Κόσμος

Καθυστερήσεις σε εκατοντάδες πτήσεις στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ

452534810.jpg

Πολύωρες καθυστερήσεις στις πτήσεις καταγράφονται εδώ και ώρες σε αεροδρόμιαστις βορειοανατολικές ακτές των ΗΠΑ έπειτα από μια βλάβη στο πληροφοριακό σύστημα του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι καθυστερήσεις συνεχίσουν να καταγράφονται σε εκατοντάδες πτήσεις, πολλές ώρες μετά τη βλάβη, σύμφωνα με τον ιστότοπο Flightaware. Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) «διέγνωσε ένα πρόβλημα αυτόματης διαχείρισης σε ένα κέντρο ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στο Λίσμπουργκ της Βιρτζίνια (ανατολικά)» επισημαίνει σε ένα δελτίο τύπου η FAA.

Αυτό το κέντρο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση ενός μεγάλου μέρος της εναέριας κυκλοφορίας στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ μεταξύ της Νέας Υόρκης βόρεια και της Ουάσιγκτον νότια.
Η FAA ανακοίνωσε απλά ότι ορισμένες πτήσεις ενδέχεται να καθυστερήσουν να απογειωθούν ή να προσγειωθούν και δεν έδωσε καμία εξήγηση σχετικά με τα αίτια της βλάβης. Εντούτοις, ένας υπεύθυνος, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανέφερε ότι η βλάβη δεν οφείλεται ούτε σε ένα ατύχημα ούτε σε επίθεση χάκερ.

«Εξαιτίας μιας βλάβης στο πληροφοριακό σύστημα στο DC Center, οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις στα αεροδρόμια BWI (Βαλτιμόρη), Reagan και Dulles (Ουάσιγκτον) έχουν μειωθεί στο ελάχιστο» γνωστοποίησαν με ένα μήνυμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου BWI.

«Υπάρχει ένα πρόβλημα με τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας και όλες οι πτήσεις στην ανατολική ακτή της εταιρείας μας έχουν επηρεαστεί» ανακοίνωσε επίσης η American Airlines, που επιχειρεί, όπως και οι υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες της περιοχής, να καθησυχάσουν τους επιβάτες που δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ το αεροδρόμιο JFK λειτουργεί κανονικά, ωστόσο στο διεθνές αεροδρόμιο IAD στην Ουάσιγκτον καταγράφονταν καθυστερήσεις διάρκειας δύο ωρών στις 21:45 ώρα Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Κόσμος

Κορωνοϊός: Νέο εμβόλιο ειδικό για τη μετάλλαξη Δέλτα ετοιμάζουν επιστήμονες της Οξφόρδης

εμβολιο

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης -οι ίδιοι που βρίσκονται πίσω από το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca- άρχισαν να αναπτύσσουν ένα νέο εμβόλιο ειδικά κατά του στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού. Η εργασία τους βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και το εμβόλιο ουσιαστικά θα αποτελεί μια τροποποίηση του αρχικού εμβολίου που είχαν δημιουργήσει.

Μια πηγή σχετική με θέμα δήλωσε στη βρετανική «Ιντιπέντεντ» ότι η ανάπτυξη μιας νέας εκδοχής του εμβολίου γίνεται εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και των θανάτων στη Βρετανία, «προκειμένου να υπάρχει κάτι στο ράφι έτοιμο για μαζική παραγωγή, αν χρειαστεί». Δεν διευκρινίστηκε σε πόσο χρόνο θα είναι έτοιμο το εμβόλιο.

Δεν είναι επίσης σαφές αν το νέο εμβόλιο έχει να κάνει και με την εμφάνιση στη χώρα της νέας παραλλαγής Δέλτα+ (Delta Plus) που σταδιακά κερδίζει έδαφος και η οποία φαίνεται να είναι κάπως πιο μεταδοτική (κατά 10% έως 15% σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις) από την «κανονική» Δέλτα. Στις αρχές Οκτωβρίου σχεδόν το 10% των νέων κρουσμάτων στην Αγγλία οφείλονταν στη Δέλτα+.

Ο Έλληνας καθηγητής βιολογίας Άρης Κατζουράκης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέφερε ότι αν η εκτίμηση περί μεγαλύτερης κατά 10-15% μεταδοτικότητας επιβεβαιωθεί, τότε η Δέλτα+ (γνωστή και ως μετάλλαξη ΑΥ.4.2) «θα επικρατήσει τελικά».

Εν όψει και των ολοένα αυξανόμενων αναγκών διεθνώς για τη διενέργεια τρίτης ενισχυτικής δόσης, οι ερευνητές της Οξφόρδης εκτίμησαν ότι δεν θα είναι δύσκολο να κάνουν τις αναγκαίες τροποποιήσεις, ώστε το νέο εμβόλιο να εστιάσει στο στέλεχος Δέλτα. Η εταιρεία Pfizer έχει ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αναπτύξει ένα εμβόλιο που θα στοχεύει στη Δέλτα, ενώ και η Moderna έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε εύκολα να αναπροσαρμόσει το δικό της εμβόλιο, προκειμένου να καλύψει νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός: Χωρίς εμβόλιο οι άνθρωποι θα μολύνονται ξανά από τον κορωνοϊό κάθε 16 μήνες

Λουμπούνης - Κορωνοϊός: Τρεις στους τέσσερις Κρητικούς είναι θωρακισμένοι

Ιδρυμα Γκέιτς: Θα χρηματοδοτήσει την πρόσβαση των φτωχών χωρών

ESPA BANNER