Κόσμος

Εκρηκτική κατάσταση στη Γάζα - Έξι Παλαιστίνοι νεκροι από πυρά Ισραηλινών

gaza.jpg

Εκρηκτικό σκηνικό διαμορφώνεται πλέον στη Μέση Ανατολή καθώς διαχέεται στη Λωρίδα της Γάζας η βία που σαρώνει επί μέρες την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά και πάνω από 60 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στον συνοριακό φράχτη ανατολικά της Πόλης της Γάζας και κοντά στην Χαν Γιουνίς.

Εκατοντάδες τραυματίες την ίδια ώρα σε συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη και μπαράζ επιθέσεων με μαχαίρια στο Ισραήλ. Για την έναρξη νέας Ιντιφάντα μιλά ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς...

Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ προς την πλευρά Παλαιστινίων που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στον συνοριακό φράχτη ανατολικά της Πόλης της Γάζας πετώντας πέτρες και βάζοντας φωτιά σε λάστιχα.

Κατά τον ισραηλινό στρατό, οι Παλαιστίνιοι έφτασαν σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από τον συνοριακό φράχτη και οι στρατιώτες «πυροβόλησαν κατά των υποκινητών για να σταματήσουν την προέλασή τους και να διαλύσουν τους ταραξίες».

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άνοιξαν πυρ Ισραηλινοί σκοπευτές από θέσεις κατά μήκος του φράχτη περίπου 400 μέτρα μακριά από το σημείο της διαδήλωσης αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ.

Τρεις εικοσάχρονοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην περιοχή, ενώ λίγο αργότερα έπεσαν νεκροί ένας 15χρονος και ένας 22χρονος κοντά στην Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Ma'an. Έως το απόγευμα τα θύματα είχαν γίνει έξι με τον θάνατο ενός ακόμη 20χρονου -πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών στη Γάζα από τη σύγκρουση του 2014.

Η διαδήλωση στη Γάζα ακολούθησε «διακήρυξη» του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε μετά την προσευχή της Παρασκευής για την έναρξη νέας παλαιστινιακής εξέγερσης.

«Σήμερα είναι Παρασκευή, αυτή είναι ημέρα οργής. Είναι η ημέρα που θα σηματοδοτεί την έναρξη νέας Ιντιφάντα σε ολόκληρη τη γη της Παλαιστίνης. Δίνουμε την ψυχή και το αίμα μας για την Ιερουσαλήμ. Η Γάζα είναι απόλυτα έτοιμη» δήλωσε ο Χανίγε χαρακτηρίζοντας τον κύκλο βίας που έχει ανοίξει ως νέα παλαιστινιακή εξέγερση.

Όλοι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να υπερασπίσουν το συγκρότημα του τεμένους Αλ-Ακσά στην Ιερουσαλήμ -εστία του νέου κύκλου βίας που έχει ξεσπάσει από την 1η Οκτωβρίου- δήλωσε ο Χανίγε και χαιρέτισε ως «ήρωες» τους δράστες επθέσεων με μαχαίρια κατά Ισραηλινών.

Εκ μέρους του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης δεν έχει υπάρξει επί του παρόντος κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις του Ισμαήλ Χανίγε.

Στη Δυτική Όχθη σημειώνεται επίσης συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών στρατιωτών με δημοσιογραφικές αναφορές που επικαλούνται ιατρικές πηγές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 272 τραυματίες, οι 24 από πραγματικά πυρά. Το πρακτορείο Ma'an κάνει λόγο για δεκάδες τραυματίες από πλαστικές σφαίρες στη Χεβρώνα και ρίψη δακρυγόνων στη Ναμπλούς.

Την ίδια στιγμή, στην Ιερουσαλήμ οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας -που έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού εν μέσω των αλλεπάλληλων επιθέσεων με μαχαίρια- απαγόρευσαν την είσοδο Παλαιστινίων ανδρών κάτω των 45 ετών στο συγκρότημα του Όρους του Ναού, όπου βρίσκεται το τέμενος του Αλ Ακσά.

Μόνο την Παρασκευή σημειώθηκαν τέσσερις επιθέσεις -με δράστες τρεις Παλαιστινίους και έναν Ισραηλινό-.

Τέσσερις Ισραηλινοί έχουν πέσει νεκροί σε ανάλογες επιθέσεις σε μία εβδομάδα κλιμακούμενης βίας που θυμίζει εποχές Ιντιφάντα με «εστία» και πάλι το τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ. Πέντε Παλαιστίνιοι, οι τρεις εκ των οποίων δράστες επιθέσεων κατά Ισραηλινών στην Ιερουσαλήμ, έχουν σκοτωθεί το ίδιο διάστημα παράλληλα με τη διάχυση της έντασης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο νέος κύκλος βίας άνοιξε τρεις εβδομάδες πριν με επίκεντρο το τέμενος Αλ Ακσά στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, τρίτο ιερότερο τόπο για το Ισλάμ. Ο χώρος στο οποίο βρίσκεται το τέμενος, μαζί με το Θόλο του Βράχου (Χαράμ αλ-Σαρίφ) είναι το Όρος του Ναού, ο ιερότερος τόπος για τον ιουδαϊσμό.

