Κόσμος

Βραζιλία: 10 άνθρωποι αγνοούνται μετά την κατολίσθηση

κατολίσθηση βραζιλία

Εξακολουθούν να αγνοούνται δέκα άνθρωποι στο χωριό Μπέντο Ροντρίγκες στη νοτιοανατολική Βραζιλία, το οποίο χθες καταπλάκωσε γιγαντιαία κατολίσθηση που σημειώθηκε έπειτα από τη ρήξη φράγματος σε ορυχείο, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της γειτονικής πόλης Μαριάνα σε δημοσιογράφους.

«Ο απολογισμός είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί...Ο αριθμός των αγνοούμενων θα αυξηθεί καθώς μιλάμε με τους κατοίκους του Μπέντο (Ροντρίγκες) και κάποιοι κάτοικοι ακόμη αγνοούνται», δήλωσε ο Ντουάρτε Τζούνιορ πριν από την επίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50.

Το Μπέντο Ροντρίγκες, με 600 κατοίκους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους εργάζονται στην μεταλλευτική εταιρία Samarco (ανήκει εξ ημισείας στο βραζιλιάνικο μεταλλευτικό κολοσσό Vale και στον αυστραλιανό όμιλο BHP Billiton), θάφτηκε κάτω από ένα ποτάμι λάσπης.

Το φράγμα του Φουντάο στο οποίο εργάζονταν 25 άνθρωποι συγκρατούσε «τοξική λάσπη από μεταλλευτικά απόβλητα σε μια έκταση αντίστοιχη με 10 γήπεδα ποδοσφαίρου» σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συνδικάτου μεταλλωρύχων Ρονάλντο Μπέντο.

Για έναν λόγο άγνωστο ακόμη, το φράγμα υποχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης (τοπική ώρα) απελευθερώνοντας έναν χείμαρρο λάσπης «η οποία απλώθηκε σε έκταση δύο χιλιομέτρων» στην κοιλάδα μέχρι το χωριό, εξήγησε.

Ο συναγερμός ήχησε, οι γειτονικές πόλεις Ούρο Πρέτο και Μαριάνα έστειλαν αμέσως πυροσβέστες και ασθενοφόρα, βοηθώντας τους κατοίκους του Μπέντο Ροντρίγκες να απομακρυνθούν από τον τόπο της καταστροφής και να καταφύγουν στους κοντινούς λόφους.

Η πολιτεία Μίνας Γκεράις είναι η καρδιά της μεταλλευτικής βιομηχανίας της Βραζιλίας από τον 16ο αιώνα. Η εκμετάλλευση του χρυσού, η οποία χάρισε πλούτο, έχει πλέον αντικατασταθεί από την εξόρυξη πολλών μετάλλων, κυρίως σιδήρου, καθώς και ημιπολύτιμων λίθων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Κόσμος

ΗΠΑ: Οι μισοί πολίτες πιστεύουν ότι τα φαντάσματα υπάρχουν και το 25% λέει ότι έχει δει ένα

φάντασμα

Ποιος, από τους μεγαλύτερους τουλάχιστον, δεν θυμάται την μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία της δεκαετίας του 1980, το «Ghostbusters», με τους κυνηγούς φαντασμάτων και τις απίστευτες περιπέτειές τους.

Εκτός από το ότι οδήγησε σε νέα ταινία με το ίδιο θέμα το 2016, πολλοί εκτιμούν ότι οδήγησε και σε αύξηση όσων πιστεύουν σε φαντάσματα.

Σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, o αριθμός των Αμερικανών που πιστεύει στην ύπαρξη φαντασμάτων φέρεται να έχει πενταπλασιαστεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, παρουσιάζοντας αύξηση 400%.

Σχεδόν οι μισοί, πιστεύουν ότι υπάρχουν φαντάσματα, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακός είναι ο ισχυρισμός του 25% των Αμερικανών ότι όχι μόνο πιστεύουν στα φαντάσματα, αλλά έχουν δει κιόλας -τουλάχιστον- ένα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Paranormal activity…

Μεγάλη άνοδο έχουν εξάλλου, οι μεταφυσικές ανησυχίες των Αμερικανών, παρά την κάμψη της δημοτικότητας των θρησκειών στις ΗΠΑ, όπως δείχνουν οι αυξήσεις στην κυκλοφορίας περιοδικών περί μεταφυσικών θεμάτων.

Η επέκταση του Ίντερνετ έχει επίσης παίξει τον ρόλο της, καθώς επιτρέπει τη μετάδοση ψευδών αλλά αληθοφανών ειδήσεων που αποκτούν ένα κάποιο κύρος όταν λαμβάνουν ηλεκτρονική μορφή, σε αντίθεση με την παραδοσιακή φημολογία, από στόμα σε στόμα.

Επιτρέπει επίσης σε όσους πιστεύουν σε φαντάσματα να βρουν με ασφάλεια ομοϊδεάτες τους, χωρίς να γελοιοποιηθούν. Η αμοιβαία αποδοχή οδηγεί στον πολλαπλασιασμό των αποδεκτών αυτών των θεωριών αλλά και στην παγίωσή τους.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, συμπεραίνει ότι οι ΗΠΑ είναι μια βαθιά διαιρεμένη χώρα ανάμεσα σε πολίτες με δύο εντελώς διαφορετικές κοσμοθεωρίες, επισημαίνοντας ότι ο διχασμός επί της ύπαρξης ή μη των φαντασμάτων, βοηθάει και στην κατανόηση του γενικότερου διχασμού στη χώρα που αποτυπώθηκε τόσο στην εκλογική αντιπαράθεση του περασμένου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ όσο και στο ποσοστό ελάχιστα άνω του 50% που έχει εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ρωσία: Εξι νεκροί από συντριβή μεταγωγικού αεροσκάφους An-26

Βρετανία: Την δολοφόνησε 5 λεπτά από το σπίτι της και κάλυψε το πτώμα της με φύλλα

Πακιστάν: Επίθεση με βόμβα σε σχολείο θηλέων

ESPA BANNER