Κόσμος

Βοσνία: «Ποτέ πια πόλεμο!» λέει ο Πάπας μπροστά σε χιλιάδες πιστούς

pope-francis-waves-as-he.jpg

Μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες καθολικούς, ο Πάπας Φραγκίσκος χοροστάτησε σε θεία λειτουργία που πραγματοποιήθηκε σε στάδιο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. 

Στόχος της επίσκεψης του ποντίφικα στο Σαράγεβο είναι η προώθηση της συμφιλίωσης σε όλη τη χώρα, καθώς 20 χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο, παραμένουν οι θρησκευτικές και εθνοτικές γραμμές που χωρίζουν τους πολίτες της χώρας.

«Ποτέ πια πόλεμο!» είπε ο Πάπας Φραγκίσκος σε περίπου 65.000 πιστούς. «Ο πόλεμος σημαίνει παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι σε στρατόπεδα προσφύγων. Σημαίνει αναγκαστικοί εκτοπισμοί, κατεστραμμένα σπίτια, δρόμοι και εργοστάσια. Πάνω από όλα, (σημαίνει) αναρίθμητες κατεστραμμένες ζωές» πρόσθεσε. 

«Το γνωρίζετε καλά, καθώς το έχετε βιώσει εδώ» είπε ο Πάπας αναφερόμενος στον πόλεμο του 1992-1995 που άφησε πίσω του περίπου 100.000 νεκρούς και δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωποι με ένα είδος Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου που πραγματοποιείται «αποσπασματικά» -όπως είπε-, ενώ τόνισε ότι στο πλαίσιο της παγκόσμιας επικοινωνίας αισθάνεται κανείς «μια ατμόσφαιρα πολέμου».

Κόσμος

Κορωνοϊός - Ισπανία: Στα 4 εκατ. έφτασαν οι άνεργοι τον Φεβρουάριο

Έκρηξη ανεργίας

Καλπάζει η ανεργία στην Ισπανία και σε αυτό συντέλεσε κατά πολύ η πανδημία του κορωνοϊού που έχει χτυπήσει τους εργαζόμενους.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων στην Ισπανία έφθασε τα 4 εκατ. τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς οι περιορισμοί λόγω της COVID-19 έπληξαν την οικονομία και οδήγησαν στον πρώτο μήνα απώλειας θέσεων εργασίας από τον περασμένο Μάιο.

Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 1,12% συγκριτικά με ένα μήνα νωρίτερα, ή κατά 44.436 ανθρώπους, με αποτέλεσμα 4 εκατομμύρια άνθρωποι να είναι χωρίς δουλειά για πρώτη φορά από τις αρχές του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σηματοδοτώντας τον πέμπτο συνεχή μήνα αύξησης της ανεργίας.

Ο αριθμός των ανέργων ήταν κατά 23,5% υψηλότερος συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2020.

«Η αύξηση στην ανεργία, που προκάλεσε το τρίτο κύμα, είναι κακή είδηση, αντανακλώντας τις διαρθρωτικές ατέλειες της αγοράς εργασίας που επέτεινε η πανδημία», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ.

Ο Φεβρουάριος ήταν επίσης ο πρώτος μήνας καθαρής απώλειας θέσεων εργασίας από τον Μάιο του 2020, με την Ισπανία να χάνει περίπου 30.211 θέσεις κατά τη διάρκεια του μήνα, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ειδήσεις σήμερα 

Ινδονησία: Εξερράγη το ηφαίστειο Σιναμπούγκ στη βόρεια Σουμάτρα (βίντεο)

Κίνα: Αυξήθηκαν οι δισεκατομμυριούχοι παρά την πανδημία

Κρήτη - σχολεία: Ποια παραμένουν κλειστά... λόγω κορωνοϊού