Κόσμος

Επιφυλάξεις για την κατασκευή φράχτη στα σύνορα Ουγγαρίας - Σερβίας

border_fence.jpg

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα τις επιφυλάξεις της σε σχέση με το σχέδιο κατασκευής από την Ουγγαρία ενός φράχτη στα σύνορά της με τη Σερβία προκειμένου να ανακόψει την είσοδο μεταναστών, υπενθυμίζοντας ότι μόλις "πρόσφατα" καταρρίφθηκαν τα τείχη στην Ευρώπη, σε μία έμμεση αναφορά στο αποκαλούμενο "σιδηρούν παραπέτασμα".

"Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν εναλλακτικά μέτρα", δήλωσε η εκπρόσωπος Νατάσα Μπερτό, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Μόλις πρόσφατα καταρρίψαμε τα τείχη στην Ευρώπη, δεν θα πρέπει να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε νέα", πρόσθεσε, αναφερόμενη στην απόφαση της Ουγγαρίας να ανοίξει σταδιακά τα σύνορά της με την Αυστρία το 1989, προκαλώντας ένα κίνημα ανοίγματος των συνόρων της ανατολικής με τη δυτική Ευρώπη που κορυφώθηκε με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου εκείνο τον Νοέμβριο.

Η Ουγγαρία προβλέπει την κατασκευή ενός φράχτη ύψους τεσσάρων μέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία, έκτασης 175 χλμ., μία απόφαση που "εξέπληξε και σόκαρε" το Βελιγράδι.

Η Βουδαπέστη δηλώνει πως 54.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο έχουν φθάσει στη χώρα από τον Ιανουάριο έναντι 2.000 καθ΄όλη τη διάρκεια του 2012. Τα έργα κατασκευής του φράχτη θα ξεκινήσουν "μόλις τελειώσει η προπαρασκευαστική φάση", κάτι που προβλέπεται να γίνει στις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με την ουγγρική κυβέρνηση.

Ο Ζόραν Κόβατς, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, όταν ρωτήθηκε σήμερα από το Γαλλικό Πρακτορείο, απέρριψε κάθε σύγκριση με το "σιδηρούν παραπέτασμα" που κατέρρευσε το 1989. "Οι λανθασμένοι ιστορικοί παραλληλισμοί δεν θα βοηθήσουν την Ευρώπη να απαντήσει σε μία νέα πρόκληση. Δεν έχουμε να κάνουμε σήμερα με ένα διευρωπαϊκό πρόβλημα όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου", αλλά με "ανθρώπους που φθάνουν από τρίτες χώρες", υπογράμμισε.

"Τα κράτη μέλη έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των συνόρων τους, επαφίεται σε αυτά να διασφαλίσουν ότι τα εξωτερικά σύνορά τους είναι ασφαλή", παραδέχθηκε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Νατάσα Μπερτό. "Ωστόσο, κάθε μέτρο (...) πρέπει να συνάδει πραγματικά με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις διεθνείς υποχρεώσεις της ΕΕ" στον τομέα της υποδοχής αιτούντων άσυλο και προσφύγων, καθώς και με την "ανθρωπιστική αρχή της μη απέλασης".

Όταν ρωτήθηκε για τους φράχτες που έχουν κατασκευαστεί από την Ισπανία στους θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια στο Μαρόκο και από την Ελλάδα στα σύνορά της με την Τουρκία, η Μπερτό επανέλαβε τις επιφυλάξεις των Βρυξελλών και δήλωσε πως "η Ευρωπαϊκή Ένωση ποτέ δεν τους χρηματοδότησε".

"Σε ό,τι αφορά τους φράχτες στην Ισπανία και στην Ελλάδα, τα αιτήματα για επιχορήγηση απορρίφθηκαν, επειδή η Επιτροπή δεν πιστεύει πως είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη διαχείριση των συνόρων", επέμεινε.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες χαρακτήρισε "πολύ άσχημη" την απόφαση της Βουδαπέστης, εκτιμώντας πως κινδυνεύει να "ενισχύσει" τη δραστηριότητα των διακινητών και την ευάλωτη θέση των μεταναστών.

"Για μένα πρόκειται για την εθνικιστική-λαϊκιστική απάντηση σε αυτό το πρόβλημα (…) ακριβώς το αντίθετο από εκείνο που πρέπει να γίνει για να το διαχειριστούμε. Οι διακινητές θα έχουν πάντα ένα προβάδισμα", δήλωσε ο Φρανσουά Κρεπό, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των μεταναστών, κάνοντας έναν παραλληλισμό με την απαγόρευση που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες πριν από έναν αιώνα.

"Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ένα σύνορο που παραμένει διαπερατό για εκείνους οι οποίοι έρχονται να ζητήσουν άσυλο", σημείωσε από την πλευρά του ο Τζον Νταλουίζεν της Διεθνούς Αμνηστίας, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα ενώπιον των δημοσιογράφων στην πρωτεύουσα της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος

Ακάρ: Επιμένει σε «Γαλάζια Πατρίδα» και ζητά να μην εξοπλίζεται η Ελλάδα

χουλουσί ακάρ

Επιμένει στην ρητορική προκλήσεων η Τουρκία με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, να προβαίνει εκ νέου σε τοποθετήσεις περί «Γαλάζιας Πατρίδας» κατηγορώντας μάλιστα την Ελλάδα για προβοκατόρικες ενέργειες.

«Δεν έχουμε βλέψεις, νομικά, για τη γη όποιουδήποτε. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι, και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, και τα συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας μας συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», ανέφερε.

Παράλληλα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να εξοπλίζεται, χαρακτηρίζοντας αυτό ως το μάταιο.

«Κάποιες φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις προβοκατόρικες ενέργειες των Ελλήνων ομολόγων μας. Για παράδειγμα; Υπάρχει η Συμφωνία των Αθηνών που συνάψαμε αμοιβαία το 1988. Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε ότι παρόλο που υπάρχει συμφωνία για μορατόριουμ και για μη διεξαγωγή δραστηριοτήτων όπως ασκήσεις μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου και στις εθνικές μας εορτές, αυτό δεν τηρείται», είπε.

Ο Ακάρ πρόσθεσε ακόμη πως «η μεγαλύτερη ζημιά στις μάταιες προσπάθειες του Έλληνα γείτονά μας θα είναι για τον ελληνικό λαό. Οι πόροι του ελληνικού λαού δεν πρέπει να χαθούν».

Συνέχισε λέγοντας ότι «είμαστε υπέρ του να μοιραστούμε τον πλούτο αυτής της περιοχής μεταξύ των χωρών μας, με δίκαιο τρόπο και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, και να οικοδομήσουμε μαζί ένα ειρηνικό μέλλον».

 

Διαβάστε επίσης:

Κρητικός Αρχιμανδρίτης: Αν είχα γυρίσει νωρίτερα, θα ήμουν χωρίς πρόσωπο

Κρήτη: Αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι!

Καύσωνας: Τέσσερα έξυπνα κόλπα για να δροσιστούμε