Κόσμος

Μάλι: Δεκάδες νεκροί σε μάχες στο Κιντάλ

μαλι

Μια παραστρατιωτική οργάνωση η οποία πρόσκειται στην κυβέρνηση του Μάλι ανέφερε ότι μέλη της σκότωσαν 20 αυτονομιστές σε τρεις ημέρες μαχών στην περιοχή του Κιντάλ, οι οποίες υπονομεύουν τις προσπάθειες να αποκατασταθεί η ειρήνη στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Τον απολογισμό αυτό έδωσε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Γκατιά, ο Φάχαντ Αγκ Αλμαχαμούντ.

Στον γειτονικό Νίγηρα πρόκειται την Τετάρτη να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην φιλοκυβερνητική οργάνωση-ομπρέλα Πλατφόρμα, στην οποία συμμετέχει η Γκατιά, και το Συντονιστικό των Κινημάτων του Αζαουάντ (CMA), στο οποίο κυριαρχούν οργανώσεις των Τουαρέγκ.

Ο στόχος των συνομιλιών είναι να αποκατασταθεί η συμφωνία ειρήνης που είχε συναφθεί τον Ιούνιο και είχε στόχο να επιτρέψει στον στρατό του Μάλι να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των ισλαμιστικών οργανώσεων, ορισμένες εκ των οποίων συνδέονται με την αλ Κάιντα.

«Οι μάχες τέλειωσαν τώρα και στα τρία μέτωπα. Το CMA ηττήθηκε παντού και υπέστη 20 απώλειες. Δεν υπήρξε καμιά στην δική μας πλευρά. Όλοι αυτοί οι θάνατοι ήταν για το τίποτα», δήλωσε ο Αλμαχαμούντ.

Σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι, τη MINUSMA, καθώς και την Πλατφόρμα, σημειώθηκαν μάχες στις πόλεις Ανεφί και Αμασέν στην περιοχή του Κιντάλ, έπειτα από επιθέσεις των αυτονομιστών εναντίον θέσεων των δυνάμεων της Πλατφόρμας. 

Ο Αγκ Αλμαχαμούντ είπε ότι η Πλατφόρμα κατέλαβε τη Ανεφί πριν από το μεσημέρι, ενώ ένας μαχητής του CMA επιβεβαίωσε ότι οι αντάρτες έχασαν την πόλη αυτή. Η MINUSMA απείλησε να επιβάλει κυρώσεις για τα βίαια επεισόδια.

«Ο αυξανόμενος αριθμός των παραβιάσεων (της εκεχειρίας) ανησυχεί βαθιά τη διεθνή κοινότητα... και δημιουργεί τον κίνδυνο να εμποδιστεί η πρόοδος για μια σταθερή και διαρκή ειρήνη».

Το Μάλι καταβάλει προσπάθειες να τερματίσει τον κύκλο των εξεγέρσεων των Τουαρέγκ που διαρκεί μια δεκαετία. 

Το 2012 οι αντάρτες είχαν σχηματίσει μια συμμαχία με ισλαμιστές και κατέλαβαν το βόρειο τμήμα της χώρας, εξωθώντας τη Γαλλία να επέμβει στρατιωτικά. Η επέμβαση διασκόρπισε τους ισλαμιστές και σηματοδότησε την ανάκτηση του ελέγχου στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, αλλά δεν εξάλειψε την απειλή.

Η βία στο Μάλι κλιμακώνεται ξανά και επεκτείνεται προς νότο, γεγονός που αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση να τερματίσει τις εντάσεις με τους Τουαρέγκ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Κόσμος

Κορωνοϊός: Η νέα μετάλλαξη Δέλτα Plus στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας

κορωνοϊός

Οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία παρακολουθούν στενά μια νέα μετάλλαξη (την ΑΥ.4.2.) της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού, η οποία προκαλεί έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times, το 6% των νέων περιστατικών Covid-19, που έχουν αναλυθεί γενετικά, οφείλονται στη νέα αυτή μετάλλαξη, γνωστή και ως Δέλτα+ (Delta Plus).

Ήδη οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσο πρόκειται για μια νέα απειλή, αν και οι ειδικοί θεωρούν απίθανο να διαφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια. Μέχρι στιγμής δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή που αποτελεί πηγή ανησυχίας (variant of concern). H Δέλτα είχε αποκτήσει αυτόν τον χαρακτηρισμό φέτος τον Μάιο, αφότου είχε πλέον υπερκεράσει την παραλλαγή Άλφα, λόγω αυξημένης μεταδοτικότητας.

Η ΑΥ.4.2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο και έκτοτε αργά αλλά σταθερά εξαπλώνεται. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι σημαντικά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

Ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) δήλωσε ότι «δυνητικά είναι ένα οριακά πιο μολυσματικό στέλεχος. Σίγουρα δεν συγκρίνεται με αυτό που είδαμε με την Άλφα και τη Δέλτα, οι οποίες ήσαν 50% έως 60% πιο μεταδοτικές». Εκτίμησε ότι «πιθανώς είναι έως 10% πιο μεταδοτική… Σε αυτό το στάδιο θα έλεγα να περιμένουμε και να δούμε, χωρίς πανικό. Μπορεί να είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά όχι κάτι τελείως καταστροφικό όπως αυτό που είδαμε προηγουμένως».

Λίγα κρούσματα της Δέλτα+ έχουν εντοπιστεί επίσης στις ΗΠΑ και στη Δανία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός - Καπραβέλος: Εκκληση στην κυβέρνηση να ξανασκεφτεί τις παρελάσεις με κόσμο

Κορωνοϊός: Αρνητής παραμένει... άταφος επειδή οι συγγενείς του δεν έχουν πειστεί ότι πέθανε από τον ιό!

Ελλάδα: Ιστορικά υψηλή επίδοση στον δείκτη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

ESPA BANNER