Κόσμος

Η Αυστραλία ανακαλεί τον πρεσβευτή της μετά τις εκτελέσεις στην Ινδονησία

image-20150428-7100-1m2q3yj.jpg

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή της χώρας του στην Ινδονησία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτέλεση δύο Αυστραλών οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών.

“Σεβόμαστε την εθνική κυριαρχία της Ινδονησίας, αλλά οικτίρουμε αυτό που συνέβη και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε”, τόνισε ο Άμποτ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

“Θέλω να τονίσω ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική σχέση ανάμεσα στην Αυστραλία και την Ινδονησία, όμως υπέστη πλήγμα ως αποτέλεσμα αυτού που συνέβη τις τελευταίες ώρες”, πρόσθεσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Μιουράν Σουκουμαράν και ο Άντριου Τσαντ οδηγήθηκαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα μαζί με άλλους έξι καταδικασθέντες για διακίνηση ναρκωτικών από διάφορες χώρες λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) σήμερα, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης της Ινδονησίας και της Αυστραλίας.

Ο πρεσβευτής Πολ Γκίμπσον πρόκειται να επιστρέψει στην Αυστραλία περί τα τέλη της εβδομάδας, διευκρίνισε η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ.

Κόσμος

Ερντογάν: Παραλήρημα για την καταδίκη από τον ΟΗΕ: «Δέχθηκαν την ελληνική μαύρη προπαγάνδα»!

ερντογάν κατεχόμενα

Με παραληρηματικού χαρακτήρα ανακοίνωση απάντησε η Άγκυρα το βράδυ της Παρασκευής, στην ομόφωνη και κατηγορηματική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καταδίκασε τις προκλήσεις Ερντογάν-Τατάρ στην επέτειο της εισβολής στην Κύπρο,  με την ανακοίνωση του ανοίγματος  μέρους της Αμμοχώστου. 

«Απορρίπτουμε την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται σε δισέλιδη ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «τέτοιες δηλώσεις βασίζονται στην μαύρη προπαγάνδα και τους αβάσιμους ισχυρισμούς της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι η Αμμόχωστος δεν είναι έδαφος της ΤΔΒΚ (σ.σ του ψευδοκράτους των Κατεχομένων), ότι η ΤΔΒΚ θα φέρει εποίκους στην περιοχή που «ανοίγει» και ότι θα υφαρπάξει περιουσίες».

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιχειρεί να παρουσιάσει την επέκταση του ανοίγματος -μέσω του αποχαρακτηρισμού του από στρατιωτική ζώνη- περιοχών της Αμμοχώστου, ως μία πράξη... καλής θέλησης, με τον ισχυρισμό ότι δεν παραβιάζονται οι προηγούμενες αποφάσεις του Σ.Α του ΟΗΕ από τις τουρκοκυπριακές Αρχές.

Η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει την «δέσμευση» Ερντογάν ότι το «πιλοτικό» -όπως το χαρακτηρίζει- άνοιγμα της Αμμοχώστου δεν πρόκειται να βλάψει τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών που έχουν στερηθεί τις περιουσίες τους επί 47 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσσφύγουν σε τουρκοκυπριακή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την δικαιοδοσία του ψευδοκράτους. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν παραβιάζονται ούτε δικαιώματα ιδιοκτησίας ούτε τα ψηφίσματα ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ούτε το διεθνές δίκαιο. 

Επισήμανε δε ότι όλες οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όχι μόνο του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, ακόμα και της Ρωσίας, γίνονται επειδή δε θέλει κανένας το τουρκοκυπριακό κράτος να αναγνωριστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μισέλ: Οι ανακοινώσεις Ερντογάν για άνοιγμα των Βαρωσίων αυξάνουν τις εντάσεις

Κυπριακό: Οι ΗΠΑ λένε «όχι» στη δημιουργία των δύο κρατών

Μέρκελ: Ίσες αποστάσεις για τις προκλήσεις Ερντογάν στην Κύπρο