Κόσμος

Εκτός Γαλλίας 1.000 πρόσφυγες μετά την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων

μεταναστες γαλλια

Η είσοδος σχεδόν 1.000 ανθρώπων στη Γαλλία απετράπη μετά την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα, που επιβλήθηκαν με σκοπό να ενισχύσουν την ασφάλεια της διάσκεψης για το κλίμα (COP21) και να ελαχιστοποιήσουν τον «τρομοκρατικό» κίνδυνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ.

Αφότου επανήλθαν οι έλεγχοι, στις 13 Νοεμβρίου, «σχεδόν 1.000 άνθρωποι εμποδίστηκαν από το να εισέλθουν στην εθνική επικράτεια λόγω του κινδύνου που οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να αντιπροσώπευαν για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια στη χώρα μας», δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια επίσκεψής του στο Στρασβούργο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Συνολικά, «σχεδόν 15.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες και τελωνειακοί έχουν κινητοποιηθεί στο σύνολο των συνόρων μας και κυρίως στα βόρεια σύνορα» διευκρίνισε ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε ένα σημείο ελέγχου στη γαλλο-γερμανική μεθόριο.

Η Γαλλία επανέφερε κατ΄εξαίρεση τους ελέγχους στα σύνορά της την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου στο πλαίσιο σειράς μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας εν όψει της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα, της COP21, που αρχίζει τη Δευτέρα τις εργασίες της στο Παρίσι παρουσία περίπου 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Μερικές ώρες αργότερα, τζιχαντιστές πραγματοποίησαν τις πιο φονικές επιθέσεις στην ιστορία της χώρας προκαλώντας 130 θανάτους και η κυβέρνηση, που κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αποφάσισε να παρατείνει τους ελέγχους αυτούς «για όσο καιρό υφίσταται η τρομοκρατική απειλή».

Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας στο πλαίσιο του χώρου Σένγκεν, αλλά οι ευρωπαϊκοί κανόνες προβλέπουν έκτακτες καταστάσεις στις οποίες οι έλεγχοι μπορούν να επανέρχονται.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Κόσμος

Τσέρνομπιλ, 35 χρόνια μετά: Η ραδιενέργεια «δεν πέρασε στα παιδιά» λέει έρευνα

τσερνομπιλ

Δεν υπήρξε καμία «πρόσθετη βλάβη στο DNA» των παιδιών που γεννήθηκαν από γονείς που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία από την έκρηξη του Τσέρνομπιλ πριν γίνει η σύλληψη.

Αυτό προκύπτει από την πρώτη έρευνα που διενεργείται προκειμένου να μελετηθούν τα γονίδια των παιδιών, οι γονείς των οποίων είχαν επιφορτιστεί στον καθαρισμό του εργοστασίου μετά το πυρηνικό ατύχημα.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν συλλάβει τα παιδιά τους μετά την καταστροφή και γέννησαν μεταξύ 1987 και 2002.

Η έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Science» δεν εντόπισε μεταλλάξεις που να σχετίζονται με την έκθεση των γονιών στη ραδιενέργεια, αναφέρει το BBC.

Στις 26 Απριλίου συμπληρώνονται 35 χρόνια από τον πυρηνικό όλεθρο του Τσερνόμπιλ το 1986, όταν ένας αντιδραστήρας στο εργοστάσιο, που βρίσκεται περίπου 108 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας του Κιέβου, εξερράγη κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής ασφάλειας.

Το αποτέλεσμα ήταν το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία, που έστειλε σύννεφα ακτινοβολίας σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τις περιοχές όπου έμεναν.

Τριάντα ένας εργάτες και πυροσβέστες πέθαναν αμέσως μετά την καταστροφή, κυρίως λόγω οξείας ακτινοβολίας.

Χιλιάδες περισσότεροι αργότερα υπέκυψαν σε ασθένειες που σχετίζονται με την ακτινοβολία, όπως ο καρκίνος, αν και ο συνολικός αριθμός των θανάτων και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία παραμένουν αντικείμενο έντονης συζήτησης.

Τώρα, η Ουκρανία ζητά ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που σήμερα περιβάλλεται από ερείπια και εγκαταλελειμμένα κτήρια να αναδειχθεί σε τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

«Πιστεύουμε ότι η καταχώριση του Τσερνόμπιλ στον κατάλογο της κληρονομιάς της UNESCO είναι ένα πρώτο και σημαντικό βήμα προς την μετατροπή αυτού του υπέροχου τόπου ως μοναδικού προορισμού ενδιαφέροντος για ολόκληρη την ανθρωπότητα», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας Ολεξαντρ Τκατσένκο.

«Η σημασία του Τσερνόμπιλ «απλώνεται» πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της Ουκρανίας... Δεν αφορά απλά μια εκδήλωση στην μνήμη των θυμάτων, αλλά και την ιστορία και τα δικαιώματα των ανθρώπων», λέει στο Reuters.

ειδησεις σημερα 

ΠΟΥ: Χρειαζόμαστε και άλλα στοιχεία από χώρες εκτός Ευρώπης για την AstraZeneca

ΗΠΑ - Βίντεο σοκ: Αστυνομικός στην Καλιφόρνια πυροβολεί και σκοτώνει άστεγο

Αγωνία για το υποβρύχιο στην Ινδονησία: Εντοπίστηκε «αντικείμενο»