζε σε σημαντικό βαθμό την ικανότητά μας να συνεχίσουμε να ηγούμεθα σε διεθνές επίπεδο στις προσπάθειες καταπολέμησης (του φαινομένου) της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο Κέρι σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα βρίσκεται στο Παρίσι για να συμμετάσχει στην παγκόσμια σύνοδο για το κλίμα, η οποία ξεκινά την 30ή Νοεμβρίου και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.

«Αναμένω με ανυπομονησία να συναντηθώ με τους ομολόγους μου από όλο τον κόσμο στο Παρίσι, όπου θα συγκεντρωθούμε στο πλαίσιο μιας φιλόδοξης προσπάθειας για να προστατεύσουμε τον μοναδικό πλανήτη που έχουμε», ανέφερε ο Ομπάμα. Περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρέτισαν την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα.

Κόσμος

Κορωνοϊός – Pfizer: Δοκιμάζει χάπι για την πρόληψη της λοίμωξης

pfizer

Η αμερικανική Pfizer ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκίνησε δοκιμές πειραματικού αντι-ιικού φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα για την πρόληψη της Covid-19 σε άτομα που έχουν εκτεθεί στον κοροναϊό.

Η ανάπτυξη αντι-ιικών φαρμάκων που θα μπορούν να χορηγηθούν ευρέως για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της Covid-19 είναι το νέο μεγάλο στοίχημα για τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες όμως δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να βρουν αποτελεσματικό χάπι.

Η κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙ που ανακοίνωσε η Pfizer αφορά το πειραματικό φάρμακο PF-07321332, έναν αναστολέα πρωτεάσης που μπλοκάρει το ένζυμο το οποίο χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να πολλαπλασιαστεί. Θα χορηγηθεί σε συνδυασμό με χαμηλή δόση ριτοναβίρης, ενός παλαιότερου αντι-ιικού φαρμάκου που χρησιμοποιείται ευρέως σε συνδυαστικές θεραπείες για τον HIV.

Στη μελέτη θα συμμετάσχουν έως και 2.660 υγιείς εθελοντές 18 ετών και άνω, οι οποίοι ζουν στο ίδιο σπίτι με άτομα που έχουν διαγνωστεί με Covid-19.

Μια δεύτερη μελέτη θα εξετάσει το PF-07321332 σε μη νοσηλευόμενους ενήλικους ασθενείς με συμπωματική νόσο, αναφέρει το Reuters.

Μέχρι σήμερα, η μόνη αντι-ιική θεραπεία για την Covid-19 που έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ είναι η ρεμντεσιβίρη της Gilead Sciences, η οποία όμως χορηγείται ενδοφλεβίως.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η αμερικανική Merck ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές του πειραματικού φαρμάκου μολνουπιραβίρης για την πρόληψη της Covid-19.

Η υποψήφια θεραπεία δοκιμάζεται επίσης σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς για να διαπιστωθεί αν μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου

Κορωνοϊός: 2.130 τα νέα κρούσματα - 323 οι διασωληνωμένοι, 47 θάνατοι

Κρήτη - Κορωνοϊός: 94 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

ESPA BANNER