Κόσμος

Βετεράνοι επέστρεψαν στη Νορμανδία για την 71η επέτειο της απόβασης

dday-3.jpg

Βετεράνοι και οικογένειες πεσόντων συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη Νορμανδία για να τιμήσουν την 71η επέτειο της συμμαχικής απόβασης στα παράλια της Γαλλίας, που έλαβε χώρα στις 6 Ιουνίου 1944, μέρα γνωστή ως D-Day.

Η επιχείρηση με κωδική ονομασία Operation Overlord είχε ως σκοπό να δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα από την Καν έως το Χερβούργο, μέσω του οποίου οι Σύμμαχοι θα περνούσαν στρατεύματα από τη Μεγάλη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Συνολικά 156.000 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων αποβιβάστηκαν σε πέντε συνολικά παραλίες της Νότιας Γαλλίας,  σε μία επιχείρηση που χαρακτηρίστηκε από τον Γουίνστον Τσώρτσιλ ως η πιο περίπλοκη και δύσκολη απόβαση που είχε πραγματοποιηθεί ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία.

150 Βρετανοί βετεράνοι συγκεντρώθηκαν χτες στη Νότια Γαλλία για να επισκεφθούν τα χωριά όπου βρέθηκαν πριν από τόσα χρόνια και τα κοιμητήρια όπου αναπαύονται πολλοί σύντροφοί τους. Οι γενναίοι στρατιώτες που σήμερα είναι 80-90 ετών, ξαναβρέθηκαν με παλιούς τους συντρόφους και έζησαν στιγμές συγκίνησης ανταλλάσσοντας ιστορίες από την ηρωική εκείνη εποχή.

Κόσμος

Εκοιμήθη ο Επίσκοπος Αθανάσιος Γιέφτιτς της Σερβικής Εκκλησίας

Μακαριστός Αθανάσιος Γιέφτιτς - επίσκοπος Σερβικής Εκκλησίας

Εκοιμήθη ο Επίσκοπος Αθανάσιος Γιέφτιτς της Σερβικής Εκκλησίας.

Ο μακαριστός είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο της πόλης Τρέμπινε στην Ερζεγοβίνη εισήχθη το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου, καθώς τον τελευταίο καιρό είχε παρουσιάσει σημάδια υπερβολικής κόπωσης, ενώ ασχολούνταν με εκδόσεις για τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς και συγκεκριμένα με επιστολές του Αγίου οι οποίες θα δημοσιευθούν σύντομα.

Ο Αθανάσιος Γέφτιτς ήταν μεγάλη προσωπικότητα της Ορθοδοξίας με κύρος στον ορθόδοξο κόσμο, ιδιαιτέρως αγαπητός και σεβαστός όχι μόνο στην Σερβία αλλά σε όλες τις ορθόδοξες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το Άγιο Δισκοπότηρο που κοινώνησε ο Κολοκοτρώνης πριν την άλωση της Τριπολιτσάς

Πάιατ για διερευνητικές επαφές: Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Άγκυρας

Κορωνοϊός - Novartis: Υπέγραψε συμφωνία για την παραγωγή του εμβολίου της CureVac