Κόσμος

Νέες εξουσίες στον στρατό της Σλοβενιας προκειμένου να αντιμετωπίσει το προσφυγικό

size0.jpg

Η Σλοβενία, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη λόγω της άφιξης χιλιάδων ανθρώπων από την Κροατία, έδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα νέες εξουσίες στον στρατό της και ζήτησε επιπλέον οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα των προσφύγων και των μεταναστών .

Στη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε, το σλοβενικό κοινοβούλιο των 90 εδρών ενέκρινε, με ψήφους 66 υπέρ έναντι 5 κατά, μια επέκταση του νόμου για τις αρμοδιότητες του στρατού που προβλέπει ότι οι στρατιώτες θα συνδράμουν την αστυνομία στα σύνορα με την Κροατία έκτασης 670 χλμ.

Με τον νόμο αυτόν, οι σλοβένοι στρατώτες εξουσιοδοτούνται να βοηθήσουν την αστυνομία να πραγματοποιεί περιπολίες, να διαχειρίζεται τους μετανάστες, να τους ανακρίνει ή να επαναπροωθεί πολίτες στα σύνορα. Μέχρι τώρα ο σλοβενικός στρατός επιτρεπόταν να παράσχει μόνο τεχνική και επιμελητειακή υποστήριξη στις δυνάμεις της αστυνομίας.

Κόσμος

Συνελήφθη ο «Ελ Τσάπο» της Ασίας - Στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους

τσε τσι λοπ

Τον αρχηγό ενός από τα μεγαλύτερα καρτέλ ναρκωτικών του κόσμου συνέλαβε η αστυνομία της Ολλανδίας, μετά από ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Αυστραλία.

Ο Τσε Τσι Λοπ, είναι Καναδός πολίτης, γεννημένος στην Κίνα, θεωρείται εγκέφαλος της «The Company» μιας οργάνωσης που κυριαρχεί στο εμπόριο ναρκωτικών της Ασίας και του Ειρηνικού, με ετήσια έσοδα 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ολλανδικής αστυνομίας Τόμας Έϊλινγκ.

Ο ίδιος ήταν ένας από τους πιο καταζητούμενους δραπέτες σε παγκόσμιο επίπεδο, συγκρινόμενος με τον Μεξικάνο βαρόνο των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν.Η Αυστραλία τώρα ζητά την έκδοσή της προκειμένου να ξεκινήσει η δίκη του.

Ο Τσε αναμένεται ότι θα εκδοθεί, μετά την εμφάνισή του ενώπιον ενός δικαστή, σύμφωνα με τον ίδιο αστυνομικό εκπρόσωπο, που πρόσθεσε ότι η σύλληψή του έγινε από την αστυνομία, χωρίς να προκληθεί κάποιο επεισόδιο, στο αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ.

«Ο ίδιος, είχε ήδη συμπεριληφθεί στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους, ενώ η σύλληψή του, βασίστηκε σε πληροφορίες που λάβαμε» πρόσθεσε ο Έϊλινγκ.

Ο 57χρονος Τσε, είναι πρώην κατάδικος, ο οποίος προηγούμενα, ζούσε στο Τορόντο και μετακινούνταν μεταξύ του Μακάο, του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν, κατά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με αστυνομικούς των υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών από τέσσερις χώρες, αλλά και έγγραφα τα οποία ανέγνωσε το Reuters.

«Η σημασία της σύλληψης του Τσε δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Είναι μεγάλη και την περιμέναμε καιρό», δήλωσε ο Τζέρεμι Ντάγκλας, Περιφερειακός Εκπρόσωπος του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) στη Νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, αναφέρει το CNNi.

Ειδήσεις σήμερα

Μεξικό: Απανθρακωμένα πτώματα κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ

Κίνα: Διασώθηκαν 11 μεταλλωρύχοι που είχαν παγιδευτεί για 14 μέρες σε χρυσωρυχείο

Ισραήλ: Πρόταση για μεταφορά αερίου μέσω Τουρκίας