Κόσμος

Δακρυγόνo μέσα στη Βουλή του Κοσόβου για τρίτη φορά!

arheio_lipsis.jpg

Συνηθισμένο φαινόμενο έχει γίνει η... χρήση δακρυγόνου μέσα στη Βουλή του Κοσόβου, καθώς για τρίτη φορά μέσα σε δεκαπέντε μέρες, ακόμη ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης πέταξε  δακρυγόνο μέσα στη Βουλή του Κοσόβου, αναγκάζοντας το σώμα να διακόψει τη συνεδρίασή του.

Πρόκειται για το τρίτο παρόμοιο περιστατικό μέσα στις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται κατά συμφωνίας με τη Σερβία, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και κατά συμφωνίας με το Μαυροβούνιο για τον ορισμό των συνόρων των δύο πρώην γιουσκοσλαβικών επαρχιών.

Το Κόσοβο είναι ντε φάκτο αποσχισθείσα επαρχία της Σερβίας, η οποία κατοικείται κατά συντριπτική πλειοψηφία από εθνικά Αλβανούς.

«Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε μέχρι οι δύο αυτές συμφωνίες να ακυρωθούν», ανέφερε η εκπρόσωπος της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, η οποία πέταξε το δακρυγόνο.

Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η συμφωνία με τη Σερβία, η οποία δίνει στους εθνικά Σέρβους κατοίκους του Κοσόβου μεγάλες τοπικές αρμοδιότητες στις περιοχές όπου διαμένουν, καθώς και δυνατότητα για χρηματοδότηση από το Βελιγράδι, υπονομεύει την ανεξαρτησία την οποία θεωρούν ότι το Κόσοβο έχει πλέον κατακτήσει.

Πηγή: naftemporiki.gr

Κόσμος

Κομισιόν: Στόχος να εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων μέχρι το καλοκαίρι

εμβολιασμός

«Στόχος μας είναι να έχουμε εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί σημείο καμπής στην μάχη μας κατά του κορονοϊού», τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια περίοδο που η ΕΕ έχει υπογράφει συμφωνία με την Pfizer για επιπλέον δόσεις ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται η κυκλοφορία των εμβολίων της Οξφόρδης και Johnson&Johnson.

Aπαντώντας σε σειρά αντιδράσεων από μέλη της ΕΕ περί καθυστερήσεων στη διανομή των δόσεων και έλλειψης αξιοκρατίας στον διαμοιρασμό των σκευασμάτων, η Φον ντερ Λάιεν διαβεβαιώνει πως έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες δόσεις για όλους τους πολίτες της Ένωσης.

Συγκεκριμένα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter: «Έχουμε ήδη διασφαλίσει αρκετά εμβόλια για ολόκληρο τον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα χρειαζόμαστε να επιταχύνουμε την παράδοση (των εμβολίων) και τον εμβολιασμό. Στόχος μας είναι να έχουμε εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί σημείο καμπής στην μάχη μας κατά του κορωνοϊού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός - Γερμανία: Προς παράταση το lockdown - Φόβοι για τη νέα μετάλλαξη

Το Ισραήλ δίνει στη δημοσιότητα μέρος της συμφωνίας με τη Pfizer