Κόσμος

Ομπάμα: Ο ρατσισμός είναι μάστιγα που πρέπει να πολεμήσουμε συλλογικά

μπαρακ ομπαμα

«Μάστιγα που πρέπει να πολεμήσουμε συλλογικά» χαρακτήρισε το φαινόμενο του ρατσισμού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με αφορμή την πολύνεκρη επίθεση στη Νότια Καρολίνα. Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε εναντίον όσων τον κατηγορούν ότι πολιτικοποιεί μια τραγωδία για να μιλήσει για αυστηροποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την οπλοκατοχή.

Σε ομιλία του στην αμερικανική διάσκεψη δημάρχων ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η δολοφονία εννέα ανθρώπων στην ιστορική αφροαμερικανική εκκλησία στο Τσάρλετον σημειώνει την ανάγκη εγρήγορσης ενάντια στον ρατσισμό.

«Τα προφανή κίνητρα του δράστη μάς υπενθυμίζουν πως ο ρατσισμός παραμένει μια μάστιγα που πρέπει να πολεμήσουμε συλλογικά» δήλωσε.

Αναφέρθηκε, όμως, και σε άλλες επιθέσεις, όπως στο σχολείο στο Νιούτον και στον κινηματογράφο στην Ορόρα, για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανάγκης μεταρρύθμισης της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής.

«Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για αυτό το θέμα ως πολίτες χωρίς να δαιμονοποιήσουμε όλους τους ιδιοκτήτες όπλων, που είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία νομοταγείς, αλλά επίσης χωρίς να υπονοούμε ότι όποια δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό αποτελεί μια ολοφάνερη συνωμοσία να κατασχέσουμε τα όπλα όλων» υποστήριξε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ασκήσει πίεση για αυστηρότερους ελέγχους, έπειτα από την επίθεση στο σχολείο στο Νιούτον το 2012, αλλά τα σχέδια του ματαιώθηκαν από το ισχυρό πολιτικά λόμπι όπλων και απέτυχε να πείσει το Κογκρέσο.

Σημειώνοντας πως περισσότεροι από 11.000 αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν σε περιστατικά ένοπλης βίας το 2013, ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε πως οι προτάσεις του ενδεχομένως «δεν θα είχαν αποτρέψει όλες τις πράξεις βίας», αλλά θα είχαν εμποδίσει κάποιες από αυτές.

Υποστήριξη, επίσης, ότι σε καμία άλλη προηγμένη χώρα του πλανήτη δεν καταγράφονται φόνοι σε αυτή την κλίμακα και με αυτή την συχνότητα. «Σε κάθε χώρα υπάρχουν βία, μίσος ή ψυχικά ασταθείς άνθρωποι. Αυτό που διαφέρει είναι πως δεν είναι κάθε χώρα γεμάτη από εύκολα προσβάσιμα όπλα» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι είναι απίθανο το Κογκρέσο να εργαστεί, στο άμεσο μέλλον, πάνω σε νέους νόμους ασφάλειας για τα όπλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως η κοινή γνώμη τελικά θα αλλάξει στάση και θα υποχρεώσει τους βουλευτές να δράσουν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Κόσμος

Προειδοποίηση ΝΑΤΟ για Ρωσία: Την καλούμε να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

νατο

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στη σημερινή σύνοδό τους να ενισχύσουν τη συμμαχία «ως το οργανωτικό πλαίσιο για τη συλλογική άμυνα της ευρωατλαντικής περιοχής, απέναντι σε όλες τις απειλές, απ’ όλες τις κατευθύνσεις».

Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου καταγγέλλεται η εντεινόμενη απειλή που συνιστά η στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας και καλείται η Μόσχα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

«Όσο η Ρωσία δεν δείχνει ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και δεν σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις και ευθύνες της, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα», προειδοποιούν οι ηγέτες στα συμπεράσματα της συνόδου τους.

Σημειώνεται ωστόσο ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση να αναπτύξουμε χερσαίους πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη», αλλά το ΝΑΤΟ θα απαντήσει» στο αυξανόμενο οπλοστάσιο της Ρωσίας. Επίσης, οι ηγέτες καλούν τη Μόσχα να άρει τον χαρακτηρισμό «εχθρική χώρα» για την Τσεχία και τις ΗΠΑ. Για την Κίνα, το ΝΑΤΟ εκφράζει «ανησυχία» για τις δεδηλωμένες φιλοδοξίες του Πεκίνου και την ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας αυτής, γεγονότα τα οποία χαρακτηρίζει «συστημικές προκλήσεις» για τη διεθνή τάξη.

Επίσης, καλεί το Ιράν να σταματήσει όλες τις πυραυλικές δραστηριότητές του ενώ διαβεβαιώνει ότι θα διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι, στην Καμπούλ.

«Δεδομένου ότι το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι είναι σημαντικό για να διατηρηθεί η διπλωματική και διεθνής παρουσία και για να συνδέεται το Αφγανιστάν με τον υπόλοιπο κόσμο, το ΝΑΤΟ θα παράσχει προσωρινή χρηματοδότηση ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση των δραστηριοτήτων αυτού του αεροδρομίου», αναφέρεται στο κείμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Μητσοτάκης σε Τζόνσον: Ασφαλής χώρα η Ελλάδα για τους Βρετανούς τουρίστες

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ράμα: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