Κόσμος

Ιταλία: Χίλιους πρόσφυγες ξέβρασε η θάλασσα νότια της Σικελίας

metanastes.jpg

Από την Κυριακή το πρωί παρασχέθηκε βοήθεια στους επιβαίνοντες σε δεκατέσσερα πλεούμενα νότια της Σικελίας, σε λιβυκά χωρικά ύδατα, όπως έκανε γνωστό, εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φεντερίκο Φόσσι.

Πρόκειται για παροχή βοήθειας στα πλαίσια της σχετικής αποστολής της Frontex, υπό τον συντονισμό του λιμενικού σώματος της Ιταλίας.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες που διασώθηκαν είναι περίπου χίλιοι πεντακόσιοι. 

Έντεκα επιχειρήσεις έχουν ολοκληρωθεί, ενώ άλλες τρεις αναμένεται να λήξουν αίσια μέχρι το βράδυ.

Οι μετανάστες μεταφέρονται σε λιμάνια της Κάτω Ιταλίας και όπως είχε συμβεί και τους περασμένους μήνες, υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα στην εξεύρεση χώρων προσωρινής φιλοξενίας και παραμονής.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, από τη σύνοδο των G7 η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Γερμανία τόνισε ότι «οι προτάσεις που έχουν γίνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι αυτή την στιγμή, σε ό,τι αφορά την κατανομή των μεταναστών ανάμεσα στα διάφορα κράτη μέλη, είναι σαφώς ανεπαρκείς. 

Σε ότι αφορά τους μετανάστες χρειάζονται κανόνες για να μην αφεθεί μόνη η Ιταλία», ενώ επανέλαβε ότι «η χώρα του προσπαθεί να πετύχει και την κινητοποίηση των ευρωπαίων εταίρων».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κόσμος

Νέα Ζηλανδία: Τρόμος με τα 8,1 Ρίχτερ και την προειδοποίηση για τσουνάμι

νεα ζηλανδία τσουνάμι

Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι στις παραθαλάσσιες περιοχές της Νέας Ζηλανδίας καθώς έληξε ο συναγερμός από το τσουνάμι που προκλήθηκε μετά τον σεισμό των 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός που έγινε σε θαλάσσια περιοχή στις νήσους Kermadec που απέχουν περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βόρειας Νήσου της Ζηλανδίας, προκάλεσε συναγερμό καθώς ακολούθησε δύο ισχυρότατους σεισμούς μεγέθους 7,3 και 7,4 Ρίχτερ. Παρά τους ισχυρότατους σεισμούς και το τσουνάμι (μικρότερης δυναμικής απ’ ότι αναμενόταν) δεν υπάρχουν ως τώρα καταγεγραμμένοι τραυματισμοί στη χώρα.

 

 

 

Αμεσα ήχησαν οι σειρήνες καθώς ακολούθησαν απανωτές ειδοποιήσεις για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό, με τις εκτιμήσεις να έκαναν λόγο για κύματα τριών μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Η θάλασσα υποχωρεί - Οι κάτοικοι ανησυχούν! (φωτογραφίες)

Σεισμός στην Ελασσόνα: Βυθίστηκε 38 εκ. η γη ανατολικά του Τυρνάβου

13033 - κορωνοϊός: Διευκρινίσεις για τους κωδικούς 2 και 6