Κόσμος

ΟΗΕ: Το Ιράν προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικό υλικό

arheio_lipsis.jpg

Η Βρετανία ενημέρωσε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ότι το Ιράν, το οποίο διεξάγει διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις μεγάλες δυνάμεις, προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικό υλικό από δύο εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

"Η βρετανική κυβέρνηση ενημέρωσε (τους εμπειρογνώμονες) στις 20 Απριλίου 2015 ότι 'γνωρίζει την ύπαρξη ενός ιρανικού δικτύου που δραστηριοποιείται για την απόκτηση πυρηνικού υλικού το οποίο έχει σχέση με τις ιρανικές εταιρείες Centrifuge Technology Company (TESA) και Kalay Electric Company (KEC)'", επισημαίνεται στο έγγραφο.

Η KEC περιλαμβάνεται στον κατάλογο των φορέων στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τον ΟΗΕ, λόγω των σχέσεών της με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

"Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πληροφορία κοινοποιήθηκε αργά, οι εμπειρογνώμονες δεν μπόρεσαν να διερευνήσουν με ανεξάρτητο τρόπο αυτές τις πληροφορίες", προστίθεται στο έγγραφο.

Το Ιράν, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ, διεξάγει διαπραγματεύσεις με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) για μια τελική συμφωνία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου.

Οι χώρες της Δύσης θέλουν να διασφαλίσουν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης προορίζεται αποκλειστικά για μη στρατιωτική χρήση και η Ισλαμική Δημοκρατία, σε αντάλλαγμα, ζητεί την άρση των διεθνών κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία της.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στην επιτροπή του ΟΗΕ αρμόδια για τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν στις 21 Απριλίου.

Ωστόσο οι ειδικοί σημειώνουν ότι, γενικά, λίγες παραβιάσεις των κυρώσεων του ΟΗΕ έχουν επισημανθεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Κόσμος

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Με φυσική παρουσία η έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνέχεια σχετικής απόφασης της Συγκλήτου του (83η Συνεδρία, 12 Μαΐου 2021) και στο πνεύμα της σχετικής ανακοίνωσης της Συνόδου των Πρυτάνεων, επιβεβαιώνει την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2021-22 με φυσική παρουσία του συνόλου της ακαδημαϊκής του κοινότητας στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και την προσφορά των μαθημάτων των συμβατικών προγραμμάτων σπουδών με φυσική παρουσία. Η απόφαση αυτή υπόκειται σε επαναξιολόγηση ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας COVID-19.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ακολουθώντας όλα τα τελευταία διατάγματα του Υπουργείου Υγείας εφαρμόζει αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα για την προστασία της υγείας των φοιτητών/τριών, του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού και των επισκεπτών στο Πανεπιστήμιο με βάση τα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα της πανδημίας COVID-19. Η πρόσβαση στους χώρους του Πανεπιστημίου θα γίνεται με τη διενέργεια ελέγχου προσκόμισης αποδεικτικού στοιχείου -safe pass-, τόσο για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και για τους/τις επισκέπτες/τριες στην πανεπιστημιούπολη.

Εν μέσω των πρωτοφανών συνθηκών και προετοιμαζόμενοι για το νέο ακαδημαϊκό έτος, η ύψιστη προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου παραμένει η ασφάλεια και η υγεία της πανεπιστημιακής του κοινότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα προγράμματα σπουδών υλοποιούνται απρόσκοπτα τηρώντας τα υψηλότερα ακαδημαϊκά πρότυπα. Με την απόφασή του για έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2021-22 με φυσική παρουσία, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ενισχύει την προσπάθεια της Πολιτείας, ενθαρρύνοντας την ακαδημαϊκή του κοινότητα στον εμβολιασμό και συνδράμει στη συλλογική προσπάθεια για ανακοπή διασποράς της πανδημίας και των θλιβερών συνεπειών της στην Κύπρο και διεθνώς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Πρόστιμα σε εργοτάξια για ανασφάλιστους εργαζόμενους

Κρήτη: Συνεχείς περιπολίες και φύλαξη "πνευμόνων πρασίνου"

Κρήτη: Μαντινάδες εμπνευσμένες... από τον κορωνοϊό