Η αναταραχή εξαπλώθηκε γρήγορα στις αραβικές συνοικίες της κατεχόμενης και προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, όπου τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι έχουν πέσει νεκροί από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών εν μέσω συγκρούσεων.

Κόσμος

Κορωνοϊός - Πορτογαλία : Σε κίνδυνο το σύστημα παροχής ιατρικού οξυγόνου στα νοσοκομεία

πορτογαλία κορωνοϊός

Τα νοσοκομεία στην Πορτογαλία που έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με COVID-19 κινδυνεύουν να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση για ιατρικό οξυγόνο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μιγκέλ Γκιμάρες έπειτα από την μερική κατάρρευση του συστήματος παροχής ιατρικού οξυγόνου στο δίκτυο ενός μεγάλου νοσοκομείου εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης.

Συνολικά 53 ασθενείς χρειάστηκε να μεταφερθούν χθες, Τρίτη, το βράδυ από το Νοσοκομείο της Λισαβόνας Fernando Fonseca ώστε να μην καταρρεύσει πλήρως το σύστημα παροχής οξυγόνου του.

Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη οξυγόνου, αλλά το γεγονός ότι οι δεξαμενές δεν μπορούν να παράσχουν το ιατρικό οξυγόνο με την απαιτούμενη πίεση για τόσο πολλούς ασθενείς ταυτόχρονα, είπε ο Γκιμάρες στον ραδιοφωνικό σταθμό Observador.

«Αυτό που συμβαίνει σε αυτά τα νοσοκομεία, και κυρίως στης Λισαβόνας, είναι ότι έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τις δυνατότητές τους… Είναι αυτό που αποκαλούμε ‘ιατρική των καταστροφών’ «, σημείωσε ο ίδιος.

«Παρέχουμε στους ασθενείς τις υπηρεσίες που μπορούμε υπό αυτές τις συνθήκες. Η μόνη λύση είναι να τους μεταφέρουμε σε άλλα νοσοκομεία. Το πρόβλημα είναι αν τα άλλα νοσοκομεία είναι επίσης πλήρη», προσθέτει.

Η Πορτογαλία, η οποία έχει καταγράψει 653.878 κρούσματα κορωνοϊού και 11.012 θανάτους, αγωνίζεται για να διαχειριστεί την αύξηση που παρατηρήθηκε μετά τα Χριστούγεννα, με τα νοσοκομεία να χρησιμοποιούν τα δύο τρίτα των κλινών των ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19 και τα στρατιωτικά νοσοκομεία να έχουν μετατρέψει τις καφετέριές τους σε θαλάμους για να δημιουργήσουν περισσότερο χώρο.

Το Νοσοκομείο Fernando Fonseca ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το σύστημά του προμήθειας και διοχέτευσης ιατρικού οξυγόνου είναι πλέον σταθερό και υπό μόνιμη παρακολούθηση.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων Infarmed ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι η χώρα έχει πλεόνασμα παραγωγής ιατρικού οξυγόνου και κάλεσε τα νοσοκομεία να δημιουργήσουν αποθέματα για να αποφύγουν δυσκολίες.

Ο πρόεδρος των υγειονομικών αρχών της πρωτεύουσας Λούις Πίσκο δήλωσε σήμερα στο δίκτυο RTP ότι τα νοσοκομεία εργάζονται για να αυξήσουν τα αποθέματά τους και να βελτιώσουν τα δίκτυα διανομής τους προκειμένου να αποφορτίσουν το δίκτυο, μια διαδικασία που εκτιμάται ότι απαιτεί περίπου δύο εβδομάδες.

«Υπήρχαν περίπου 100 επιπλέον ασθενείς που εξαρτώνταν από τη λειτουργία του συστήματος οξυγόνου σε σχέση με όσους έπρεπε να υπάρχουν», είπε ο Πίσκο αναφερόμενος στο νοσοκομείο Fernando Fonseca.

Ειδήσεις σήμερα

Έρευνα του ΠΟΥ στην Γουχάν: Δωροδοκούν και εκφοβίζουν συγγενείς θυμάτων για να μην μιλήσουν

Εμβόλια: Η AstraZeneca αρνείται να συμμετάσχει σε συνομιλίες με την Κομισιόν

Μπιλ Γκέιτς: Έκπληκτος από τις θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία