Διεθνή

Καναδάς: Πέντε νεκροί από τη βύθιση πλοίου παρακολούθησης φαλαινών

canada.jpg

Ένα καναδικό πλοίο παρακολούθησης φαλαινών στο οποίο επέβαιναν 27 άνθρωποι βυθίστηκε την Κυριακή (25/10/2015) ανοικτά των ακτών της Βρετανικής Κολομβίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, ενώ η τύχη ενός ακόμη αγνοείται, ανέφεραν αξιωματούχοι των υπηρεσιών διάσωσης.

Στρατιωτικό ελικόπτερο διάσωσης και ένα αεροσκάφος στάλθηκαν στην περιοχή ανοικτά των ακτών του Τοφίνο όταν το σκάφος έστειλε σήμα κινδύνου γύρω στις 5 μ.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με το JRCC. Πολλά άλλα σκάφη της ακτοφυλακής συμμετέχουν στην έρευνα ανοικτά της ανώμαλης δυτικής ακτής του Βανκούβερ Άιλαντ. Είκοσι ένας άνθρωποι είχαν διασωθεί όταν η έρευνα αναστάληκε αργά το βράδυ, δήλωσε η Μελίσα Κάι, εκπρόσωπος του Κοινού Συντονιστικού Κέντρου Διάσωσης (JRCC).

Την υπόθεση ανέλαβε τώρα η καναδική αστυνομία, είπε η Κάι, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Δεκαοκτώ άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο του Τοφίνο, από τους οποίους οι τρεις διακομίστηκαν σε άλλα ιατρικά κέντρα του νησιού, δήλωσε εκπρόσωπος του Island Health, η Βαλ Ουίλσον. Όλων η κατάσταση είναι σταθερή και ορισμένοι έχουν ήδη πάρει εξιτήριο, είπε.
Νωρίτερα, στρατιωτικά αεροσκάφη και σκάφη της ακτοφυλακής φώτισαν την περιοχή όπου το σκάφος παρέμεινε μισοβυθισμένο, οκτώ ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του Τοφίνο.

Ο διευθυντής του εστιατορίου Shelter στο Τοφίνο δήλωσε πως αλιείς και αλιευτικές εταιρίες συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης, με περίπου 15-20 σκάφη να φεύγουν από την τουριστική πόλη.

Το Τοφίνο, μια κοινότητα περίπου 2.000 ανθρώπων στις δυτικές ακτές του Βανκούβερ Άιλαντ, είναι δημοφιλής προορισμός για τους σέρφερ, τους πεζοπόρους και τους παρατηρητές φαλαινών από ολόκληρο τον κόσμο.

"Όλη μας η προσοχή στρέφεται τώρα στους επιβάτες και στο πλήρωμά μας, έτσι θα δίνουμε πληροφορίες όποτε ο χρόνος είναι κατάλληλος", δήλωσε ένα μέλος του προσωπικού του Σταθμού Φαλαινών και των Κέντρων Εξερεύνησης Τζέιμι τα οποία διαχειρίζονται το σκάφος, το Leviathan II.

Το 1998 ένα σκάφος της ίδιας εταιρίας βυθίστηκε κοντά στο Τοφίνο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο καπετάνιος και ένας γερμανός τουρίστας.
Ο Τζον Φόρντε, που εργάζεται για ένα άλλο τουριστικό γραφείο, δήλωσε πως οι επιβάτες σε ένα σκάφος παρόμοιο με το Leviathan II, μία τρικάταρτη θαλαμηγός μήκους 65 ποδιών που μπορεί να μεταφέρει έως και 46 ανθρώπους, δεν είναι υποχρεωμένοι να φορούν τα σωσίβιά τους. Το σκάφος, όπως και τα φέρι, είναι υποχρεωμένο μόνο να είναι εφοδιασμένο με σωσίβια.

"Το ύψος των κυμάτων εκεί ήταν τρία με τέσσερα μέτρα, πραγματική τρικυμία, αλλά δεν είχε πολύ άνεμο ούτε ήταν τόσο ασυνήθιστες οι συνθήκες για τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε σε τακτική βάση εκεί", ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο Global ο Φόρντ, που συμμετείχε για πολλές ώρες στην επιχείρηση διάσωσης.