Κόσμος

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο

αυτοκίνητα

Αύξηση 9,8% σημείωσαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στην ΕΕ σηματοδοτώντας την ανάκαμψη της αγοράς καθώς ο Σεπτέμβριος αποτελεί τον 25ο μήνα που οι πωλήσεις έχουν θετικό πρόσημο.

Η ζήτηση για νέα αυτοκίνητα στις μεγάλες αγορές «οδηγείται» από τα προγράμματα απόσυρσης αλλά και από τα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης της Νότιας Ευρώπης.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ACEA οι πωλήσεις καινούριων ΙΧ τον Σεπτέμβριο στην Ισπανία σημείωσαν άνοσο 22,5%, στην Ιταλία 17,2%, στην Γαλλία 9,1%, στη Βρετανία 8,6% και στη Γερμανία 4,8%.

Σε ολόκληρη την ΕΕ οι πωλήσεις νέων ΙΧ τον Σεπτέμβριο ανήλθαν σε 1.356.868 μονάδες έναντι 1.235.765 ΙΧ τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Σε επίπεδο έτους οι πωλήσεις νέων ΙΧ στην ΕΕ σημείωσαν, όπως αναφέρει το enikonomia αύξηση 8,8% ξεπερνώντας τις 10 εκατ. μονάδες έναντι 9,5 εκατ. οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Ωστόσο η αγορά απέχει ακόμη πολύ από τις 12 εκατ. μονάδες που διατέθηκαν την ίδια περίοδο πριν ξεσπάσει η κρίση δηλαδή το 2007.

Όλες οι μεγάλες αγορές παρουσίασαν αύξηση, συμβάλλοντας στη συνολική ανάκαμψη της αγοράς της ΕΕ το πρώτο εννεάμηνο.

Η Ισπανία σημείωσε αύξηση 22,4%, η Ιταλία 15,3%, η Βρετανία 7,1%, η Γαλλία 6,3% και η Γερμανία 5,5%.

Κόσμος

AUKUS: «Απαράδεκτος» ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία, λέει η Φον ντερ Λάιεν

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Βρετανία.

«Μια χώρα μέλος μας αντιμετωπίστηκε με τρόπο που δεν είναι αποδεκτός (…) Θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη και γιατί», είπε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού που αντιδρά στην ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας, της αποκαλούμενης AUKUS, η οποία είχε ως συνέπεια να ακυρωθεί από την πλευρά της Αυστραλίας η λεγόμενη «σύμβαση του αιώνα» για την προμήθεια 12 συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ είπε ότι κανείς δεν συμβουλεύτηκε, ούτε ενημέρωσε την ΕΕ για αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν αργότερα απόψε τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, στη δίωρη συνεδρίαση που θα έχουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη συνεδρίαση αυτή θα προεδρεύσει ο Μπορέλ, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει για τα αποτελέσματά της.

Ειδήσεις σήμερα:

Λιμάνι Ηρακλείου: Σε έναν μήνα θα ξέρουμε τον νέο "ιδιοκτήτη"

Ξεπέρασε τους 39 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κρήτη

Κρήτη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εισήγαγε λαθραία αλκοολούχα ποτά από τη Βουλγαρία (φώτο)

ESPA BANNER