Κόσμος

Διέσωσαν σχεδόν 3.000 μετανάστες στην Ιταλία

metanastes.jpg

Ένα ακόμη τεράστιο κύμα μεταναστών, 2.900 που κατέφθασε την Κυριακή στα λιμάνια της Νότιας Ιταλίας, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ιταλικές Αρχές.

Κατά την τεράστια επιχείρηση το τελευταίο 24ωρο, διασώθηκαν 21 πλοιάρια στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λιβύης, γεγονός που ανεβάζει σε επίπεδο-ρεκόρ (σχεδόν 68.000) τον αριθμό των μεταναστών που έφθασαν στην Ιταλία κατά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΟΙΜ).

Στις τελευταίες επιχειρήσεις συμμετείχαν πλοία της ακτοφυλακής και άλλα ιταλικά πλοία, καθώς και πλοία του Βρετανικού, του Ιρλανδικού και του Ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού αλλά και ένα πλοίο το οποίο διαχειρίζεται η ανθρωπιστική οργάνωση με έδρα τη Μάλτα MOAS, ανακοίνωσε η Ακτοφυλακή.

Με το τελευταίο κύμα μεταναστών στις ιταλικές ακτές, σημειώνεται ελαφρά αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο τον περασμένο χρόνο (63.885 αφίξεις από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου), που έληξε με τον αριθμό-ρεκόρ των 170.000 μεταναστών. Παράλληλα, αυξήθηκε ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών και στην Ελλάδα: περισσότεροι από 80.000 από την αρχή του χρόνου, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα μέσω θαλάσσης.

Η αύξηση του αριθμού των μεταναστών από τις αρχές του 2014 έχει θέσει υπό μεγάλη πίεση τις εγκαταστάσεις υποδοχής μεταναστών της Ιταλίας, όπου στεγάζονται αυτή τη στιγμή περίπου 80.000 αιτούντες άσυλο και άλλοι μετανάστες που ζητούν άδεια παραμονής.

Η κατάσταση είναι πιθανόν να επιδεινωθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως συμβαίνει συνήθως: από τις αφίξεις μεταναστών τον περασμένο χρόνο, περίπου 100.000 σημειώθηκαν το διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου.

Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία έχει θέσει την κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας στο στόχαστρο της Ακροδεξιάς και ορισμένες περιοχές απειλούν να σταματήσουν να δέχονται άλλους μετανάστες.

Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι μισοί και πλέον από τους μετανάστες που φθάνουν στην Ιταλία δικαιούνται άσυλο, κυρίως επειδή προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές όπως η Συρία ή από χώρες όπως η Ερυθραία όπου επικρατεί η βία.

Η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε επίσης από ραγδαία αύξηση στον αριθμό των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φθάσουν στον προορισμό τους με περισσότερους από 1.800 νεκρούς εν πλω προς την Ιταλία και τουλάχιστον 27 εν πλω προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον OIM.
Πηγή: ΑΠΕ

Κόσμος

ΠΟΥ: Να δημιουργηθεί ένα διεθνές όργανο για την πρόληψη, προετοιμασία και ανταπάντηση στις πανδημίες

παγκόσμιος οργανισμός υγείας

"Ποτέ ξανά!": ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσε σήμερα τις χώρες μέλη να συνομολογήσουν μια συμφωνία για τις πανδημίες προκειμένου οι μελλοντικές γενιές να είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να τις αντιμετωπίσουν, σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της Covid.

"Όλο αυτό θα επαναληφθεί εκτός εάν, εσείς, οι χώρες του κόσμου, ενωθείτε για να πείτε με μία φωνή: ποτέ ξανά!", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου της Παγκόσμιας Διάσκεψης Υγείας - του ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων του οργανισμού που συναθροίζει τα 194 μέλη του.

Αυτή η τριήμερη σύνοδος είναι μόλις η δεύτερη ειδική σύνοδος του Π.Ο.Υ.

Τα μέλη του Π.Ο.Υ. συμφώνησαν χθες, Κυριακή, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με σκοπό τη δημιουργία ενός διεθνούς οργάνου το οποίο θα προβλέπει και θα καταπολεμά καλύτερα τις πανδημίες. Στη διάρκεια της συνόδου τα μέλη του Π.Ο.Υ. αναμένεται να επικυρώσουν επίσημα αυτό το σχέδιο συμφωνίας.

"Έχει έρθει η ώρα να υπερβούμε αυτή την πανδημία και να αφήσουμε μια κληρονομιά στις γενιές που θα μας διαδεχθούν", υπογράμμισε ο Τέντρος.

"Η εμφάνιση της Όμικρον είναι άλλη μια υπόμνηση πως Covid δεν έχει τελειώσει μαζί μας", συνέχισε λέγοντας ότι ο κόσμος δεν πρέπει να χρειάζεται "άλλη μια ανάκληση στην τάξη".

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η Όμικρον, "δείχνει γιατί ο κόσμος χρειάζεται μια νέα συμφωνία", είπε.

Το σχέδιο συμφωνίας για το οποίο συμφώνησαν ανεπίσημα τα μέλη του Π.Ο.Υ. προβλέπει τη δημιουργία ενός "διακυβερνητικού οργάνου" που θα συντάξει και θα διαπραγματευθεί "μία συνθήκη, μια συμφωνία ή ένα άλλο διεθνές εργαλείο του Π.Ο.Υ. για την πρόληψη, την προετοιμασία και την ανταπάντηση απέναντι στις πανδημίες".

Μια ενδιάμεση έκθεση αναμένεται τον Μάιο του 2023. Το αποτέλεσμα αναμένεται να βρίσκεται στο τραπέζι για την Παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας του Μαΐου του 2024.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός: Η Βρετανία θα προσφέρει σε όλους ενισχυτική δόση

Κορωνοϊός - Παραλλαγή «Όμικρον»: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για «πολύ υψηλό» κίνδυνο

ΕΟΦ: Ανακλήθηκε ενέσιμο διάλυμα

ESPA BANNER